RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Μαζί… για όλα | Πέτρα Καρυώτη
Θέμα συζήτησης :
Να εμπιστευθεί η Πολιτεία την τοπική αυτοδιοίκηση
https://www.rthess.gr/deth/na-ebistefthei-i-politeia-tin-topiki-aftodioikisi/
https://www.rthess.gr/deth/na-ebistefthei-i-politeia-tin-topiki-aftodioikisi/
https://www.rthess.gr/deth/na-ebistefthei-i-politeia-tin-topiki-aftodioikisi/
https://www.rthess.gr/deth/na-ebistefthei-i-politeia-tin-topiki-aftodioikisi/
https://www.rthess.gr/deth/na-ebistefthei-i-politeia-tin-topiki-aftodioikisi/
https://www.rthess.gr/deth/na-ebistefthei-i-politeia-tin-topiki-aftodioikisi/
viber
NOW ON AIR 16:00 - 18:00 - Μαζί… για όλα
Πέτρα Καρυώτη
NOW ON AIR
Home > ΔΕΘ > Να εμπιστευθεί η Πολιτεία την τοπική αυτοδιοίκηση
Να εμπιστευθεί η Πολιτεία την τοπική αυτοδιοίκηση
09.09.2023

Να εμπιστευθεί η Πολιτεία την τοπική αυτοδιοίκηση

 

Μπορούμε να κάνουμε μικρά θαύματα στις τοπικές κοινωνίες

“Η πολιτεία δεν εμπιστεύεται δυστυχώς την αυτοδιοίκηση, παρόλο που έχουμε δείξει έμπρακτα ότι είμαστε άξιοι εμπιστοσύνης και ότι αν μας εμπιστευθούν, μπορεί να κάνουμε μικρά θαύματα στις τοπικές μας κοινωνίες”.
Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, η Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε μια γενναία μεταρρύθμιση για μια αυτοδιοίκηση σύγχρονη και ευρωπαϊκή και είναι βέβαιο πως θα έχει τη συνεργασία και τη στήριξή μας.

 

-Κύριε δήμαρχε, τα τέσσερα τελευταία χρόνια της θητείας σας ήταν σίγουρα τα πιο δύσκολα. Ποιος είναι ο απολογισμός της περιόδου;

Ήταν σίγουρα μία πολύ δύσκολη θητεία όχι με όρους αυτοδιοικητικούς αλλά κυρίως ανθρώπινους, λόγω του κορονοϊού. Δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα, το έζησαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στα σπίτια τους. Απομόνωση, φόβος, απώλειες ανθρώπων. Τα έργα σε όλη την Ελλάδα, καθώς και οι μελέτες πήγαν πίσω. Μετά ήρθε και η ενεργειακή κρίση, κατά τη διάρκεια της οποίας σε όλα τα έργα που οι εργολάβοι είχαν πάρει σε διαγωνισμούς σε φυσιολογικές εποχές και με φυσιολογικές εκπτώσεις, τα υλικά αυξήθηκαν έως και 300%. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι προβλήματα μας δημιούργησε όλη αυτή η κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, στον δήμο μας κάναμε σημαντικά βήματα. Κατ’ αρχήν στην ψηφιακή διακυβέρνηση, όπου πλέον όλες οι υπηρεσίες μας προσφέρονται και ψηφιακά. Ενισχύσαμε έτσι τη διαφάνεια, την ταχύτητα, αλλά και την ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη.

Επίσης και στις υποδομές έγιναν βήματα προς τα εμπρός, με πιο σημαντικό την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου στον Χορτιάτη, το νέο δίκτυο ύδρευσης για το Φίλυρο και Παιδιατρικό Νοσοκομείο/ΙΣΝ, τις ασφαλτοστρώσεις, τον ενεργειακό LED φωτισμό σε όλους τους 9.000 λαμπτήρες δημοτικού φωτισμού, την οδό 17 Νοέμβρη στην Πυλαία κ.ά. Στη σχολική στέγη είμαστε υπερήφανοι, γιατί επί της θητείας μας παραδόθηκαν 16 σχολικές υποδομές και σχολικά αθλητικά κέντρα στον δήμο μας. Στην κοινωνική πολιτική η αγκαλιά του δήμου μεγάλωσε και “προστάτεψε” όλες τις ευπαθείς ομάδες που ζουν στον δήμο μας.

