Μεγάλες επενδύσεις σε νέα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη
32 έργα προϋπολογισμού άνω των 250 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης στον τομέα της Υγείας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η ανέγερση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το νέο κτίριο του Παπανικολάου για τις κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και για τα εργαστήρια της Αιματολογικής Κλινικής, καθώς επίσης και η επέκταση και αναδιαμόρφωση του χώρου του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Ιπποκρατείου.
Άλλα έξι έργα, εξάλλου, βρίσκονται υπό σχεδιασμό, με πιο εμβληματικό το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, προϋπολογισμού 351 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών και του εξοπλισμού των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Δομών Υγείας στη Θεσσαλονίκη.
Στην καθολική αλλαγή του χάρτη της υγείας στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να συμβάλουν τα νέα μεγάλα νοσοκομεία που κατασκευάζονται, με «αιχμή του δόρατος» το Παιδιατρικό και το Ογκολογικό Νοσοκομείο. Ειδικότερα, ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομών που θα κατασκευαστούν είναι το νέο ογκολογικό νοσοκομείο, που θα αντικαταστήσει το «Θεαγένειο». Το γερασμένο «Θεαγένειο» έχει κλείσει τον κύκλο του ως το σημαντικότερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας και αναμένεται να δώσει τη σκυτάλη στο υπερσύγχρονο νέο ογκολογικό. Την ίδια στιγμή προχωρά και η διαδικασία υλοποίησης του υπερσύγχρονου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου.
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ένα από τα μεγαλύτερα έργα στον χώρο της υγείας για τη Θεσσαλονίκη αποτελεί το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Φιλύρου, το πρώτο αποκλειστικά παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αθηνών, το οποίο θα αποτελέσει κεντρικό πυλώνα ενός ολοκληρωμένου συστήματος κλινικής υγειονομικής περίθαλψης για παιδιά και νέους στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο.
Το όραμα είναι η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για τον σκοπό αυτόν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η Ομάδα Μελέτης συνεργάζονται στενά με το Υπουργείο Υγείας, την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τις υγειονομικές αρχές της περιφέρειας, ενώ παράλληλα συμβουλεύονται και ενσωματώνουν τις απόψεις του προσωπικού του νοσοκομείου καθώς και διεθνών εμπειρογνωμόνων σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του νοσοκομείου.
Το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο θα προσφέρει όλες τις βασικές κλινικές υπηρεσίες, από επείγοντα περιστατικά και πλήθος χειρουργικών ειδικοτήτων, μέχρι τμήματα καρδιολογίας, αιμοκάθαρσης και ογκολογίας, καθώς και νεογνική και παιδιατρική εντατική φροντίδα. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κτίριο, δίπλα στο νοσοκομείο, θα στεγάζεται το νέο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, το οποίο θα διαθέτει ιδιωτικούς υπαίθριους κήπους και χώρους παιχνιδιού.
Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των γονέων και των φροντιστών των παιδιών, οι νοσοκομειακοί χώροι έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που θα ανταποκρίνονται στην κάλυψη και των δικών τους αναγκών, ώστε να μπορούν να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά. Ενδεικτικά, στα δωμάτια νοσηλείας οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ένα κινητό κρεβάτι για να διανυκτερεύσουν με το παιδί τους.
Επιπλέον, το νοσοκομείο θα περιλαμβάνει χώρους παιχνιδιού και στοιχεία περιβαλλοντικού σχεδιασμού φιλικά προς τα παιδιά και θα διαθέτει ένα ειδικό σύστημα εύρεσης διαδρομής (wayfinding system), που θα βοηθά τα παιδιά, το προσωπικό και τους επισκέπτες να κινούνται με ευκολία μέσα στον χώρο.
Ταυτόχρονα, το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο θα λειτουργήσει ως κεντρικός κόμβος για την παιδιατρική εκπαίδευση και κατάρτιση, προωθώντας την καινοτομία και την αριστεία στην ιατρική πρακτική, στην έρευνα και την εκπαίδευση. Για τον σκοπό αυτόν θα στεγάζει πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις διδασκαλίας και έρευνας, που θα περιλαμβάνουν ένα αμφιθέατρο, αίθουσες διδασκαλίας, χώρους γραφείων, μία αίθουσα πολυμέσων, μία βιβλιοθήκη, καθώς και εργαστήρια μάθησης και έρευνας.
Ενισχύοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες της φύσης
Το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο θα αναπτυχθεί μέσα σε ένα δάσος που θα αφομοιώσει το φυσικό περιβάλλον με την ανάπτυξη παιδικών θεραπευτικών κήπων και διαδραστικών παιδικών χαρών. Οι εσωτερικοί χώροι έχουν διαφανείς συνδέσεις με τις βεράντες και το υπαίθριο πάρκο, ώστε το φυσικό περιβάλλον να «εισέρχεται» στους χώρους του νοσοκομείου, δημιουργώντας μία θετική αλληλεπίδραση με το φυσικό φως και την καταπραϋντική θέα προς το δάσος και τη μακρινή θέα προς τη θάλασσα.
Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης είναι μία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και αναμένεται να παραδοθεί στην ελληνική κοινωνία στα τέλη του 2026. Τον περασμένο Φεβρουάριο ξεκίνησαν οι πρώτες χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση των χώρων στα δύο οικόπεδα εκατέρωθεν του δρόμου, στην περιοχή του Φιλύρου, ενώ όπως τονίστηκε σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, έχει ήδη τοποθετηθεί το πρώτο επίπεδο μιας πτέρυγας του νοσοκομείου και οι εργασίες προχωρούν εντός χρονοδιαγράμματος.
Σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα εργασιών που παρουσιάστηκε από την πλευρά της κατασκευάστριας κοινοπραξίας:
• Οι εκσκαφές βρίσκονται σε εξέλιξη.
• Οι σκυροδετήσεις έχουν επίσης ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2024 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2025.
• Οι ξύλινες και μεταλλικές κατασκευές θα εκτελεστούν από τον Μάρτιο ως τον Νοέμβριο του 2025.
• Οι αρχιτεκτονικές εργασίες από τον Απρίλιο του 2025 ως τον Οκτώβριο του 2026, λίγο πριν την παράδοση του έργου.
• Οι εξωτερικές εργασίες θα εκτελεστούν στο διάστημα Μάιος 2025 – Νοέμβριος 2026.
Θα διαθέτει 243 κλίνες και θα προσφέρει όλες τις βασικές κλινικές υπηρεσίες και εξειδικευμένες παροχές. Το συνολικό κόστος ανέγερσης και εξοπλισμού ενδέχεται να ξεπεράσει και τα 250 εκατ. ευρώ.
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ένα ακόμη μεγάλο έργο στον χώρο της υγείας στη Θεσσαλονίκη αποτελεί το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, η ανέγερση του οποίου θα υλοποιηθεί σε μία έκταση 150 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου» στον δήμο Παύλου Μελά.
Η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Υγείας υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο.
Το 75% της συνολικής έκτασης των 150 στρεμμάτων θα είναι χώρος «πρασίνου» και το 25% θα καταλαμβάνει το Ογκολογικό Νοσοκομείο.
Η παραχωρούμενη έκταση βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα ήδη υφιστάμενα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως, δημιουργώντας έτσι ένα «Πάρκο Υγείας» που θα καλύπτει τις ανάγκες ασθενών όχι μόνο της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά ολόκληρης της Βορείου Ελλάδος.
Επιδίωξη της πολιτείας είναι το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο να αποτελέσει μία μονάδα υγείας – πρότυπο σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων, προσφέροντας πιο αποτελεσματικές και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας, καθώς και σύγχρονες μεθόδους θεραπείας.
Θα είναι δυναμικότητας 425 κλινών με 100 μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και υπερσύγχρονα χειρουργεία και θα είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας, όπως πλήρες εργαστήριο μοριακού ελέγχου και κέντρο κλινικών μελετών για τον καρκίνο.
Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι στο συγκρότημα προβλέπεται να λειτουργήσει, με 70 κλίνες, μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου.
Είναι το πρώτο έργο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που θα γίνει στον τομέα της υγείας στη χώρα μας, το κόστος του οποίου υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ.
Μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2024, πλέον αναμένονται οι διοικητικές διαδικασίες και οι αρχικές μελέτες με τις προδιαγραφές του έργου, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου κ.ά., προκειμένου μετά να εξελιχθεί το επόμενο στάδιο της ανάθεσης των μελετών.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.