RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Αποκαλύφθηκε το κέρινο ομοίωμα του Παναγιώτη Γιαννάκη

Comments are closed.

Αρχική / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Αποκαλύφθηκε το κέρινο ομοίωμα του Παναγιώτη Γιαννάκη

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

05/12/202412:28

Αποκαλύφθηκε το κέρινο ομοίωμα του Παναγιώτη Γιαννάκη

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης μπροστά στο κέρινο ομοίωμά του…

Αποκαλύφθηκε το κέρινο ομοίωμα του Παναγιώτη Γιαννάκη

 

Το κέρινο ομοίωμα του μεγάλου Έλληνα μπασκετμπολίστα Παναγιώτη Γιαννάκη πήρε τη θέση του στο Mουσείο Kέρινων Oμοιωμάτων του Θοδωρή Κοκκινίδη, στα Κηπιά Καβάλας του δήμου Παγγαίου.

Ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος Μπάσκετ του 1987 ήταν παρών μαζί με την σύζυγό του Σοφία, σε αυτή τη μοναδική στιγμή για τον ίδιο και δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για το τελικό αποτέλεσμα μιας δημιουργικής δουλειάς που κράτησε δέκα περίπου μήνες.

Εμπνευσμένο από τις στιγμές του πανηγυρισμού της μεγάλης νίκης της Εθνικής Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ του 1987, το κέρινο ομοίωμα του Παναγιώτη Γιαννάκη είναι σε φυσικό μέγεθος, έχοντας ύψος 1,92 μ. και στο λαιμό του φοράει το στεφάνι της νίκης, μια εικόνα που αποτυπώθηκε στη φωτογραφία η οποία έκανε τότε τον γύρο του κόσμου και τον χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ταλαντούχος καλλιτέχνης Θοδωρής Κοκκινίδης ευχαρίστησε τον μεγάλο Έλληνα αθλητή για την τιμή που του έκανε να τον εμπιστευτεί, δίνοντάς του την δυνατότητα να αποτυπώσει με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την εικόνα και τον σωματότυπό του πριν από τριάντα επτά χρόνια.

«Εμπνέομαι από τις μεγάλες προσωπικότητες, από τους ανθρώπους εκείνους που καταφέρνουν το ακατόρθωτο μέσα από την επιμονή, τη σκληρή δουλειά και το ταλέντο τους», επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Κοκκινίδης και συνεχίζει λέγοντας: «ο Παναγιώτης Γιαννάκης είναι μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες του αθλητισμού. Τον τίμησα μέσα από την τέχνη μου και με τίμησε με την παρουσία του στο μουσείο όπου στάθηκε δίπλα στο κέρινο ομοίωμά του. Ήταν, σαν να γύρισε ο χρόνος πίσω και “συνάντησε” ξανά τον εαυτό του, την δεκαετία του 1980, σε εκείνες τις μοναδικές στιγμές του πανηγυρισμού τόσο του ίδιου όσο και όλων των Ελλήνων».

Η νέα δημιουργία του φημισμένου μουσείου

Ο Καβαλιώτης δημιουργός δεν κρύβει την χαρά και την ικανοποίησή του από τη γνωριμία και την επικοινωνία που είχε με τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «ήταν ευλογία όλη αυτή η δεκάμηνη περίοδος της δημιουργίας του γλυπτού, γιατί εκτός από τον αθλητή που συναναστράφηκα, γνώρισα και τον άνθρωπο Παναγιώτη Γιαννάκη. Η ευγένεια, η σεμνότητα που τον διακρίνει, οι εμπειρίες που απέκτησε καθ’ όλη την αθλητική του διαδρομή και οι αρετές που συγκεντρώνει ως άνθρωπος τον κάνουν ακόμη σπουδαιότερο».

Με το τελευταίο  δημιούργημα το Mουσείο Kέρινων Oμοιωμάτων του Θόδωρου Κοκκινίδη αριθμεί συνολικά 37 κέρινα ομοιώματα, 22 Ελλήνων και 12 ξένων προσωπικοτήτων. Το κέρινο ομοίωμα του Παναγιώτη Γιαννάκη θα πάρει την θέση του δίπλα σε δυο άλλα ομοιώματα αγαπημένων αθλητών, της Βούλας Πατουλίδου και του Θοδωρή Ζαγοράκη.

Το μουσείο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ελευθερούπολη, την έδρα του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας, στην τοπική κοινότητα Κηπιών. Για να φτάσει εκεί ο επισκέπτης διασχίζει έναν κατάφυτο δρόμο μοναδικής ομορφιάς στη σκιά του φημισμένου όρους Παγγαίου. Η διαδρομή αποζημιώνει τον επισκέπτη καθώς τον προετοιμάζει να μπει σ’ έναν κόσμο γεμάτο από αγαπημένα πρόσωπα ορισμένα από τα οποία σημάδεψαν την ιστορία, τα γράμματα, τις τέχνες και τον αθλητισμό τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο Γιώργος Κουβεντίδης

/ Δείτε ακόμα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.2.202522:22

  Οι ερυθρόλευκοι μετέτρεψαν το παιχνίδι σε παράσταση για ένα ρόλο και δεν άφησαν την ΑΕΚ να μπει ποτέ στο παιχνίδι. Μόλις στο 9′ έγινε το 1-0 με αυτογκόλ του Μουκουντί, ο Όρτα έκανε το 2-0 στο 19′ και στο

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.2.202520:35

  Η ποινή ήταν αναμενόμενη, καθώς ο Γάλλος χαφ πήγε για βιαιοπραγία, ενώ του επιβλήθηκε και πρόστιμο 100 ευρώ. Ο Μπελμόν θα χάσει τα παιχνίδια με τον Καμπανιακό (εκτός), ΠΑΣ Γιάννινα (εντός) και Μακεδονικό (εκτός). Τιμωρημένοι για το προσεχές παιχνίδι

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.2.202520:12

  Οι διαιτητές του αγώνα μπάσκετ μεταξύ του Ηρακλή και του Ερμή Σχηματαρίου στο Ιβανώφειο Κλειστό Γυμναστήριο στη Θεσσαλονίκη διέκοψαν την αναμέτρηση επειδή μια μερίδα φιλάθλων φώναξε σύνθημα για την τραγωδία των Τεμπών και διέταξαν την εκκένωση του γηπέδου!  

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.2.202520:09

  Το γήπεδο της Τρίπολης ήταν κατάμεστο, αφού έγινε sold out, με 1.500 φίλους του ΟΦΗ να δίνουν το δικό τους χρώμα στην πόλη, αλλά και στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» και οι δύο ημι-φιναλίστ πρόσφεραν ένα ωραίο ποδοσφαιρικό απόγευμα, βγαλμένο από

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.2.202517:30

  Την Κυριακή ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης σε ένα κρίσιμο παιχνίδι καθώς χρειάζεται νίκη για να μην μπλέξει σε περιπέτειες αναφορικά με την είσοδο στα πλέι οφ. Με δεδομένο το κλίμα που υπάρχει, αλλά και το γεγονός ότι

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.2.202517:00

  Σήμερα διεξάγονται οι πρώτοι ημιτελικοί του Κυπέλλου και στην Τρίπολη παίζουν Αστέρας – ΟΦΗ. Το ενδιαφέρον όλο είναι μεγάλο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Αστέρας ανακοίνωσε sold out και το γήπεδο γέμισε! Η εικόνα ήταν ωραία, όπως και

Rthess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.2.202519:18

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή