RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης “τρέχει” το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα όλων των εποχών
https://www.rthess.gr/deth/o-dimos-thessalonikis-trechei-to-megalytero-techniko-programma-olon-ton-epochon/
https://www.rthess.gr/deth/o-dimos-thessalonikis-trechei-to-megalytero-techniko-programma-olon-ton-epochon/
https://www.rthess.gr/deth/o-dimos-thessalonikis-trechei-to-megalytero-techniko-programma-olon-ton-epochon/
https://www.rthess.gr/deth/o-dimos-thessalonikis-trechei-to-megalytero-techniko-programma-olon-ton-epochon/
https://www.rthess.gr/deth/o-dimos-thessalonikis-trechei-to-megalytero-techniko-programma-olon-ton-epochon/
https://www.rthess.gr/deth/o-dimos-thessalonikis-trechei-to-megalytero-techniko-programma-olon-ton-epochon/
viber
NOW ON AIR
Home > ΔΕΘ > Ο Δήμος Θεσσαλονίκης “τρέχει” το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα όλων των εποχών
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης “τρέχει” το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα όλων των εποχών
09.09.2023

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης “τρέχει” το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα όλων των εποχών

 

Διαμορφώσαμε μετά από χρόνια την ατζέντα Θεσσαλονίκης
Συνέντευξη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα

«Η Θεσσαλονίκη στα τέλη αυτής της δεκαετίας θα έχει ένα πολύ αναβαθμισμένο πρόσωπο, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί μια σειρά μεγάλων τεχνικών έργων, ο νέος συγκοινωνιακός χάρτης της θα είναι πραγματικότητα και τα μεγάλα project που σχεδιάζονται ή “τρέχουν” ήδη θα έχουν παραδοθεί» επισημαίνει στη συνέντευξή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Ο κ. Ζέρβας τονίζει πως φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης «τρέχει» το μεγαλύτερο Τεχνικό Πρόγραμμα όλων των εποχών.

 

-Ποιες είναι οι κύριες παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει ή και υλοποιήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο επίπεδο των έργων υποδομής; 

Με δεδομένο ότι μόνο μέσα από την αναβάθμιση και τη δημιουργία νέων υποδομών μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στην πόλη, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα στοχευμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων. Και αυτό, παρά την ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία που διαμόρφωσε η απλή αναλογική, αλλά και οι νέες ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία, τον πόλεμο, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης «τρέχει» το μεγαλύτερο Τεχνικό Πρόγραμμα όλων των εποχών. Σε εξέλιξη βρίσκονται 4 μεγάλα κατασκευαστικά προγράμματα – ασφαλτοστρώσεις και αναβάθμιση του οδικού δικτύου, επεμβάσεις στις γειτονιές, ανάπλαση εμπορικών δρόμων για την αστική και εμπορική αναζωογόνησή τους και πρόγραμμα αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού. Αυτά είναι έργα που υλοποιούνται και ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα προχωρούν οι εμβληματικές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης. Αναφέρομαι στην ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους, στη δημιουργία του deck της παλιάς παραλίας, στους νέους Στάβλους Παπάφη, στη διαμόρφωση της Νοτιοανατολικής Πύλης της πόλης με τον νέο πολυτροπικό σταθμό και το μητροπολιτικό πάρκο εκεί, καθώς και στο αντίστοιχο πέριξ του Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Έχει επίσης αξία να σημειώσουμε ότι οι παρεμβάσεις μας δεν συγκεντρώνονται μόνο στο κέντρο της πόλης, αλλά φτάνουν σε όλες τις γειτονιές, σε περιοχές που είχαν να δουν έργα του Δήμου πάνω από μία δεκαπενταετία.

 

-Ποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις χρειάζεται η πόλη στον τομέα της καθαριότητας και της προσέλκυσης τουριστών;

Σε ό,τι αφορά τον τομέα του τουρισμού, η Θεσσαλονίκη έχει να παρουσιάσει μία πάρα πολύ θετική πορεία και αυτό γίνεται αντιληπτό στους δρόμους της πόλης, στην τοπική αγορά, στις νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που γίνονται, στις αφίξεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», καθώς και στους αριθμούς κρουαζιερόπλοιων που πιάνουν λιμάνι, αλλά και στους αυξημένους αριθμούς του οδικού τουρισμού. Αυτή η ανοδική πορεία δεν προέκυψε με αυτόματο πιλότο. Είναι αποτέλεσμα της δικής μας δουλειάς. Καταφέραμε και κερδίσαμε τον τίτλο της γαστρονομικής πρωτεύουσας της Ελλάδας με τη σφραγίδα της UNESCO και με τη συστηματική προσπάθεια που ακολούθησε, βάλαμε τη Θεσσαλονίκη σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ του κόσμου. Αναγνωρίζεται η πόλη μας ως ένας κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισμός που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και αυτό το μήνυμα φτάνει σε όλα τα σημεία του κόσμου.

