ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Θέμα ΡΘ: Συγχωνεύονται σχολικά τμήματα εν μέσω πανδημίας- Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας

13/10/2021 4:30:32 μμ

Θέμα ΡΘ: Συγχωνεύονται σχολικά τμήματα εν μέσω πανδημίας- Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας

Τεράστια αναστάτωση έχει προκαλέσει σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς η εντολή του Υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις ολιγομελών τμημάτων με στόχο στα ολιγοθέσια σχολεία ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα να φτάσει τους 15 και στα πολυθέσια τους 25. 
Η εκπαιδευτική κοινότητα  βράζει. Ήδη έχουν ξεκινήσει αποχές από τα μαθήματα σε δημοτικά σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη, στην Αμμουλιανή, στον Στανό, στο Παλαιοχώρι, στην Ουρανούπολη.
Όσοι αντιδρούν αναρωτιούνται:
Πώς να γίνει συνδιδασκαλία σε μαθητές διαφορετικών τάξεων, για παράδειγμα πρώτης και δευτέρας δημοτικού?
Πώς γίνεται την ώρα που οι ειδικοί  προειδοποιούν και συστήνουν καθημερινά μέτρα κατά της διασποράς του covid, το Υπουργείο Παιδείας να αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα?

Οι συγχωνεύσεις αφορούν σχολεία σε όλη την χώρα, κυρίως στην περιφέρεια. Ξεκίνησαν ήδη κινητοποιήσεις στην Χαλκιδική. Στον δήμο Αριστοτέλη επηρεάζονται πολλά δημοτικά σχολεία από τις συγχωνεύσεις., όπως λέει στο ΡΘ ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλλιάνος .

Κατά τον δήμαρχο οι συγχωνεύσεις εγείρουν υγειονομικά ζητήματα. Εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος ότι η πίεση που ασκείται και οι αντιδράσεις ίσως τελικά δώσουν αποτέλεσμα και δεν χρειαστεί να οδηγηθούμε σε υπεράριθμες σχολικές τάξεις.Τα παιδιά μας και οι δάσκαλοι δεν είναι αριθμοί….έχουν ψυχή….λέει στο ΡΘ η ΑΠοστολία Μαρτυγάκη, ταμίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Αμμουλιανής.
Χαρακτηρίζει αντιεκπαιδευτική την εντολή του υπουργείου παιδείας.  Υπάρχουν φόβοι πως μετά την υποβάθμιση του σχολείου, επόμενο βήμα είναι το κλείσιμο με αποτέλεσμα οι μαθητές να υποχρεωθούν να παίρνουν το καραβάκι για Ιερισσό, όπως ήδη κάνουν οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.Η κυβέρνηση μας ζητάει να τηρούμε τα μέτρα για την πανδημία, αλλά δεν κάνει προσλήψεις δασκάλων και συνενώνει τμήματα χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την ιδιαιτερότητα του τύπου μας τονίζει.

Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας 

Απάντηση στις διαμαρτυρίες δίνει μέσω του ΡΘ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξης Κόπτσης.
Πρέπει να τηρηθεί η νομοθεσία με εξορθολογισμό εκπαιδευτικών και σχολείων και σεβασμό στο χρήμα του ελληνικού λαού.
Δεν μπορεί να υπάρχει σχολείο εξαθέσιο με 25 και 30 μαθητές, τονίζει.

Όσον αφορά τις διαμαρτυρίες για συνωστισμό μαθητών εν μέσω πανδημίας, υπογραμμίζει ότι ακόμη και σε τμήματα 26 ατόμων η διασπορά είναι απειροελάχιστη.
Copyright © 2021 RThess All rights reserved