RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Μαζί… για όλα | Πέτρα Καρυώτη
Θέμα συζήτησης :
Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για το πάρκο Υγείας στη Δυτική Θεσσαλονίκη – Λύση για το Παιδιατρικό στο Φίλυρο
https://www.rthess.gr/deth/oloklironetai-o-schediasmos-gia-to-parko-ygeias-sti-dytiki-thessaloniki-lysi-gia-to-paidiatriko-sto-filyro/
https://www.rthess.gr/deth/oloklironetai-o-schediasmos-gia-to-parko-ygeias-sti-dytiki-thessaloniki-lysi-gia-to-paidiatriko-sto-filyro/
https://www.rthess.gr/deth/oloklironetai-o-schediasmos-gia-to-parko-ygeias-sti-dytiki-thessaloniki-lysi-gia-to-paidiatriko-sto-filyro/
https://www.rthess.gr/deth/oloklironetai-o-schediasmos-gia-to-parko-ygeias-sti-dytiki-thessaloniki-lysi-gia-to-paidiatriko-sto-filyro/
https://www.rthess.gr/deth/oloklironetai-o-schediasmos-gia-to-parko-ygeias-sti-dytiki-thessaloniki-lysi-gia-to-paidiatriko-sto-filyro/
https://www.rthess.gr/deth/oloklironetai-o-schediasmos-gia-to-parko-ygeias-sti-dytiki-thessaloniki-lysi-gia-to-paidiatriko-sto-filyro/
viber
NOW ON AIR 16:00 - 18:00 - Μαζί… για όλα
Πέτρα Καρυώτη
NOW ON AIR
Home > ΔΕΘ > Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για το πάρκο Υγείας στη Δυτική Θεσσαλονίκη – Λύση για το Παιδιατρικό στο Φίλυρο
Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για το πάρκο Υγείας στη Δυτική Θεσσαλονίκη – Λύση για το Παιδιατρικό στο Φίλυρο
09.09.2023

Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για το πάρκο Υγείας στη Δυτική Θεσσαλονίκη – Λύση για το Παιδιατρικό στο Φίλυρο

 

Στο φουλ οι μηχανές για την ανέγερση του ογκολογικού νοσοκομείου.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομών που θα κατασκευαστούν μέσα στα επόμενα χρόνια στη Θεσσαλονίκη είναι το νέο ογκολογικό νοσοκομείο, που θα αντικαταστήσει το «Θεαγένειο». Το κτίριο αναμένεται να ανεγερθεί σε έκταση περίπου 150 στρεμμάτων στο βόρειο τμήμα του πρώην Στρατοπέδου «Καρατάσιου», δίπλα στην περιφερειακή και απέναντι από το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, συνθέτοντας το όραμα για το Πάρκο Υγείας στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Το γερασμένο «Θεαγένειο» έχει κλείσει τον κύκλο του ως το σημαντικότερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας και αναμένεται να δώσει σκυτάλη στο υπερσύγχρονο νέο ογκολογικό, που αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το σκεπτικό είναι να αποτελέσει ένα υπερσύχρονο νοσοκομείο στα διεθνή πρότυπα υγείας, που θα εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες.

 

Παίρνει μορφή η μελέτη για το νέο ογκολογικό

Όπως ανακοινώθηκε αρχικά, στα πρώτα σχέδια, το νέο ογκολογικό νοσοκομείο αναμένεται να απαρτίζεται από 400 έως 450 κλίνες, 100 μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, μονάδα εντατικής θεραπείας και σύγχρονα χειρουργεία. Το κόστος για την ανέγερσή του, την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού και τη διαμόρφωση των χώρων, εκτιμάται ότι ίσως ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Βάσει σχεδίου η νέα δομή υγείας θα έχει διαγνωστικές, παθολογικές και χειρουργικές μονάδες, ενώ θα περιλαμβάνει υποδομές για την ψυχολογική υποστήριξη ασθενών, την αποκατάστασή τους, την παροχή φροντίδας σε μη ιάσιμες περιπτώσεις και τη φιλοξενία συνοδών.

