Η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα (EVs), καθώς οι Βρυξέλλες αναλαμβάνουν δράση για την προστασία της αυτοκινητοβιομηχανίας του μπλοκ.

Οι πρόσθετοι δασμοί σε επιμέρους κατασκευαστές κυμαίνονται από 17,4% έως 37,6%, που είναι επιπλέον του δασμού 10% που ίσχυε ήδη για όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα.

Το μέτρο θα μπορούσε να αυξήσει την τιμή των ηλεκτρικών οχημάτων σε ολόκληρη την ΕΕ, καθιστώντας τα λιγότερο προσιτά για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Η κίνηση αυτή αποτελεί επίσης σημαντικό πλήγμα για το Πεκίνο, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εμπορικό πόλεμο με την Ουάσιγκτον.

Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη υπερπόντια αγορά για την κινεζική βιομηχανία EV και η χώρα βασίζεται σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που θα βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της οικονομίας της.

Οι νέοι δασμοί τίθενται σε ισχύ από σήμερα Παρασκευή, αλλά επί του παρόντος είναι προσωρινοί, ενόσω η έρευνα για την υποστήριξη του κινεζικού κράτους προς τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων της χώρας συνεχίζεται. Το πιο πιθανό είναι να επιβληθούν οριστικά αργότερα φέτος.

Οι δυτικές εταιρείες που κατασκευάζουν αυτοκίνητα στην Κίνα έχουν επίσης τεθεί υπό έλεγχο από τις Βρυξέλλες. Ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων που πωλήθηκαν από κινεζικές επωνυμίες σε ολόκληρη την ΕΕ αυξήθηκε από μόλις 0,4% της συνολικής αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων το 2019 σε σχεδόν 8% πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του σημαντικού οικολογικού ομίλου Transport and Environment (T&E – Μεταφορά και Περιβάλλον) με έδρα τις Βρυξέλλες.

Πηγή: bbc.com