Ανυπόφορη η κατάσταση με τα αδέσποτα! Μία γάγγραινα που συνεχίζει να ταλαιπωρεί πολίτες, δήμους, εθελοντές.
Αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη βρέθηκε προ λίγων ημερών η κ. Βαγιονάκη όταν βρέθηκαν 94 σκυλιά να διαβιούν στην αυλή τους σπιτιού της υπό ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής.
Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη παραδέχθηκε ότι την ημέρα που έγινε ο έλεγχος ο χώρος δεν είχε καθαριστεί, γιατί δεν είχε προλάβει. Είπε ότι έχει και εθελοντές που τη βοηθούν.
Υποστήριξε ότι το ‘καταφύγιο’ λειτουργεί νόμιμα και έχει συμφωνία με τον δήμο Θεσσαλονίκης. “Είναι φιλοζωικό σωματείο από το 2018”. «Έχω πάρει 19 ζώα από τον δήμο Θεσσαλονίκης τα οποία τα φιλοξένησα και τα προωθώ για υιοθεσία», είπε.
«Όλη η ιστορία ξεκίνησε από κάποια κυρία εκεί δίπλα η οποία έχει προσωπικό μένος εναντίον μου. Δεν είναι τα ζώα αφρόντιστα, τα ζώα ταΐζονται καθημερινά, υπάρχουν δύο κτηνίατροι που τα βλέπουν, είναι εμβολιασμένα. Δεν είναι αδέσποτα. Είναι τσιπαρισμένα στο όνομα μου όλα και προσπαθώ να τους βρω καλές οικογένειες», είπε.
Εξήγησε ότι εξασφαλίζει τροφές από δωρεές φιλόζωων Ελλήνων και από ένα μικρό φιλοζωικό από την Γερμανία.
«Δυστυχώς δεν αναλαμβάνουν οι δήμοι τις ευθύνες τους αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε και 90 ζώα αβοήθητα», ανέφερε.
“Νόμιμη η εγκατάσταση”
Οι καθαρισμοί γίνονται μετά τις 12 το μεσημέρι ενώ οι υπάλληλοί επιλήφθηκαν 10.30 το πρωί, δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο κ. Βασιλακός, δικηγόρος της κ. Βαγιονάκη.
Διευκρίνισε ότι νομικά, σε αύλειο χώρο, επιτρέπετε τέτοια δομή χωρίς περιορισμό στον αριθμό των ζωών. «Δεν είναι ακριβώς ιδιώτης. Είναι σωματείο αναγνωρισμένο φιλοζωικό το οποίο δέχεται βοήθεια από εθελοντές και κάποιες δωρεές κυρίως απευθείας σε τροφές και κτηνιάτρους. Οπότε έχουμε να κάνουμε με μία νόμιμη εγκατάσταση και νόμιμη λειτουργία».
Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη: Η πολιτεία παρακολουθεί με απάθεια
Ας μας βάλει η πολιτεία τις προδιαγραφές να μαζέψουμε τα αδέσποτα από τους δρόμους, τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως είπε έχει καταθέσει και προτάσεις χωρίς όμως καμία ανταπόκριση.
Σε αυτές περιλαμβάνεται η απαλλαγή, μερικώς ή ολικώς, της καταβολής δημοτικών τελών σε όσους υιοθετούν κάποιο ζώο από το δημοτικό πρόγραμμα καθώς και η καθολική στείρωση με εθνικό πρόγραμμα που θα υλοποιείται σε επίπεδο περιφέρειας.
“Δαπανούμε πάνω από 300.000 ευρώ το χρόνο για γιατρούς, περισυλλογή, καταφύγια, αναλώσιμα και περισυλλογή των νεκρών ζώων. Δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι περιορισμένα” ανέφερε.
“Είναι ντροπή αυτό που γίνεται” είπε κάνοντας παράλληλα λόγο για αντιφατικούς νόμους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία ο δήμος υποχρεούται να φροντίσει την ευζωΐα των ζώων (ιατρικές πράξεις- στείρωση- εμβολιασμός- τσιπαρισμα) αλλά στη συνέχεια να τα ξαναβγάλει στο δρόμο.
Comments are closed.