Η οικονομοτεχνική μελέτη για το έργο, που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, είναι σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται και οι επιλογές για την καλύτερη δυνατή χρήση των υφιστάμενων δομών του «Θεαγενείου».

Ωστόσο, όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τον οριστικό αριθμό κλινών και τα επιμέρους χαρακτηριστικά, τότε θα καθοριστεί οριστικά το ύψος της επένδυσης και οι πόροι από όπου θα αντληθεί η χρηματοδότηση.

 

Δημήτρης Τσαλικάκης: Η φιλοσοφία είναι ένα ογκολογικό νοσοκομείο με υψηλά στάνταρντς

Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, συμμετέχει σε όλα τα στάδια συζητήσεων από την πρώτη στιγμή της σύλληψης της ιδέας για το νέο ογκολογικό νοσοκομείο. Παραβρέθηκε σε συσκέψεις και επιτροπές και δηλώνει αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Υπογραμμίζει δε ότι το νέο ογκολογικό νοσοκομείο είναι η μία και μοναδική ευκαιρία για τη Βόρεια Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν εξηγεί ότι ο σχεδιασμός και η φιλοσοφία του νέου νοσοκομείου, όταν ολοκληρωθεί, θα έχει λάβει υπόψιν όλα τα σύγχρονα δεδομένα των αντικαρκινικών νοσοκομείων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και ο τελικός σχεδιασμός θα είναι τέτοιος, ώστε να επιδέχεται παρεμβάσεις όπου και αν χρειαστεί, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν στο μέλλον.

 

 

«Η άποψη της 4ης ΥΠΕ που συμμετέχει στην ομάδα εργασίας, και πιστεύω όλου του ιατρικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, είναι σαφής και έχει ειπωθεί σε όλους τους αρμόδιους. Δε θέλουμε να κάνουμε μια μετακόμιση του Θεαγενείου, αλλά να δώσουμε ό,τι καλύτερο για τον καρκίνο. Η βούληση είναι να στοχεύσουμε εκεί όπου θα πάει η θεραπεία για τον καρκίνο και έχουμε ως μπούσουλα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα. Δεν στοχεύουμε σε ένα σύγχρονο κατασκευαστικά κτίριο με παλιά φιλοσοφία στις κλινικές, αλλά σε μία δομή με ένα στοχευόμενο σύστημα θεραπείας που θα αποτελέσει καινοτομία για τα θεραπευτικά δεδομένα στη χώρα μας. Άλλωστε η άποψη της υγειονομικής Περιφέρειας, και σημειώνω ότι σε αυτήν ομονοούν όλοι, είναι η ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου. Στόχος όλων να περιλαμβάνει την πρόληψη, την αντιμετώπιση, τη θεραπεία και να προχωρήσουμε και ένα βήμα μπροστά και να μεριμνήσουμε για τη φιλοξενία των ασθενών τελικού σταδίου. Στη χώρα μας δεν υπάρχει τέτοια δομή στο ΕΣΥ», τονίζει ο Δημήτρης Τσαλικάκης.

 

Από την ανακοίνωση της δημιουργίας του νοσοκομείου μέχρι σήμερα

Τον Σεπτέμβριο του 2021, από το βήμα των εγκαινίων της 85ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την απόφασή του να δημιουργηθεί νέο νοσοκομείο, που θα αντικαταστήσει το Θεαγένειο, το οποίο, όπως είπε, κλείνει τον κύκλο του, αφού υπηρέτησε και υπηρετεί τη δημόσια υγεία επί δεκαετίες.

