RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Μαζί… για όλα | Πέτρα Καρυώτη
Θέμα συζήτησης :
«Δεν υπάρχει σοβαρό πλάνο τουριστικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης»
https://www.rthess.gr/deth/den-yparchei-sovaro-plano-touristikis-anaptyxis-tis-thessalonikis/
https://www.rthess.gr/deth/den-yparchei-sovaro-plano-touristikis-anaptyxis-tis-thessalonikis/
https://www.rthess.gr/deth/den-yparchei-sovaro-plano-touristikis-anaptyxis-tis-thessalonikis/
https://www.rthess.gr/deth/den-yparchei-sovaro-plano-touristikis-anaptyxis-tis-thessalonikis/
https://www.rthess.gr/deth/den-yparchei-sovaro-plano-touristikis-anaptyxis-tis-thessalonikis/
https://www.rthess.gr/deth/den-yparchei-sovaro-plano-touristikis-anaptyxis-tis-thessalonikis/
viber
NOW ON AIR 16:00 - 18:00 - Μαζί… για όλα
Πέτρα Καρυώτη
NOW ON AIR
Home > ΔΕΘ > «Δεν υπάρχει σοβαρό πλάνο τουριστικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης»
«Δεν υπάρχει σοβαρό πλάνο τουριστικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης»
09.09.2023

«Δεν υπάρχει σοβαρό πλάνο τουριστικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης»

 

«Εάν πραγματικά επιθυμούμε ο τουρισμός να γίνει πηγή εσόδων και μοχλός ανάπτυξης της πόλης, θα πρέπει να υπάρχει συστράτευση δυνάμεων τόσο των τοπικών αρχών, όσο και των επαγγελματιών του τουρισμού της πόλης και σχεδιασμός από κοινού ενός μακροπρόθεσμου πλάνου πέρα από μικροσυμφέροντα και κομματικές αγκυλώσεις». Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Grecos.gr Travel, Πασχάλης Γερεμπακάνης, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας δαπανά περισσότερα χρήματα για τα ταξίδια του από ό,τι τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς έχει μπει στην κουλτούρα του πλέον να ταξιδεύει συχνά και το θεωρεί ψυχική ανάγκη και όχι είδος πολυτελείας

 

– Πώς εξελίσσεται μέχρι στιγμής η φετινή θερινή περίοδος με κριτήριο τα έσοδα και τη διάθεση των Ελλήνων να ταξιδέψουν, σε σχέση τόσο με πέρσι όσο και με το 2019; 

Αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, εκτιμώ ότι η χρονιά θα πλησιάσει τα επίπεδα του 2019! Πολύ σημαντικό είναι οι πληρότητες να είναι σε υψηλά επίπεδα στις παραθαλάσσιες περιοχές και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για μία πετυχημένη σεζόν. Ενδεχομένως ο τζίρος των τουριστικών μονάδων και των κλάδων που σχετίζονται με τον τουρισμό να είναι υψηλότερος, αλλά θα οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών λόγω της κατακόρυφης αύξησης των λειτουργικών εξόδων.

Η διάθεση των Ελλήνων να ταξιδέψουν υπάρχει, τους προβληματίζει το υψηλό κόστος διακοπών σε σύγκριση με το 2019, αλλά κάνοντας σωστή έρευνα αγοράς και κλείνοντας εγκαίρως μπορούν να ταξιδέψουν οικονομικά και ποιοτικά. Δύο παράγοντες καθορίζουν την αγορά οικονομικού πακέτου! Ο ένας είναι ο χρόνος που θα κλείσουν το πακέτο τους, ώστε να αγοράσουν τουριστικές υπηρεσίες με εκπτωτικές τιμές Early booking, και ο δεύτερος να απευθυνθούν στη σωστή πηγή, όπως είναι τα τουριστικά γραφεία, τα οποία έχουν αγοράσει αεροπορικές θέσεις και έχουν δεσμεύσει δωμάτια σε ξενοδοχεία μήνες πριν και τα προσφέρουν σε πραγματικά δελεαστικές τιμές.

 

– Ποιους εγχώριους και ποιους προορισμούς στο εξωτερικό επιλέγουν κυρίως οι Έλληνες; Έχει επηρεάσει τον Έλληνα το ακριβότερο μεταφορικό και τουριστικό προϊόν;

Πρωτιές στις προτιμήσεις των Ελλήνων για εκδρομές στο εξωτερικό έχουν ταξίδια κυρίως στην Ιταλία, την Ισπανία και το Παρίσι και όχι τυχαία, καθώς προσφέρεται από τα τουριστικά γραφεία πληθώρα εναλλακτικών προγραμμάτων, που καλύπτουν κάθε επιθυμία του πελάτη και σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές, καθώς υπάρχουν 5ήμερα και 6ήμερα αεροπορικά πακέτα που ξεκινούν από τα 500€ το άτομο μαζί με φόρους αεροδρομίου! Επίσης σημαντική ζήτηση παρουσιάζουν οι οδικές εκδρομές στα Βαλκάνια, την Τουρκία και την κεντρική Ευρώπη, που με τιμές που ξεκινούν από 200€ το άτομο δελεάζουν αρκετούς εκδρομείς να τις επιλέξουν. Στην Ελλάδα οι βορειοελλαδίτες επιλέγουν κυρίως να ταξιδέψουν αεροπορικώς στη Ρόδο, την Κρήτη, τη Χίο και την Ικαρία, λόγω της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης, και ακτοπλοϊκώς προς τις Σποράδες.