Τώρα μπήκαμε και πάλι στην κανονικότητα, ανεβάζουμε ταχύτητα και τα έργα τρέχουν. Όταν ολοκληρωθούν, θα είναι για το καλό της τοπικής κοινωνίας. Άλλωστε για τους συμπολίτες μας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους αγωνιζόμαστε όλοι μας.

 

-Ποια είναι η ατζέντα των έργων που θα υλοποιηθούν στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη το επόμενο διάστημα;

Η επόμενη θητεία μας είναι πενταετής. Για εμάς αυτό σημαίνει ότι με αξιοπιστία και πολλή δουλειά, όπως έχουμε συνηθίσει τον κόσμο μας μέχρι τώρα, θα ολοκληρώσουμε τα σημαντικά έργα για τις περιοχές μας που δρομολογήσαμε και προχωρούν. Και βέβαια έχουμε το προεκλογικό πρόγραμμά μας, το οποίο θα τηρήσουμε όπως πάντα με ευλάβεια. Οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις για τη νέα θητεία θα παρουσιαστούν συνολικά και όχι αποσπασματικά. Όπως με γνωρίζουν οι συμπολίτες μου όλα αυτά τα χρόνια, θα είμαστε πολύ κοντά στους στόχους μας. Με ό,τι έχουμε καταπιαστεί το φέρνουμε σε πέρας και το ολοκληρώνουμε. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Με δουλειά, με σοβαρότητα, με ταπεινότητα, με αποτελεσματικότητα και ανθρωπιά.

 

-Ένα ζήτημα το οποίο συχνά απασχολεί τους δημότες είναι οι ασφαλτοστρώσεις του οδικού δικτύου. Τι κάνει ο δήμος σας;

Πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου εξασφαλίσαμε 10 εκατομμύρια ευρώ για ασφαλτοστρώσεις από δημοτικούς πόρους και το πρόγραμμα «Οδική Ασφάλεια» του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις δεν αφορούν μόνο στην αναβάθμιση των γειτονιών, αλλά και την ασφάλεια των οδηγών και των πεζών. Καινούργια άσφαλτος παντού λοιπόν. Με το έργο να καλύπτει συνολικά οδικό δίκτυο πάνω από 100 χιλιόμετρα και περισσότερους από 155 δρόμους! Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ασφαλτοστρώσεων που έγινε ποτέ στον δήμο μας, το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε όλους τους δρόμους, μικρούς και μεγάλους. Να πούμε εδώ ότι κάθε χρόνο ανελλιπώς μέχρι τώρα το ετήσιο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων του δήμου ήταν περίπου 500.000 ευρώ. Τα 10 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίσαμε και τα οποία θα δαπανηθούν τους επόμενους μήνες σημαίνουν ότι εικοσαπλασιάζεται το ετήσιο ποσό. Γίνονται, δηλαδή, έργα 20ετίας μέσα σε μόλις έναν χρόνο! Φυσικά δεν πρόκειται για προεκλογικές ασφαλτοστρώσεις, αλλά μάλλον για… μετεκλογικό έργο, αφού θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2024. Τώρα που τα μεγάλα έργα υποδομής με τα σκαψίματα τελειώνουν, οι δρόμοι μας θα αποκατασταθούν. Τέλος στο ράβε – ξήλωνε. Όπως θα έκανε κάθε νοικοκύρης.

 

-Σημαντική εξέλιξη και η κατασκευή στον δήμο σας του Παιδιατρικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Σε τι φάση βρίσκεται το έργο;

Είχαμε μια αρνητική και μια θετική εξέλιξη. Η αρνητική ήταν ότι το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ) διέκοψε τον διαγωνισμό, γιατί, όπως ανακοίνωσε, όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς, σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και υπερδιπλάσιες. Σας ρωτώ: Ποιος απλός πολίτης που θα έχτιζε το σπίτι του και οι προσφορές που έβρισκε ήταν υπερδιπλάσιες της κοστολόγησης που είχε κάνει θα προχωρούσε στο χτίσιμο; Νομίζω κανείς.