 

 

Τώρα στο ζήτημα της καθαριότητας, πρώτος εγώ υποστηρίζω ότι έχουμε δρόμο να διανύσουμε, καθώς αυτή η σημαντική αναπτυξιακή, ανοδική, οικονομική πορεία έχει επιφέρει μια σειρά νέων επιβαρύνσεων σε κυκλοφορία, αλλά και διαχείριση απορριμμάτων. Όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα αντιμετωπίζουν παρεμφερείς προκλήσεις, με τη Θεσσαλονίκη όμως να συγκεντρώνει «μητροπολιτικές υποχρεώσεις» χωρίς ανάλογους πόρους. Για την ανάταξη της καθαριότητας έχουμε επενδύσει στο δίκτυο υπόγειων κάδων και πέραν των 59 συστημάτων που έχουν τοποθετηθεί ήδη, ακολουθούν αλλά 200 σημεία. Επενδύουμε στην ενίσχυση του στόλου οχημάτων, προσλαμβάνουμε εποχικούς εργάτες καθαριότητας, επικαιροποιήσαμε τον σχεδιασμό μας και επανεκπαιδεύουμε τους υπαλλήλους μας και τους εξοπλίζουμε με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας. Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι τους επόμενους μήνες, μέσα στο 2024 θα υπάρχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Και αυτό είναι και μία προσωπική δέσμευση.

 

-Εκτιμάτε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει ένα διαφορετικό «πρόσωπο», πιο σύγχρονο, φιλικό και βιώσιμο, σε μία πενταετία από σήμερα;

Δεν πρόκειται για εκτίμηση, αλλά για βεβαιότητα. Η Θεσσαλονίκη στα τέλη αυτής της δεκαετίας θα έχει ένα πολύ αναβαθμισμένο πρόσωπο, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί μια σειρά μεγάλων τεχνικών έργων, ο νέος συγκοινωνιακός χάρτης της θα είναι πραγματικότητα και τα μεγάλα project που σχεδιάζονται ή «τρέχουν» ήδη θα έχουν παραδοθεί. Μετρό, νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, Flyover, ανάπλαση Δ.Ε.Θ, λιμάνι, αξιοποίηση βιομηχανικού κτιριακού αποθέματος, Μητροπολιτικά Πάρκα ανατολικά και δυτικά θα δημιουργήσουν μια νέα πραγματικότητα που και θα βελτιώσει αισθητά το βιοτικό επίπεδο, αλλά και θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή της προοπτική. Μια προοπτική που ήδη έχει δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής, καθώς μεγάλες εταιρείες, κολοσσοί, επιλέγουν να εγκατασταθούν και να επενδύσουν στην πόλη μας, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να προσθέσουν υπεραξία στην παραγωγική διαδικασία.

Εδώ όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Όλα αυτά δεν είναι νομοτέλεια, όπως το γεγονός πως για να φτάσουμε στο σημείο αυτό που είμαστε σήμερα – με τα περισσότερα έργα σε μια τροχιά – δόθηκαν μάχες, ξοδεύτηκαν εργατοώρες, διατυπώθηκαν διεκδικήσεις και προχωρήσαμε και σε συγκρούσεις όπου χρειάστηκε. Διαμορφώσαμε μετά από χρόνια την ατζέντα Θεσσαλονίκης, περάσαμε από γενικόλογες εκθέσεις ιδεών σε συγκεκριμένα project και αξιοποιήσαμε κάθε ημέρα, κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο.

 

Πέρα όμως από αυτά, το μέλλον των μεγάλων αστικών κέντρων είναι γεμάτο προκλήσεις. Το στεγαστικό ζήτημα βρίσκεται στον πυρήνα του νέου κοινωνικού ζητήματος και στην Ευρώπη είναι ένα πρόβλημα που μας έρχεται με ταχείς ρυθμούς. Η συζήτηση για την κυκλική οικονομία περνά μέσα από μια αναβαθμισμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι νέοι τρόποι με τους οποίους πρέπει να υποδεχθούμε τις αυξημένες ροές τουρισμού δημιουργούν νέα ερωτήματα. Τέλος, η κλιματική αλλαγή, η βιωσιμότητα του αστικού περιβάλλοντος, ο νέος ψηφιακός κόσμος μάς καλούν να λάβουμε έγκαιρα αποφάσεις δύσκολες. Η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 Έξυπνες και Κλιματικά Ουδέτερες ευρωπαϊκές πόλεις μέχρι το 2030, για να μπορέσει να πετύχει αυτήν ακριβώς τη μετάβαση. Για το στεγαστικό έχουμε προχωρήσει σε ένα πρωτοποριακό ανάλογο πρόγραμμα με την Μ.Α.Θ για τη στεγαστική πολιτική, ενώ στον τομέα της ψηφιοποίησης και της έξυπνης πόλης έχουμε εξασφαλίσει πόρους 20 εκ. ευρώ και έχουμε ψηφιοποιήσει ήδη περισσότερες από 50 υπηρεσίες.

 

 

Σήμερα, λοιπόν, διαμορφώνεται ένα συγκεκριμένο δίλημμα μπροστά μας. Θα προχωρήσουμε σε αυτόν τον δρόμο; Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την υλοποίηση, για να λάβουν σάρκα και οστά όλα όσα έχουμε σχεδιάσει ή θα επιστρέψουμε πίσω σε άγονες αντιπαραθέσεις, σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες που διχάζουν, ακυρώνουν και ματαιώνουν έργα;

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.

Ροή Ειδήσεων

Sound Wave -

Ροή Ειδήσεων

Sound Wave -
Download the app