Οι υψηλές τιμές στους εγχώριους προορισμούς έχουν κατευθύνει τους Έλληνες να επιλέγουν περισσότερο εκδρομές στο εξωτερικό, αν και τα τουριστικά γραφεία προσφέρουν πακέτα στην Ελλάδα αρκετές φορές στα επίπεδα του 2019 και χαμηλότερα. Πάντως είναι γεγονός ότι ο Έλληνας δαπανά περισσότερα χρήματα για τα ταξίδια του από ό,τι τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς έχει μπει στην κουλτούρα του πλέον να ταξιδεύει συχνά και το θεωρεί ψυχική ανάγκη και όχι είδος πολυτελείας.

 

– Πώς κρίνετε τη Θεσσαλονίκη όσον αφορά στην ελκυστικότητά της ως τουριστικού προορισμού; Υπάρχει περιθώριο για βελτίωση των υποδομών της, αλλά και των συνδέσεών της, αεροπορικών και ακτοπλοϊκών; 

Δυστυχώς η Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και το αναφέρω πραγματικά με πόνο καρδιάς, καθώς είναι άδικο για την πόλη και τους κατοίκους της να μην μπορούν να «εκμεταλλευτούν» τη μεγάλη ιστορία της, τη φυσική της ομορφιά, την ξεχωριστή γαστρονομία της, τη στρατηγική της θέση στα Βαλκάνια και να γίνει αυτός ο τόπος τουριστικός προορισμός με τεράστια οφέλη για όλη την κοινωνία. Η έλλειψη σοβαρού πλάνου τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες υποδομές δεν μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι κάτι μπορεί θεαματικά να αλλάξει. Η όποια κίνηση υπάρχει οφείλεται σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες και κυρίως στο γεγονός ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την τεράστια ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία έτη.

Αν πραγματικά επιθυμούμε ο τουρισμός να γίνει πηγή εσόδων και μοχλός ανάπτυξης της πόλης, θα πρέπει να υπάρχει μια συστράτευση δυνάμεων τόσο των τοπικών αρχών, όσο και των επαγγελματιών του τουρισμού της πόλης και σχεδιασμός από κοινού ενός μακροπρόθεσμου πλάνου πέρα από μικροσυμφέροντα και κομματικές αγκυλώσεις. Είναι απαραίτητη η προσέγγιση με προσφορά κινήτρου αεροπορικών εταιρειών, καθώς είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης τουριστικής κίνησης η αεροπορική μας σύνδεση με όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις του εξωτερικού! Τα δρομολόγια των πλοίων θα πρέπει να ανακοινώνονται τουλάχιστον 8 μήνες πριν, καθώς οι ξένοι επισκέπτες προγραμματίζουν τις διακοπές τους αρκετά νωρίς. Αυτό θα διευκόλυνε όσους επιθυμούν να συνδυάσουν διαμονή στη Θεσσαλονίκη και σε κάποιο ελληνικό νησί, όπως κατά κόρον γίνεται στην Αθήνα το καλοκαίρι.

Δεν αρκεί μια γιγαντοαφίσα σε μια κεντρική πλατεία του Βερολίνου και του Λονδίνου για να έρθουν μαζικά τουρίστες στην πόλη! Η πόλη θα πρέπει να δημιουργήσει τον μύθο της και ο κάθε επισκέπτης να γίνεται ο καλύτερος διαφημιστής της.  Απαιτείται τεχνοκρατικό πλάνο από ανθρώπους με βαθιά γνώση του χώρου του τουρισμού, που, δόξα τω Θεώ, η πόλη διαθέτει αρκετούς. Η εποχή της τουριστικής προσέγγισης ξένων αγορών με τεχνικές της δεκαετίας του ’70 έχει ξεπεραστεί προ πολλού. Η πόλη δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία της, ιδιαίτερα όταν πόλεις στη γειτονιά μας, όπως το Βελιγράδι και το Βουκουρέστι, από την τουριστική ανυπαρξία προηγούμενων δεκαετιών έχουν γίνει πόλος έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο.

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.

Ροή Ειδήσεων

Sound Wave -

Ροή Ειδήσεων

Sound Wave -
Download the app