Την 1η Ιουλίου του 2022, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον τότε υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρο Καλαφάτη, ανακοίνωναν τη χωροθέτηση του νέου νοσοκομείου στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου, σε μία έκταση 150 στρεμμάτων αρχικά, που παραχωρήθηκε από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στο υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για το βόρειο τμήμα του πρώην στρατοπέδου, που εφάπτεται με την περιφερειακή οδό και βρίσκεται απέναντι από τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και 424 ΓΣΝ. Η περιοχή επιλέχθηκε επειδή βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, έχει εύκολη πρόσβαση, έτοιμα δίκτυα και άλλες υποδομές και επαρκή χώρο στάθμευσης.

 

 

Στις 7 Ιουλίου, με κοινή δήλωση οι δήμαρχοι Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά και Βόλβης, κ.κ. Τσακίρης, Ταχματζίδης και Λιάμας, εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την ανέγερση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, τονίζοντας ότι «η επιλογή χώρου υπήρξε πεδίο πολιτικών σκοπιμοτήτων». Η απόφαση, ωστόσο, για τη χωροθέτηση του νοσοκομείου είχε ληφθεί και οι αντιδράσεις υποχώρησαν…

Στα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δημοσιοποίησε τις βασικές προδιαγραφές και τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό του έργου στα 250 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο του 2023, ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε το πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» και ενημερώθηκε για το σχέδιο ανέγερσης του νέου αντικαρκινικού νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης και τη δημιουργία του Πάρκου Υγείας στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη, που θα αποτελείται από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο.

 

Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στο Φίλυρο

Ήταν Ιούνιος του 2019 όταν στο Λύκειο του Φιλύρου, σε ανοιχτή εκδήλωση γινόταν η πρώτη παρουσίαση της ιδέας της κατασκευής παιδιατρικού νοσοκομείου στην περιοχή με δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Από τότε ο σχεδιασμός άρχισε να «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς, μάλιστα το ΙΣΝ πραγματοποιούσε σχεδόν κάθε 6 μήνες ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις για την πορεία της μελέτης, ενώ παράλληλα ήταν σε πλήρη εξέλιξη οι ετοιμασίες από την Πολιτεία για τα «υποστηρικτικά» έργα πρόσβασης στο νοσοκομείο που έχουν σχεδιαστεί να γίνουν.

 

Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα

Η αρχιτεκτονική μελέτη του διακεκριμένου Ιταλού Αρχιτέκτονα Renzo Piano, που αποτυπώνει ένα υπερσύχρονο πρότυπο νοσοκομείο συνδεδεμένο με τον περιβάλλοντα χώρο και με υλικά από μέταλλο, γυαλί και ξύλο και κάθε σημείο του συγκροτήματος θα έχει φυσικό φωτισμό, προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό.
Ο σχεδιασμός επίσης αφορά σε ένα «ψηφιακό νοσοκομείο» με ολοκληρωμένα συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιών σε όλα τα τμήματα και επίπεδα του νοσοκομείου και ολοκληρωμένη διαχείριση των εγκαταστάσεών του.

 

 

Σε έκταση 43 στρεμμάτων, σε δύο ορόφους θα φιλοξενηθούν τέσσερις νοσηλευτικές μονάδες. Στο επίπεδο του ισογείου θα βρίσκεται η είσοδος και κάτω από το ισόγειο θα εγκατασταθούν χειρουργεία, φυσιοθεραπευτήριο, εξεταστήρια και άλλες λειτουργικές υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Αρχικά δεν ήταν στα σχέδια να γίνει Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ωστόσο μετά και από την παρέμβαση πολλών, μεταξύ άλλων και της διοίκησης της Ιατρικής Σχολής, κρίθηκε ότι τα οφέλη θα είναι πολύ περισσότερα.

 

Το υπερσύχρονο νοσοκομείο και οι χώροι λειτουργίας

Στο νοσοκομείο θα μεταφερθούν Πανεπιστημιακές παιδιατρικές και παιδοχειρουργικές κλινικές που ήδη λειτουργούν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Θα είναι ένα νοσοκομείο με 243 κλίνες – 33 θέσεις με δυνατότητα ΜΕΘ και 46 θέσεις Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και Ημερήσιας Νοσηλείας.

Έχει προβλεφθεί να λειτουργήσει Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, με 20 κλίνες σε ειδικά διαμορφωμένο κτίριο, δίπλα στο νοσοκομείο, με ιδιωτικούς υπαίθριους κήπους και χώρους παιχνιδιού.

Ένα τρίτο κτίριο θα στεγάζει πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις διδασκαλίας και έρευνας, που θα περιλαμβάνουν ένα αμφιθέατρο, αίθουσες διδασκαλίας, χώρους γραφείων, μία αίθουσα πολυμέσων, μία βιβλιοθήκη, καθώς και εργαστήρια μάθησης και έρευνας.
Η έκταση άλλων 300 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του υπουργείου Υγείας, απέναντι από το κτίριο του Παιδιατρικού Νοσοκομείου, προβλέπεται για τη δημιουργία συμπληρωματικών χώρων που θα περιλαμβάνουν υγειονομικό πάρκο, χώρο πάρκινγκ καθώς και δομή φιλοξενίας των οικογενειών και των συνοδών των νοσηλευόμενων παιδιών.

 

 

Η λειτουργία του προβλέπεται να αρχίσει με 716 εργαζόμενους, ενώ στη πλήρη λειτουργία του θα απασχολεί 1.010 εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι εξασφαλίζονται πλήρως, καθώς, μαζί με τις κλινικές, θα μεταφερθεί και το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές, με την ίδια εργασιακή σχέση, βαθμό και ειδικότητα που κατείχε.

«Από την 4η ΥΠΕ εμπλακήκαμε από τα πρώτα βήματα στην οργάνωση του σχεδιασμού για να κατασκευαστεί ένα υπερσύχρονο νοσοκομείο που θα καλύπτει τις ανάγκες νοσηλείας παιδιών από τη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στόχος μας είναι να μη φύγει παιδί από τη Βόρεια Ελλάδα, να ζουν στον τόπο τους και να δέχονται υπηρεσίες υγείας» υπογράμμισε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, και εκφράζει αμέριστη ευγνωμοσύνη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που με τις δωρεές του στον τομέα της Υγείας, μέσα από τη ΔΠΥ (Διεθνής Πρωτοβουλία για την Υγεία) καλύπτει σημαντικές ανάγκες των Ελλήνων πολιτών.

 

Η ακύρωση του διαγωνισμού

Ο αρχικός σχεδιασμός του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προέβλεπε αποπεράτωση του Παιδιατρικού νοσοκομείου τον Δεκέμβριο του 2025, ωστόσο τον περασμένο Φεβρουάριο το ΙΣΝ ανακοίνωσε την ακύρωση του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου εργολάβου λόγω υψηλού κόστους. Όλες οι προσφορές που είχαν κατατεθεί ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) που είχε προβλεφθεί στα 150.000 εκατ. ευρώ.

Αμέσως, η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε σπεύσει να κατευνάσει τα πνεύματα αναφέροντας ότι η Πολιτεία θα καλύψει με ό,τι ποσό χρειαστεί πέρα από τη δωρεά και διαβεβαίωσε ότι το Παιδιατρικό Νοσοκομείο θα αποπερατωθεί τέλος του 2025. Στα τέλη Ιουνίου στο περιθώριο του ετήσιου Nostos Festival, που διοργανώνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο πρόεδρος του ΙΣΝ, κ.Ανδρέας Δρακόπουλος, ανέφερε για το θέμα ότι «υποχρεωθήκαμε να προχωρήσουμε σε ακύρωση του σχετικού διαγωνισμού κατασκευής των τριών νοσοκομείων εξαιτίας των ιδιαίτερα υψηλών προσφορών. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι προχωράμε με τις σχετικές συμβάσεις και για τα τρία νοσοκομεία».

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.

Ροή Ειδήσεων

Sound Wave -

Ροή Ειδήσεων

Sound Wave -
Download the app