ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Καθηγητής Μπαμπινιώτης στο ΡΘ: Το 1977 δεν αναγνωρίστηκε μακεδονική γλώσσα

18/1/2019 12:45:19 μμ

Καθηγητής Μπαμπινιώτης στο ΡΘ: Το 1977 δεν αναγνωρίστηκε μακεδονική γλώσσα

Σε εφ’όλης της ύλης συνέντευξη του στο ΡΘ ο καθηγητής γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης εξήγησε τι ακριβώς συνέβη στην σύνοδο του ΟΗΕ στην Αθήνα του 1977, η οποία αποτέλεσε ένα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και του πρώην υπουργού εξωτερικών Ν. Κοτζιά για την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας.

Στην σύνοδο δεν αναγνωρίστηκε μακεδονική γλώσσα, το θέμα της ήταν άλλο ειδικό και τεχνικό και αφορούσε το λεγόμενο Romanization, τον τρόπο δηλαδή που θα μετεγγράφονταν στην λατινική γλώσσα τα γεωγραφικά ονόματα  γλωσσών που δεν έχουν λατινικό αλφάβητο.
«Η συνάντηση έγινε επί κυβερνήσεως του Κ. Καραμανλή. Υπουργός πολιτισμού ήταν τότες  ο καθηγητής Κ. Τρυπάνης , το υπουργείο πολιτισμού  οργάνωσε την σύνοδο. Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν  γλωσσολόγοι , γεωγράφοι, δεν ήταν διπλωμάτες, δεν είχε σχέση το ΥΠΕΞ», σημείωσε ο κ. Μπαμπινιώτης.

Γίνεται σκόπιμη φαλκίδευση για να εμφανιστεί ότι εντάξει το δώσαμε εμείς το όνομα αλλά αυτό είχε δοθεί πιο πρίν, ανέφερε ο κ. Μπαμπινιώτης και συμπλήρωσε: «Αυτά είναι στρεβλώσεις της αλήθειας.  Εγώ βγήκα και διέψευσα τον κ. Κοτζιά ότι αυτά που  λέει δεν στέκουν. Αποτελούν απλές δικαιολογίες».
Σύμφωνα με τον κ. Μπαμπινιώτη, η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια είναι βουλγαρική με σερβικά στοιχεία και κυριλλικό αλφάβητο.
Θα μπορούσε η γλώσσα να είναι  σλαβομακεδονική και η εθνότητα σλαβομακεδόνες, αντί αυτού τους είπαμε Βόρεια Μακεδονία. Το  αποφεύγουν το βόρεια , θα ξεχαστεί σε λίγο, επομένως τι κερδίζουμε αναρωτήθηκε ο καθηγητής.

Copyright © 2021 RThess All rights reserved