Πυκνό, με νέες και παλαιότερες διαδρομές, καινοτόμες περιηγήσεις, διαλέξεις με συναρπαστικά θέματα, ημερήσιες πολιτιστικές εξορμήσεις στην Έδεσσα, το Δίον και τον Πλαταμώνα, την Πέλλα και τα Λευκάδια, ένα διήμερο στην Άρτα και το μαντείο της Δωδώνης, το αγαπημένο καθιερωμένο τριήμερο στους Δελφούς!
Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου, στις 10 και 30 το πρωί, με τον αρχαιολόγο και ξεναγό Τάσο Παπαδόπουλο, «Στα ίχνη των θεών της πόλης», από τον Ναό των Αγίων Αποστόλων έως τον Φραγκομαχαλά αναζητούμε τα ίχνη που άφησαν πίσω τους θρησκείες, δόγματα και μυστικιστικές σέκτες αλλά και των προσώπων που συνδέθηκαν μαζί τους.
Ένα αριστούργημα της παλαιολόγειας αναγέννησης, ένα παραμελημένο και παρεξηγημένο μνημείο που αποκαλύπτει πολλά, ένας χαμένος αρχαίος ναός, ένας μεσσίας που βρήκε χιλιάδες πρόθυμους να τον πιστέψουν, μια μυστική στοά χωμένη σε ένα στενό του ιστορικού κέντρου, η καθολική εκκλησία και ένα θεολογικό μυστικιστικό κίνημα από το οποίο ξεκίνησε μια κοινωνική εξέγερση είναι μερικοί από τους σταθμούς αυτής της πρωτότυπης διαδρομής που σκάβει βαθιά στο παρελθόν της πόλης συνδέοντας την ιστορία, τη φιλοσοφία, τη θεολογία, την τέχνη και τη μεταφυσική με τόπους, χώρους, σημεία και μνημεία στον αστικό ιστό.
Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στις 10 και 30 το πρωί, με τον αρχαιολόγο και ξεναγό Τάσο Παπαδόπουλο, «Οι δρόμοι της φωτιάς», χαρτογραφούμε τη διαδρομή που έκαναν οι φλόγες οι οποίες κατέκαψαν το ιστορικό κέντρο της πόλης το 1917 και παρακολουθούμε μέσα από τις στάχτες που άφησε πίσω της την ανάδυση της μοντέρνας Θεσσαλονίκης.
Με ξεναγό τον Τάσο Παπαδόπουλο περιηγούμαστε στην πυρίκαυστο αλλά και σε επιλεγμένα σημεία που για διάφορους λόγους γλύτωσαν από τις φλόγες και ανασύρουμε από τη μνήμη ιστορίες που συνδέουν τις διαφορετικές κοινότητες της πόλης.
Ο Εμπράρ, η επιτροπή και το σχέδιο της για τη Θεσσαλονίκη αλλά και γωνιές όπου ακόμη μπορεί κανείς να διακρίνει τα ίχνη της μεγάλης πυρκαγιάς αποτελούν σταθμό σε αυτή τη διαδρομή.
Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στις 9 το πρωί, με τον ιστορικό και ξεναγό Δημήτρη Σαρμανιώτη, «Από το Σάραπι στον Άγιο Δημήτριο», μεταμόρφωση και μετάβαση από την αρχαία θρησκεία στον Χριστιανισμό.
Ανάγνωση μέσα από μνημεία και μουσεία της πόλης. Τον 4ο μεταχριστιανικό αιώνα μία τεράστια αλλαγή πρωτοφανούς σημασίας λαμβάνει χώρα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο χριστιανισμός, μία μικρή καινούρια θρησκεία που είχε γεννηθεί τρεις αιώνες πριν στη ρωμαϊκή επαρχία της Ιουδαίας νομιμοποιείται για πρώτη φορά από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο και μόλις δεκαετίες αργότερα γίνεται η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Η Θεσσαλονίκη ως μία από τις σπουδαιότερες πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τότε αποτελεί σημαντικό θέατρο των εξελίξεων. Οι αρχαίοι θεοί «πεθαίνουν» και χάνονται στη λήθη. Ή μήπως όχι; Οι σαρωτικές αλλαγές που επέρχονται από τα σπουδαία και σημαντικά ως την καθημερινότητα των ανθρώπων αλλά και τα «δάνεια» του παλιού κόσμου στο νέο μελετώνται μέσα από μνημεία και μουσεία της πόλης.
Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, στις 10 και 30 το πρωί, με τον αρχαιολόγο και ξεναγό Τάσο Παπαδόπουλο, «Ο Μεσσίας της Θεσσαλονίκης», υπήρξε ένα από τα πλέον αινιγματικά πρόσωπα της ιστορίας.
Γεννημένος στη Σμύρνη, λόγιος και χαρισματικός είναι εκείνο το πρόσωπο που ισχυρίστηκε το αδιανόητο: ότι είναι ο Μεσσίας. Στο πέρασμά του τον ακολουθούν εκατοντάδες πιστοί, όμως πουθενά δεν είχε μεγαλύτερη απήχηση από τη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκονταν στα μέσα του 17ου αιώνα σε χιλιαστική παραζάλη.
Ο Τάσος Παπαδόπουλος μελετώντας τις πηγές και τα κείμενα που αναφέρονται σε αυτόν, ακολουθεί τα ίχνη του στην πόλη και επιχειρεί να κατανοήσει καλύτερα την προσωπικότητα του Σαμπετάι Σεβή, του «Μεσσία της Θεσσαλονίκης», ο οποίος υπήρξε και ιδρυτής μιας από τις πλέον παράδοξες θρησκευτικές κοινότητες της ανατολικής Μεσογείου, τους ντονμέδες, που άφησαν έντονο αποτύπωμα στην πόλη.
Comments are closed.