
Μεγάλοι νικητές του 40ού Μαραθώνιου Κίπτο και Αταμάνε
Στις Γυναίκες νικήτρια αναδείχθηκε η Μαροκινή Σικάινα Αταμάνε, αφήνοντας δεύτερη την Ολυμπιονίκη της Κένυας Πέρες Γιέπτσιρτσιρ, ύστερα από δυνατή μονομαχία σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής.
Ο Έντουιν Κίπροπ Κίπτο ήρθε στην Αθήνα με τον τίτλο του φαβορί και τον δικαίωσε απόλυτα σημειώνοντας μάλιστα νέο ρεκόρ διαδρομής, καθώς κάλυψε την απόσταση σε χρόνο 2 ώρες 10 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα.
Ο Κίπτο έφτασε πρώτος στο Καλλιμάρμαρο στάδιο και γνώρισε την αποθέωση από τους χιλιάδες ανθρώπους που περίμεναν να χειροκροτήσουν τον πρώτο αθλητή και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες σε αυτόν τον κλασικό αγώνα.
Δεύτερος ήταν ο Κιλίμο Λόκιταμ και τρίτος ο Χένρι Τούκορ Κιτσάνα, αμφότεροι από την Κένυα, ενώ πρώτος Έλληνας αθλητής και, φυσικά, νικητής του Πανελληνίου πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο πλαίσιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, ήταν για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Παναγιώτης Καραΐσκος, με επίδοση 2:22.37.
Ο Έλληνας πρωταθλητής κατόρθωσε να αποκτήσει μια διαφορά από τον Πιτσώλη περίπου στο 30ό χιλιόμετρο, αφήνοντας δεύτερο τον περυσινό νικητή.
«Είναι η ένατη συμμετοχή μου και ο ένατος τερματισμός, το τέταρτό μου μετάλλιο συνδυασμένο με ένα χρυσό μετάλλιο και μια ατομική επίδοση στην συγκεκριμένη διαδρομή. Είμαι πολύ χαρούμενος, είμαι πολύ δικαιωμένος. Ήξερα ότι είμαι σε καλή κατάσταση, ήθελα να το επιβεβαιώσω και σε μία κούρσα. Δεν στο υπογράφει κανένας ότι θα βγει και ότι θα είσαι καλά, βγήκε οπότε είμαι πολύ ικανοποιημένος και πολύ χαρούμενος», δήλωσε ο Καραΐσκος.
«Κλείνω και εγώ δέκα χρόνια μαζί με τον 40ο Μαραθώνιο, κλείνει ένας μεγάλος κύκλος, αύριο αρχίζει μία καινούρια μέρα, καινούρια ρεκόρ, καινούρια όνειρα και προχωράμε μπροστά».
Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης τερμάτισε δεύτερος με χρόνο 2:23.34, ενώ τρίτος ήταν ο Γιώργος Μίνος με επίδοση 2:23.56.
Στις Γυναίκες, η Μαροκινή Σικάινα Αταμάνε έκανε την έκπληξη περνώντας πρώτη γραμμή του τερματισμού με χρόνο 2:31.52 και αφήνοντας δεύτερη την «χρυσή» Ολυμπιονίκη στο Τόκιο, την Κενυάτισσα Πέρες Γιέπτσιρτσιρ (2:32.19), με την οποία μονομάχησε στη μεγαλύτερη διάρκεια της διαδρομής.
Στην τρίτη θέση αλλά ταυτόχρονα και νικήτρια του Πανελλήνιου πρωταθλήματος ήταν η Ελληνίδα πρωταθλήτρια η Γκλόρια Πριβιλέτζιο, η οποία τερμάτισε σε 2:43.19.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.