ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ
  • rthes listen live winamp
  • rthes listen live media player


Εκλογές στη Δυτική Θεσσαλονίκη: το 'Ράδιο Θεσσαλονίκη' ζωντανά από τα στρατόπεδα Παύλου Μελά και Καρατάσιου...

2/11/2010 1:46:47 μμ

Εκλογές στη Δυτική Θεσσαλονίκη: το 'Ράδιο Θεσσαλονίκη' ζωντανά από τα στρατόπεδα Παύλου Μελά και Καρατάσιου...

Το 'Ράδιο Θεσσαλονίκη' ζωντανά από τα στρατόπεδα Παύλου Μελά και Καρατάσιου: εκλογές στη Δυτική Θεσσαλονίκη, συζήτηση για τον Δήμο Παύλου Μελά και τις προκλήσεις της περιοχής με τους υποψήφιους...

Δύο ζωντανές συνδέσεις με τον Στέφανο Διαμαντόπουλο και τον Σάκη Μόσχη σε συζήτηση για τα μεγάλα ζητήματα της δυτικής πλευράς της πόλης. Στο επίκεντρο βέβαια, τα στρατόπεδα.

Αποτελούν τα κρυμμένα στολίδια του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, τη μεγάλη ευκαιρία της πόλης και το σημαντικότερο 'στοίχημα' της επόμενης δεκαετίας. Είναι τα στρατόπεδα στης Θεσσαλονίκης...

Το στοίχημα όλων μας αν και είναι ιδιαίτερα παράδοξο να μιλάμε για μια δεκαετία δημιουργίας όταν ήδη έχουν χαθεί 11 χρόνια. Έντεκα χρόνια απραξία και εγκατάλειψη που καταστρέφει τη ζωή των 400.000 των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Αξίζει να θυμηθούμε πάντως πως το όλο θέμα άρχισε ουσιαστικά 1999 όταν υπουργός Άμυνας ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ξεκίνησαν οι πρώτες κινήσεις για να αδειάσουν τα στρατόπεδα στη Θεσσαλονίκη. Το επόμενο και οριστικό 'επεισόδιο' βέβαια ήταν η απόφαση επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.

Τα επόμενα χρόνια πλήρης απραξία. Το ζήτημα επί κυβερνήσεων της Ν.Δ. και δεν υπήρχε ουσιαστικά καμία απολύτως εξέλιξη παρότι είχαμε τα 4 με 5 'χρυσά' χρόνια από πλευράς ανάπτυξης.

Στη δυτική Θεσσαλονίκη ο λόγος γίνεται για πέντε (5) στρατόπεδα (Ζιάκα, Μ. Αλεξάνδρου, Π. Μελά, Καρατάσιου, Παπακυριαζή) και αναφερόμαστε σε συνολική έκταση 1.500 στρεμμάτων.

Στρέμματα που υπάρχει απόλυτη ανάγκη να αξιοποιηθούν κυρίως ως χώροι πρασίνου και ψυχαγωγίας αν και αυτό με την σημερινή συγκυρία φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας...

Η ταυτότητα των στρατοπέδων...

1. Το στρατόπεδο «Π. Μελά», έκτασης περίπου 400 στρεμμάτων, ανήκει στην Υπηρεσία Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων και η τύχη του θα καθοριστεί με απόφασή του σημερινού υπουργού Εθνικής Άμυνας, με βάση την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης. Η έκταση βρίσκεται στον σημερινό Δήμο Σταυρούπολης, αλλά το μέγεθός της υπερβαίνει τις δυνατότητές του.

Στα προβλήματα που υπάρχουν συμπεριλαμβάνεται πως πρέπει να βρεθεί χώρος για τη στέγαση των στρατιωτικών φυλακών που βρίσκονται στον χώρο. Στο στρατόπεδο υπάρχει ενδεχόμενο σχέδιο να αναπτυχθεί υπόγειο πάρκινγκ με τη συμμετοχή και του ελληνικού Δημοσίου.

2. Το στρατόπεδο «Ζιάκα», 124 στρεμμάτων βρίσκεται στο Ελευθέριο Κορδελιό, ανήκει στο υπουργείο Αμυνας και στο υπουργείο Οικονομικών. Ο δήμος ζήτησε και πήρε πριν από μερικά χρόνια 12 στρέμματα, για να κατασκευάσει ένα γήπεδο.

3. Το στρατόπεδο «Καρατάσιου» βρίσκεται στην Πολίχνη και είναι υπό διεκδίκηση από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών. Από τις μέχρι τώρα δηλώσεις φαίνεται ο νυν υπουργός να βλέπει θετικά τη μετεγκατάσταση της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ σ' αυτό. Οι χρήσεις βέβαια του "Καρατάσιου" είναι οι ποικίλες από όλα τα στρατόπεδα. Για το συγκεκριμένο στρατόπεδο που θεωρείται για πολλούς λόγους συμπεριλαμβανομένης της θέσης ένα 'φιλέτο' είναι ουκ ολίγοι εκείνοι που ερίζουν. Πέρα από την Πολυτεχνική Σχολή και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει σχέδια για την χώρο αν και σύμφωνα τις πιο πρόσφατες συναντήσεις που έχουν γίνει μεταξύ ΤΕΕ και ΟΡΘ όλα θα εξαρτηθούν από το master plan που θα διαμορφωθεί μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Η βούληση της κεντρικής εξουσίας φαίνεται τα τελευταία χρόνια να είναι η ένταξη αυτού του στρατοπέδου σε έναν γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης.

4. Το στρατόπεδο «Μ. Αλεξάνδρου» είναι μια πιο ξεκάθαρη υπόθεση. Εδώ ο Αμπελοκήπων έχει κατάφερε να πάρει σχεδόν όλη την έκταση, δηλαδή 140 στρέμματα από το σύνολο των 190 που καλύπτει το στρατόπεδο. Στα υπόλοιπα 50 στρέμματα υπάρχουν εγκαταστάσεις και μονάδα του στρατού, μεταξύ των οποίων και αποθήκες τροφοδοσίας. Εδώ ο δήμος έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, κλειστών και ανοιχτών γηπέδων, καθώς και κολυμβητηρίου.

Για το στρατόπεδο «Μ. Αλεξάνδρου» ο υπουργός έχει πει ότι δεν ξέρει από πού θα μπορούσε να βρεθεί η λύση της χρηματοδότησης για τη μετεγκατάσταση της μονάδας που υπάρχει εκεί.

5. Η μονάδα που βρίσκεται στο στρατόπεδο «Παπακυριαζή» στον Εύοσμο θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε νέες εγκαταστάσεις στην Άσσηρο και να βρεθεί λύση μέσω αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Τα στρατόπεδα πάντως συνδέονται και με τις ανάγκες για εύρεση χώρων όπου θα μεταφερθούν σημαντικές υπηρεσίες κυρίως στον τομέα της υγείας.

Υπάρχει αναμονή για το πού θα χωροθετηθούν τα υπό κατασκευήν Ογκολογικό και Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ενώ και η Στρατιωτική Σχολή (ΣΣΑΣ) θα ήθελε να μετεγκαταστασθεί κοντά στο νέο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο που μαζί με το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» λειτουργούν ως "πόλος υγείας".
Φωτογραφικό Υλικό


Copyright © 2021 RThess All rights reserved