RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Μαζί… για όλα | Πέτρα Καρυώτη
Θέμα συζήτησης :
Υδρογόνο ή Ρεύμα;
https://www.rthess.gr/athlitismos/ydrogono-i-revma/
https://www.rthess.gr/athlitismos/ydrogono-i-revma/
https://www.rthess.gr/athlitismos/ydrogono-i-revma/
https://www.rthess.gr/athlitismos/ydrogono-i-revma/
https://www.rthess.gr/athlitismos/ydrogono-i-revma/
https://www.rthess.gr/athlitismos/ydrogono-i-revma/
viber
NOW ON AIR 16:00 - 18:00 - Μαζί… για όλα
Πέτρα Καρυώτη
NOW ON AIR
Home > Auto & Sports > Υδρογόνο ή Ρεύμα;
Υδρογόνο ή Ρεύμα;
09.09.2023

Υδρογόνο ή Ρεύμα;

 

Θα είναι το μέλλον ηλεκτροκίνητο ή θα έχουμε εκπλήξεις;

Αν και το μέλλον της αυτοκίνησης, όπως λένε οι ειδικοί, ανήκει στην ηλεκτροκίνηση, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το υδρογόνο αποτελεί καλύτερη εκδοχή καυσίμου και αντίδοτο των ηλεκτρικών.
Οι μεγάλες εταιρείες δείχνουν σημάδια ότι εμπιστεύονται αυτή την τεχνολογία και προσπαθούν να εναρμονιστούν, έτσι ώστε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να μη φαντάζουν σαν τη μοναδική διέξοδο από τα ορυκτά καύσιμα!

 

 

Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη όψη στο νόμισμα, η οποία ακούει στο όνομα «Υδρογόνο». Έρευνες απέδειξαν ότι αποτελεί μία ικανοποιητική λύση, που σε πολλές των περιπτώσεων αποδεικνύεται καλύτερη, καθώς οι αστικές μετακινήσεις πραγματοποιούνται με μηδενικό θόρυβο και ρύπους καυσαερίων. Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που, παράλληλα με τις επενδύσεις που έκαναν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δαπανούν μέρος του budget για την εξέλιξη της Υδρογονοκίνησης. Εταιρείες όπως η Toyota, η Hyundai, BMW, Jaguar Land Rover, Ford και Renault έχουν ρίξει μεγάλο βάρος των ερευνών τους στη συγκεκριμένη τεχνολογία.

 

 

Στο παρελθόν, η Daimler Benz και η General Motors ασχολήθηκαν σοβαρά με το υδρογόνο, αλλά κάπου στον δρόμο άλλαξαν πορεία και επέστρεψαν στην ηλεκτροκίνηση, ενώ στις Volkswagen  και Tesla, είναι ξεκάθαρα και επίσημα βέβαιοι ότι το μέλλον δεν σχετίζεται με το υδρογόνο και απέχουν από κάθε προσπάθεια κατασκευής ανάλογων οχημάτων!

 

Τι αυτοκίνητα κυκλοφορούν στην αγορά;

Παρ’ όλα τα προβλήματα λόγω του ιδιαίτερα μικρού δικτύου ανεφοδιασμού, υπάρχουν δύο μοντέλα διαθέσιμα, τα οποία χρησιμοποιούν κυψέλες υδρογόνου. Το Hyundai Nexo και το Toyota Mirai. Δεν ξεχνάμε βέβαια και το Honda Clarity, του οποίου η ιαπωνική εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή. Ο κολοσσός Stellantis διαθέτει στην αγορά των επαγγελματικών αυτοκινήτων μια γκάμα από plug-in υβριδικά υδρογονοκίνητα Van στην Ευρώπη, χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει κάποιο επιβατικό μοντέλο!

 

Υδρογόνο και… αγώνες

Πρόσφατα η Ford κατέθεσε αίτηση για πατέντα με την οποία θα μπορεί ο V8 κινητήρας της να χρησιμοποιεί ως καύσιμό του υδρογόνο. Αλλά και η Toyota θεωρεί ότι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το μέλλον των μετακινήσεων με μηδενικούς ρύπους, γι’ αυτό αναπτύσσει την τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου, αλλά και την τεχνολογία καύσης υδρογόνου από κινητήρες εσωτερικής καύσης, ταυτόχρονα με την τεχνολογία ηλεκτροκίνησης με μπαταρία.

 

 

Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της ιαπωνικής εταιρείας, Akio Toyoda, συμμετείχε σε αγώνες αντοχής στην Ιαπωνία – με το ψευδώνυμο «Morizo» – με μια Corolla που χρησιμοποιεί κινητήρα εσωτερικής καύσης με υδρογόνο, έτσι ώστε να έχει ενεργή συμμετοχή και προσωπική άποψη στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Η εταιρεία δηλώνει ότι ακόμη κι αν δεν γνωρίσει άνθηση η υδρογονοκίνηση σε αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής, σίγουρα έχει μια θέση στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και αναφέρει ότι βρίσκεται περίπου στο 40% της πορείας για το εμπορικό λανσάρισμα ενός τέτοιου μοντέλου.

Πάντως για όλους εμάς τους κοινούς θνητούς της «φθηνής αγοράς αυτοκινήτου» μελλοντικά, περιμένουμε οι εταιρείες να βρουν προσιτές λύσεις για μετακινήσεις μηδενικών ρύπων εκτός των ηλεκτρικών μοντέλων. Βέβαια, επειδή ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός, σίγουρα υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα στην εφαρμογή της Υδρογονοκίνησης, τα οποία δεν βρίσκουν λύση μέχρι στιγμής!

Προσφάτως, τα e-fuels φιγουράρουν ως μία ακόμη λύση, η οποία συζητείται παρ’ όλα τα προβλήματα που δημιούργησαν στο παρελθόν! Δεν υπάρχει αρμονικότερη λύση για όλους τους καταναλωτές από το να υπάρχουν πολλές και διαφορετικές επιλογές, ώστε να μπορούμε εύκολα να επιλέξουμε αυτή που ταιριάζει στον δικό μας τρόπο ζωής!

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.

Ροή Ειδήσεων

Sound Wave -

Ροή Ειδήσεων

Sound Wave -
Download the app