Πρόσφατα ήρθε η θετική είδηση, με την ανακοίνωση από το ΙΣΝ, ότι το έργο ξεκινά και πάλι. Το συμπέρασμα; Η Θεσσαλονίκη σε πείσμα της πρόσκαιρης χρονικής καθυστέρησης θα αποκτήσει ένα παιδιατρικό νοσοκομείο, το οποίο θα προσφέρει υπηρεσίες που θα καλύπτουν τις ανάγκες όχι μόνο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και μικρών ασθενών από το εξωτερικό. Με την αξιοπιστία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο, λοιπόν, θα γίνει και θα γίνει στο Φίλυρο!

 

-Εκτός από δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη είστε και πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας. Τι περιμένει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη νέα κυβέρνηση;

Να μας εμπιστευθεί. Η πολιτεία δεν εμπιστεύεται δυστυχώς την αυτοδιοίκηση. Παρ’ όλο που έχουμε δείξει έμπρακτα ότι είμαστε άξιοι εμπιστοσύνης, και ότι αν μας εμπιστευθούν μπορεί να κάνουμε μικρά θαύματα στις τοπικές μας κοινωνίες. Πρέπει επιτέλους στην πατρίδα μας να ξεκαθαρίσουμε τα θεσμικά. Σε ποιον ανήκουν οι δρόμοι που βρίσκονται στον ίδιο δήμο; Στο υπουργείο Υποδομών, στην Περιφέρεια ή στον Δήμο; Ποιος αποφασίζει κυρίαρχα για όλα τα θέματα που απασχολούν τον δήμο εκτός από το δημοτικό του συμβούλιο; Άρα ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και ένα πλαίσιο που το έχει διδάξει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες ολόκληρες. Ότι στα τοπικά πράγματα τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού. Και το κράτος έχει μόνο τον επιτελικό και τον εποπτικό ρόλο στα σοβαρά θέματα, όπως είναι η εξωτερική πολιτική και η άμυνα. Απλά πράγματα και χωρίς επιπλέον κόστος!

Να πω εδώ, πάντως, ότι έχω εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πιστεύω ότι εκφράζει τη λογική και τη σύγχρονη αντίληψη, ο ίδιος είναι εργασιομανής και απόλυτα προσηλωμένος στους στόχους του, που προσπαθεί με σκληρή δουλειά να πετύχει. Αυτό θέλει και ο κόσμος σήμερα: λίγα λόγια, πολλή δουλειά και αξιοπιστία. Πιστεύω πως η Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε μια γενναία μεταρρύθμιση για μια αυτοδιοίκηση σύγχρονη και ευρωπαϊκή και είναι βέβαιο πως θα έχει τη συνεργασία και τη στήριξή μας.

 

-Σε λιγότερο από έναν μήνα θα έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου θα είστε και πάλι υποψήφιος στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, επικεφαλής του συνδυασμού Δύναμη Ενότητας. Ποιος είναι ο στόχος σας;

Ο στόχος μου είναι αυτό που επαναλαμβάνω από το 1998 που πρωτοεκλέχτηκα: Να υπηρετώ την καθημερινότητα με τρόπο σύγχρονο και ποιοτικό. Να υλοποιώ τα σημαντικά έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Και να προσφέρουμε μία κοινωνική αγκαλιά για τους συμπολίτες μας. Πάντοτε με λογική αυτοδιοικητική, που είναι και η σφραγίδα μου. Δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά -αυτό είναι που με εκφράζει. Αυτό κάνω εδώ και 25 χρόνια, αυτό κάνω τώρα, αυτό θα κάνω και αύριο!

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.

Ροή Ειδήσεων

Sound Wave -

Ροή Ειδήσεων

Sound Wave -
Download the app