RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Νέο αυτοκινητόδρομο αποκτά η Ήπειρος!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρχική / AUTO MOTOSPORTS / Νέο αυτοκινητόδρομο αποκτά η Ήπειρος!

AUTO MOTOSPORTS

19/12/202419:03

Νέο αυτοκινητόδρομο αποκτά η Ήπειρος!

Πρόκειται για ένα έργο υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, το οποίο αποτελείται από δύο υπο-τμήματα, και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 12 Ανισόπεδους Κόμβους, 5 Γέφυρες, 1 Σήραγγα, και 5 Άνω και 25 Κάτω Διαβάσεις.

Νέο αυτοκινητόδρομο αποκτά η Ήπειρος!

Η Ελλάδα, με το έργο που σήμερα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, κάνει ένα ακόμη βήμα ολιστικής ισχυροποίησης. Το σπουδαίο αυτό, νέο έργο, θα αποτελεί στοιχείο νευραλγικού χαρακτήρα στο χάρτη των οδικών αξόνων της πατρίδας μας. Έτσι, το οδικό δίκτυο της χώρας συμπληρώνεται, με σύγχρονα, σταθερά βήματα, από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα – Κακαβιά αποτελεί τη φυσική απόληξη της Ιόνιας Οδού και τον δυτικότερο κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού. Επεκτείνει και συνδέει, ουσιαστικά, τους δύο αυτοκινητοδρόμους που διατρέχουν, σήμερα, τη Δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα, φτάνοντας μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα, γεγονός που το καθιστά ένα έργο διασυνοριακής σημασίας. Επιπλέον, ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα – Κακαβιά:

·       Συνδέει μια περιοχή που έχει δυσκολίες προσπελασιμότητας, αλλά μεγάλη σημασία για την περιφερειακή οικονομία, τον τουρισμό, το εμπόριο και τη μεταποίηση.

·       Αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), συνδέοντας το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας με τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας.

·       Είναι ο σύνδεσμος από και προς την Αλβανία, με την οποία καταγράφεται μεγάλος όγκος μετακινήσεων.

·       Γεφυρώνει, μέσω της Αλβανίας, την Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων, όπου δραστηριοποιούνται ελληνικές εταιρίες.

·       Εξασφαλίζει την πρόσβαση στην Ιόνια και την Εγνατία Οδό.

·       Εκτρέπει σημαντικούς υπερ-τοπικούς φόρτους από την Περιφερειακή Οδό των Ιωαννίνων.

·       Εξυπηρετεί το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και τη Βιομηχανική Περιοχή, διοχετεύοντας τη βαριά κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους.

Το σύνολο αυτών των θετικών, διαχυτικών επιδράσεων καταδεικνύει ότι, με τον αυτοκινητόδρομο Ιωάννινα – Κακαβιά, η Ήπειρος θα αποκτήσει μια νέα υποδομή, η οποία θα συμβάλλει στην περιφερειακή και την εθνική ανάπτυξη και θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, ανάμεσα σε πολλές περιοχές της Δυτικής και της Βόρειας Ελλάδας. Κυρίως όμως το έργο, που υλοποιεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες και θα βελτιώσει το επίπεδο οδικής ασφάλειας σε μια δύσκολη διαδρομή, η οποία συγκεντρώνει υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο.

Ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά είναι μήκους περίπου 70 χιλιομέτρων. Είναι ένα απαιτητικό – τεχνικά – έργο. Περιλαμβάνει δύο υπο-τμήματα, 12 Ανισόπεδους Κόμβους, 5 Γέφυρες, 1 Σήραγγα, και 5 Άνω και 25 Κάτω Διαβάσεις.

Η εμπειρία και η υψηλή τεχνογνωσία της Αναδόχου Εταιρείας αποτελούν εγγύηση για την έγκαιρη περάτωση αυτών των δύσκολων εργασιών, σε μία περιοχή με ορεινό ανάγλυφο, σε 54 μήνες από σήμερα. Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 310 εκατ. ευρώ. Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Μεταφορές 2021-2027», του Νέου ΕΣΠΑ, γεγονός που μας υπενθυμίζει, ακόμη μια φορά, την καθοριστική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατασκευή ενός σύγχρονου δικτύου αυτοκινητοδρόμων στην πατρίδα μας.

Συμπληρωματικά, έχουν εκπονηθεί όλες οι μελέτες για το οδικό τμήμα Καλπάκι – Κόνιτσα, μήκους περίπου 27 χλμ. Έχει εκδοθεί βεβαίωση περαίωσης και είναι σε ισχύ οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ. Με την εξασφάλιση χρηματοδότησης θα εκκινήσουν οι διαδικασίες κήρυξης της απαλλοτρίωσης.

