ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Ποιοί είναι οι U. Sahin και O. Tureci που ανακάλυψαν το εμβόλιο κατά του κορωναϊού – Η βράβευση σήμερα στην Θεσσαλονίκη (audio)

13/10/2021 5:55:47 μμ

Ποιοί είναι οι U. Sahin και O. Tureci που ανακάλυψαν το εμβόλιο κατά του κορωναϊού – Η βράβευση σήμερα στην Θεσσαλονίκη (audio)

Θεοδώρα Καρακιουλάχ || [email protected]
 

Το ζεύγος των επιστημόνων που ανέπτυξε το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊο οι δρ. Uğur Şahin και δρ. Özlem Türeci, βραβεύονται σήμερα στην Θεσσαλονίκη από το ίδρυμα Θεοφανώ με το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» με παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, της διπλωματίας, της δικαιοσύνης, των επιστημών και του πολιτισμού.
 
H τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας, παρουσία της Α.Ε. της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
 
«Το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» είναι ένα πανευρωπαϊκό βραβείο, είναι τιμή για την πατρίδα μας και την αγαπημένη μας πόλη την Θεσσαλονίκη, να απονέμεται κάθε χρόνο εδώ» δήλωσε στην Εφαρμογή Θεσσαλονίκη και στο μεσημεριανό μαγκαζίνο του Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοφανώ, Σταύρος Ανδρεάδης.
 
Οι διακεκριμένοι τούρκοι επιστήμονες, ιδρυτές της BioNTech συγκλονίστηκαν όταν έμαθαν για την βράβευση, τονίζει ο Σταύρος Ανδρεάδης. «Είναι δύο απίστευτα απλοί, χαμογελαστοί άνθρωποι, που εξακολουθούν και τώρα να ζουν την ίδια ζωή, μελετώντας πυρετωδώς άλλα πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα. Ενθουσιάστηκαν όταν τους κάναμε την πρόταση, μας απάντησαν θερμά ότι είναι τιμή για αυτούς και μάθαμε ότι η  Türeci έχει ρίζες από την Θεσσαλονίκη. Μας είπε ότι κάποιοι από τους προγόνους της έζησαν εδώ και έρχεται με δέος για να προσκυνήσει με την ευκαιρία αυτή ένα χώρο όπου και η ίδια έχει μια ρίζα».
 
Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:
 Ποιοί είναι οι διακεριμένοι επιστήμονες

Παιδιά μεταναστών, με σπουδές στην ιατρική, συνιδρυτές της BionTech, συγκαταλέγονται στους 100 πιο πλούσιους της Γερμανίας.


Ο Ουούρ Σααχίν είναι, ογκολόγος, ερευνητής, διακεκριμένος επιστήμονας και συνιδρυτής της εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech. Ο Σααχίν γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1965 στην πόλη Ισκεντερούν της Αντιόχειας στην νοτιοανατολική Τουρκία και μετανάστευσε σε ηλικία τεσσάρων ετών μαζί με την μητέρα του στη Κολωνία της Γερμανίας όπου εκεί εργαζόταν ο πατέρας του στην βιομηχανία αυτοκινήτων Ford.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και το 1992 ολοκλήρωσε την διδακτορική του έρευνα σχετικά με την ανοσοθεραπεία του καρκίνου για την οποία βραβεύτηκε με την λαμβάνοντας έπαινο αριστείας ενώ αργότερα  συνέχισε τις σπουδές του στα μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Χάγκεν.

Το 2001, άρχισε να ασχολείται με επιχειρηματικές – ερευνητικές δραστηριότητες, συνιδρύοντας δύο βιοτεχνολογικές εταιρείες, μαζί με τη σύντροφό του Εζλέμ Τουρετσί, η οποία είναι δρ. ιατρικής ανοσιολογίας.
Το εμβόλιο που ανέπτυξαν ήταν το πρώτο που έλαβε έγκριση και ως αποτέλεσμα της αύξησης της χρηματιστηριακής αξίας της BioNTech, οι Σααχίν και Τουρετσί έγιναν οι πρώτοι Γερμανοί πολίτες, με τουρκικές ρίζες, μεταξύ των 100 πλουσιότερων ανθρώπων στη Γερμανία.
 
Η Εζλέμ Τουρετσί, γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1967, είναι Γερμανίδα ιατρός, επιστήμονας και επιχειρηματίας. Έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής ιατρός της BioNTech από το 2018. Ήταν ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Ganymed Pharmaceuticals από το 2008 έως το 2016. Μαζί με τον σύζυγό της Σααχίν έχουν μία κόρη.
 
Η Εζλέμ Τουρετσί όταν της ανακοινώθηκε η βράβευση από το Ίδρυμα Θεοφανώ, δεν έκρυψε την συγκίνηση της δηλώνοντας ότι οι πρόγονοί της γεννήθηκαν και έζησαν στην Θεσσαλονίκη και την θεωρεί πόλη της διότι οι ρίζες της είναι στην Θεσσαλονίκη και την συνδέουν οικογενειακοί δεσμοί.

 
Η φετινή βράβευση θα φέρει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το σύνολο σχεδόν των μελών της Συμβουλευτικής και Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος από όλη την Ευρώπη. Ανάμεσα σε αυτούς που θα επισκεφθούν την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν με την παρουσία τους την Τελετή Απονομής είναι η Mary McAleese, π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας, η Tarja Halonen, π. Πρόεδρος της Φινλανδίας, η Rita Süssmuth, π. Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, ο Karl Prince zu Schwarzenberg, π. Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, και ο Sir Ivan Rogers, π. Πρεσβευτής της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Maria Luisa Poncela, π. Υφυπουργός Εμπορίου και Γενική Γραμματέας Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ισπανίας. 
 


Copyright © 2021 RThess All rights reserved