RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
ΑΑΔΕ: Μπαράζ επανελέγχων λόγω Χαλκίδας

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρχική / BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΑΑΔΕ: Μπαράζ επανελέγχων λόγω Χαλκίδας

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

27/05/202408:22

ΑΑΔΕ: Μπαράζ επανελέγχων λόγω Χαλκίδας

Στο μικροσκόπιο επιστροφές φόρων και φορολογικές ενημερότητες

ΑΑΔΕ: Μπαράζ επανελέγχων λόγω Χαλκίδας

Γράφει RTHESS NEWSROOM

 

«Συναγερμό» στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει σημάνει η υπόθεση διαφθοράς της Χαλκίδας, η οποία βάζει πλέον στο «μικροσκόπιο» χιλιάδες υποθέσεις επιστροφών φόρου και χορήγησης φορολογικής ενημερότητας.

 

Ο επανέλεγχος θα γίνει παράλληλα με τη διενέργεια δειγματοληπτικών εσωτερικών ελέγχων σε όλες τις Εφορίες της χώρας, με αιχμή υποθέσεις με μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που πραγματοποιήθηκαν από τις Δ.Ο.Υ.

Παράλληλα θα ελεγχθούν υποθέσεις χορήγησης φορολογικής ενημερότητας από τους εφόρους, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παράτυπες ή παράνομες διαδικασίες.

Έλεγχος θα γίνει και στο κεντρικό σύστημα διαχείρισης επιστροφών φόρου και χορήγησης φορολογικής ενημερότητας αν και η χρήση της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις κεντρικά, περιορίζεται δραστικά η ανθρώπινη παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα διαφθοράς.

Ειδικά για τη Δ.Ο.Υ Χαλκίδας, με εντολή του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή επανελέγχονται όλες οι ύποπτες υποθέσεις, ιδίως αυτές που αφορούν σε επιστροφές ΦΠΑ και έχει ξεκινήσει πλήρης διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος πενταετίας. Παράλληλα όλες οι υποθέσεις ελέγχου από την ΔΟΥ Χαλκίδας μεταφέρονται στα ελεγκτικά κέντρα της Αττικής, με τους ελεγκτές της συγκεκριμένης υπηρεσίας να εντάσσονται στα Ελεγκτικά Κέντρα Αττικής, χωρίς όμως να ελέγχουν υποθέσεις φορολογουμένων της Εύβοιας, όπως και το σύνολο των υπαλλήλων της συγκεκριμένης εφορίας, ενώ οι διαδικασίες είσπραξης εσόδων θα ενταχθούν στο Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.) Αττικής και του κεφαλαίου στο Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕ.ΦΟ.Κ.) Αττικής.

Ήδη, πριν αποκαλυφθεί η υπόθεση της Δ.Ο.Υ Χαλκίδας, η ΑΑΔΕ «έτρεχε» τη διαδικασία αποσύνδεσης των ελεγκτικών και εισπρακτικών διαδικασιών από τις Εφορίες με τη μεταφορά τους στα Ελεγκτικά Κέντρα και τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης για Αττική και Θεσσαλονίκη, για να περιοριστούν τα φαινόμενα διαφθοράς.

Επιστροφές φόρων…

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστροφές φόρων φέτος σχεδιάζεται να φτάσουν τα 6,588 δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ στόχος είναι ειδικά για τον ΦΠΑ το 95% των αιτήσεων επιστροφών να διεκπεραιώνεται εντός 90 ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Στο μέτωπο των επιστροφών φόρου εισοδήματος, ήδη από τις περυσινές φορολογικές δηλώσεις η καθιέρωση μαζικών συμψηφισμών σε τακτά χρονικά διαστήματα έχει οδηγήσει σε επιστροφές ακόμα και μέσα σε μια εβδομάδα από την υποβολή της δήλωσης. Η ΑΑΔΕ έχει ήδη επιστρέψει 20,3 εκατ. ευρώ σε 94.209 φορολογούμενους χωρίς χρέη, οι οποίοι υπέβαλαν από τους πρώτους τις δηλώσεις τους. Σε επιπλέον 32.654 φορολογούμενους έγιναν κεντρικοί συμψηφισμοί και επιστροφές φόρου με το συνολικό ποσό να φθάνει σε 9,03 εκατ. ευρώ. Μόνο για 38 φορολογούμενους οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου έγιναν από τις Δ.Ο.Υ. οι οποίες επέστρεψαν συνολικά το ποσό των 24.182 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ERTNEWS

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

26.4.202517:42

  Η Πρωτομαγιά 2025 είναι επίσημη υποχρεωτική αργία στην Ελλάδα και φέτος πέφτει Πέμπτη, 1η Μαΐου.   Πρωτομαγιά: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους Σύμφωνα με τον Νόμο 4468/2017, η Πρωτομαγιά είναι καθιερωμένη ως υποχρεωτική αργία. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται η

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

26.4.202516:25

  Μετά τις 18:00, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της πληρωμής της 2ης διμηνιαίας δόσης για το 2025, στις 30 Μαΐου 2025 Όταν ολοκληρωθεί η πληρωμή του επιδόματος, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

26.4.202515:49

  Από τον e-ΕΦΚΑ: • Στις 28 Απριλίου θα καταβληθούν 1.121.428.923,38 ευρώ σε 1.699.560 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων Μαΐου 2025. • Στις 30 Απριλίου θα καταβληθούν 3.700.000 ευρώ σε 10.000 δικαιούχους για πληρωμή προκαταβολών συντάξεων Μαΐου 2025

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

25.4.202515:56

Οι ενισχύσεις διαμορφώνονται σε 2 σεντς ανά κιλοβατώρα και εφαρμόζονται στο 60 – 100 % της κατανάλωσης (ανάλογα με τον τζίρο) ενώ αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία και καθαριστήρια θα λάβουν 4 σεντς ανά κιλοβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών.

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

25.4.202512:38

  Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα το ύψος των επιδοτήσεων στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος επιχειρήσεων για την περίοδο από 1 Δεκεμβρίου 2024 έως και 28 Φεβρουαρίου 2025. Το πλαίσιο ενίσχυσης αφορά επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 10 εκατ.

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

25.4.202509:54

  Για παραστατικά τα οποία έχουν εκδοθεί έως τις 15 Απριλίου και δηλώθηκαν τα στοιχεία έως τις 30 Απριλίου, η επιδότηση θα κατατεθεί μέχρι και τις 30 Μαΐου. Έως τις 30 Ιουλίου 2025 θα γίνει η καταβολή για κατανάλωση φυσικού

Rthess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή