Αν δεν κάνουμε τη γεώτρηση, δεν μπορούμε να μάθουμε. Οι εκτιμήσεις που γίνονται έχουν ένα πολύ μεγάλο περιθώριο λάθους, σημείωσε ο κ. Κελεσίδης, σπεύδοντας να καλέσει η υπόθεση να μην κολλήσει για άλλη μία φορά στα λόγια αλλά να γίνει πράξη.
Από το 2017 έλεγαν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και σήμερα πάλι λένε τα ίδια. Αλλά ακόμα συζητάμε. Πρέπει να προχωρήσουμε και να αρθεί η γραφειοκρατία, υπογράμμισε.
Δείχνοντας προς την Τουρκία ο κ. Κελεσίδης είπε ότι είναι απίστευτο αυτό που έχουν κάνει σχετικά με εξοπλισμό που έχουν αναπτύξει για έρευνες στη θάλασσα. Η Άγκυρα διαθέτει τέσσερα ερευνητικά σκάφη. Το κάθε σκάφος κοστίζει 800 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε συν το προσωπικό και έτσι κατάφεραν και βρήκαν το κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα.
Εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί είπε ότι η πρώτη διερευνητική γεώτρηση θα δείξει αν υπάρχουν κοιτάσματα και στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν δύο με τρεις γεωτρήσεις στις όμορες περιοχές, για να βρεθεί το εύρος του κοιτάσματος και σε τί ποσοστό μπορούν να γίνουν εξορύξεις. Μιλάμε για βαθια νερά. 1.500 μέτρων νερού και κατεβαίνουμε άλλα 4-5 χλμ, είπε ο ίδιος.
«Όποιες προσπάθειες κάνουμε έχουμε ρίσκο. Μηδενικό ρίσκο δεν υπάρχει, ωστόσο υπάρχουν τεχνικές που περιορίζουν του άμεσους κινδύνους» ανέφερε.
Comments are closed.