Χρήστος Σταϊκούρας: Με τον αυτοκινητόδρομο Ιωάννινα – Κακαβιά η Ήπειρος αποκτά μια νέα υποδομή, η οποία θα συμβάλλει στην περιφερειακή και την εθνική ανάπτυξη

«Το σπουδαίο αυτό, νέο έργο θα αποτελεί στοιχείο νευραλγικού χαρακτήρα στο χάρτη των οδικών αξόνων της πατρίδας μας», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά την υπογραφή της σύμβασης του έργου: «Επέκταση Ιόνιας Οδού – Τμήμα Ιωάννινα – Κακκαβιά», η οποία πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο κλειστό γυμναστήριο του Καλπακίου, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Βουλής και Βουλευτή Ιωαννίνων, Κωνσταντίνου Τασούλα και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο Παντελής Τζερτζεβέλης

Ο Παντελής Τζερτζεβέλης γεννήθηκε το 1966 στην Θεσσαλονίκη, και από μικρή ηλικία, εντάχθηκε στον κόσμο της Περιπέτειας, καθώς αποτέλεσε μέλος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Σε ηλικία 18 ετών, τέθηκε υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου Φωτορεπόρτερ, Γιώργου Φουρκαλά, όπου δίπλα του μυήθηκε στην τέχνη της Αθλητικής φωτογραφίας, και καθημερινά κάλυπτε ρεπορτάζ για τις εφημερίδες «Μακεδονία- Θεσσαλονίκη, και Σπορ του Βορρά»! Λίγο αργότερα, και παράλληλα με σπουδές στο Πολυτεχνείο, παρακολούθησε 2ετή σχολή φωτογραφίας, και έναν χρόνο αργότερα την τριετή Σχολή Δημοσιογραφίας της ΑΚΤΟ. Για χρόνια, εργάστηκε σε περιοδικά και Εφημερίδες όπως οι Μακεδονικές Επιλογές, Το Auto Moto, ο Ταχυδρόμος, Το Traveller, το ΕΘΝΟΣ, η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ & ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ. Από το 2010 μέχρι το 2013, από την συχνότητα της ΕΡΤ3 εργάστηκε στην εκπομπή «Τα μπαγκάζια» και ταξίδευε τους ακροατές του μέσα από την Ραδιοφωνική εκπομπή του στον 102FM, στις εσχατιές της Εναλλακτικής Ελλάδας. Από το 2014 εργάζεται στον Όμιλο του ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και μέσα από την συχνότητα του πρώτου ραδιοφώνου της Βόρειας Ελλάδας, υπηρετεί σε καθημερινή βάση, τον κόσμο της Αυτοκίνησης, και των Εναλλακτικών Αποδράσεων. Επίσης για 10 συνεχή χρόνια υπηρετεί ως Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του ιστορικού αγώνα Υπεραποστάσεων «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» επίσης της Ε.Π.Σ.ΜΑ.Θ και από το 2022 της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας. Για 4 συνεχή χρόνια αποτελεί μέλος του Press team της Cycling Greece. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, και της Παγκόσμιας ένωσης Δημοσιογράφων.

/ Δείτε ακόμα

AUTO MOTOSPORTS

10.5.202519:28

  Η Ford ανακοινώνει την κυκλοφορία ενός νέου, κομψού σχεδιαστικού πακέτου για το δημοφιλές Kuga. Το χαρακτηριστικό πακέτο Black Package είναι διαθέσιμο αποκλειστικά για τις εκδόσεις ST-LineX, προσφέροντας μοναδικά εξωτερικά στοιχεία σχεδίασης που μπορούν να συμπληρώσουν ή να δημιουργήσουν αντίθεση

AUTO MOTOSPORTS

10.5.202519:15

  Η DS και η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας διατηρούν ιστορικούς δεσμούς. Από την ίδρυση της Πέμπτης Δημοκρατίας, τα μοντέλα DS και SM, και πιο πρόσφατα τα DS 5 και DS 7, έχουν χρησιμοποιηθεί από επτά Προέδρους. Κατά την ορκωμοσία

AUTO MOTOSPORTS

8.5.202519:01

    Η αποστολή της SYM διέσχισε την Κεντρική Ανατολία, εξερεύνησε τα βάθη της Καππαδοκίας, βίωσε την πολυμορφία της Κωνσταντινούπολης και ολοκλήρωσε ένα μοναδικό ταξίδι επιστρέφοντας στην Ελλάδα, έχοντας τα 23 SYM scooters γράψει πάνω από 4.000 χιλιόμετρα το καθένα.

AUTO MOTOSPORTS

8.5.202516:05

  Το κείμενο είναι του Θρυλικού αναβάτη και νικητή του Rally Dakar Βασίλη Ορφανού! Μετά από συνεννόηση  με την ελληνική αντιπροσωπεία της Piaggio, που αγκάλιασε την ιδέα μας να συμμετέχουμε με τη συγκεκριμένη ιταλική μοτοσικλέτα που φέρει επάνω της πάνω

AUTO MOTOSPORTS

7.5.202517:27

  Με περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως από το 2006 μέχρι και σήμερα, το Jeep Compass έχει κάθε λόγο να θεωρείται πολύ πετυχημένο. Τώρα, η ολοκαίνουργια γενιά του παίρνει τη σκυτάλη για να ορίσει εκ νέου τα δεδομένα στα

AUTO MOTOSPORTS

7.5.202515:32

  Η Audi ετοιμάζεται να εισέλθει για πρώτη φορά στη Formula 1 το 2026, με δική της εργοστασιακή ομάδα και υβριδικό σύστημα κίνησης («Power Unit»), το οποίο αναπτύσσεται στη Γερμανία. Η νέα ομάδα θα λειτουργεί σε τρεις βασικές τοποθεσίες: η

Rthess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή