Το αναθεωρημένο σχέδιο της ανάπλασης της ΔΕΘ που έχει «κλειδώσει» με την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ Helexpo να μιλούν για πλήρη αποδοχη των «κόκκινων γραμμών» της διοίκησης του δημου.
Η συνεδρίαση άρχισε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γιάννη Μπουτάρη.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης έκανε μια αναδρομή στο σχέδιο που εκπονήθηκε από το 2019, όταν το ειδικό χωρικό σχέδιο έγινε προεδρικό διάταγμα με πρόβλεψη 60 στρεμμάτων πρασίνου.
«Η “Oμάδα για τη Θεσσαλονίκη” διαφώνησε με την προσέγγιση αυτή » τόνισε ο δήμαρχος και ανέλυσε τις δέκα κόκκινες γραμμές, στις οποίες όπως είπε «δεν έχει υποχωρήσει η δημοτική αρχή».
Ο κ. Αγγελούδης παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο τις πτυχές της απόφασης της διοίκησης του δήμου «που συμπυκνώνονται στο πράσινο, στον βιώσιμο χώρο, την οικονομία, τον πολιτισμό και την ιστορία.»
«Πρέπει να βρούμε και να θεραπεύσουμε την ανάγκη για πολύ πράσινο και συγχρόνως να δούμε το πολιτιστικό και ιστορικό αποτύπωμα που αφήνει η ΔΕΘ και τι σημαίνει η μετεγκατάστασή της έξω από την πόλη στην δυτική πλευρά» ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και απαρίθμησε τις προτεραιότητες για «δέσμευση τουλάχιστον 100 στρεμμάτων ( ούτε ένα λιγότερο, όπως είπε ) πρασίνου με 4.000 φυτεύσεις δέντρων και υδάτινο όγκο, με το πάρκο να αρχίζει από Αλεξάνδρου Σβώλου και να καταλήγει στην 3ης Σεπτεμβρίου και ο χώρος της έκθεσης να είναι ανοιχτός στους πολίτες.
Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, το πράσινο θα είναι σημαντικά αυξημένο συνδυαστικά με το πάρκο του Ξαρχάκου που είναι 80 ως 100 στρέμματα και επιδέχονται «ισχυρό φορτίο νέων φυτεύσεων σύμφωνα με σχετικές μελέτες».
Αναλυτικά παρουσίασε τις δέκα προτάσεις που αφορούν σε
⁃ Μείωση της κάλυψης κτιρίων κατά 4-6 στρέμματα για
εξοικονόμηση χώρων πρασίνου
⁃ Δημιουργία Ενιαίου Πάρκου 90-100 στρεμμάτων στο
χώρο της ΔΕΘ & Νέου Πάρκου 12-14 στρεμμάτων στην
Αγία Φωτεινή
⁃ Φύτευση έως 4.000 δέντρων στο πάρκο
⁃ Απουσία περίφραξης στους χώρους της ΔΕΘ για ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες
⁃ Δημιουργία 1.500-2.000 θέσεων στάθμευσης
⁃ Διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων κυρίως εντός του Παλαί ντε Σπορ
⁃ Διασφάλιση δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΘ
⁃ Η ΔΕΘ-HELEXPO θα είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του Πάρκου
⁃ Τμηματική παραχώρηση των εκτάσεων του Γ’ Σ.Σ. για χώρο πρασίνου
⁃ Ταυτόχρονη κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων, πάρκου και χώρων
στάθμευσης
Δεσμεύσεις από την ΔΕΘ
Απευθυνόμενος στην διοίκηση της Helexpo ΔΕΘ ο Δήμαρχος ζήτησε να κατεδαφίσουν κτίσματα 4 – 6 στεμμάτων για την δημιουργία του χώρου πρασίνου-μητροπολιτικού πάρκου υπογραμμίζοντας την ανάγκη υπογραφής προγραμματικής σύμβασης για την δέσμευση των όρων κυρίως για την δημιουργία της έκτασης πρασίνου και ζήτησε εγγράφως από τη διοίκηση της ΔΕΘ το αναθεωρημένο σχέδιο που περιλαμβάνει περισσότερα από 100 στρέμματα πρασίνου.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «πρέπει να μπει τέλος σε συζητήσεις που διαιρούν την πόλη. Ήρθε η ώρα να καταλήξουμε κάπου. Προσωπική άποψη δική μου και της Δημοτικής Αρχής είναι να σταματήσει η Θεσσαλονίκη να είναι η πόλη διαιρετικών συζητήσεων και ματαιωμένων σχεδίων».
Πάρις Μπίλλιας: Βέλτιστη λύση η ανάπλαση που προτείνει ο Δήμος
«Κάθε μέτρο πρασίνου μας είναι απαραίτητο και η οικονομική δραστηριότητα είναι απαραίτητη» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Δικτύων Πάρις Μπίλλιας υπογραμμίζοντας ότι οι νέες εγκαταστάσεις και τα κτίρια που θα δημιουργηθούν θα αποτελέσουν από μόνα τους χώρους επίσκεψης».
Τάσος Τζήκας: Τριπλό όφελος για την Θεσσαλονίκη η ανάπλαση της ΔΕΘ
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Τάσος Τζήκας ανέλυσε τα οφέλη της ανάπλασης για τα οποία απασχολήθηκαν και σύμβουλοι από το εξωτερικό, υπογραμμίζοντας ότι έγινε μελέτη σε τρεις άξονες βιωσιμότητα, οικονομία και ανταγωνιστική ΔΕΘ. Παρουσίασε το χώρο όπου θα γίνει αστικό πάρκο 113.616 τ.μ. με περισσότερα από 3.000 δέντρα στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης βιοκλιματικά κτίρια και ξενοδοχεία.
«Σύμφωνα με τα business plan είναι απόλυτα βιώσιμο σχέδιο για την πόλη και δεν θα μεταναστεύουν τα παιδιά μας» ανέφερε ο κ Τζήκας.
Κυριάκος Ποζρικίδης: Τον Σεπτέμβριο του 2026 η έναρξη της ανάπλασης της ΔΕΘ
Ο κ. Ποζρικίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στο αναθεωρημένο σχέδιο τονίζοντας ότι υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν και δευτερογενή οφέλη στην πόλη, ύψους 500.000.000 ευρώ.
«Οι προοπτικές δανειοδότησης υπάρχουν, τα business plan τα έχουμε ήδη συζητήσει, ενώ υπάρχουν ιδιωτικά κεφάλαια και δανειοδότηση μέσω τραπεζών» ανέφερε ο κ. Ποζρικίδης.
Όπως τονίστηκε, το πρότζεκτ συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ ευρώ έχει ήδη «περάσει» από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή και έχει αποφασιστεί ότι θα χρηματοδοτηθεί με 120 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους. 100 με 120 εκατομμύρια θα είναι η ιδιωτική επένδυση, ανταποδοτική μέσω της λειτουργίας του επιχειρηματικού κέντρου και του ξενοδοχείου, παραχωρημένα για 30 ως 40 χρόνια.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μασούτης αναφέρθηκε στην
πλήρη εμπιστοσύνη που έχει στη διοίκηση της ΔΕΘ και στο σχέδιο του δήμου
Ο Γιάννης Μαγκριώτης επικεφαλής της «Κίνησης Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στη ΔΕΘ», ανέφερε οτι δεν έγινε καμία διαβούλευση παρά μόνο στα τεχνικά γραφεία και μίλησε για τις απόπειρες «να οικοπεδοποιηθεί ο χώρος της ΔΕΘ» τα προηγούμενα χρόνια.
«Το γιατί η έκθεση είναι παραγκούπολη μετά από τόσα χρόνια διοίκησης, πρέπει να απαντηθεί» ανέφερε τονίζοντας ότι είναι η 3η φορά που επιχειρείται να οικοδοπεδοποιηθεί ο χώρος της ΔΕΘ, και όταν ήταν υπουργός απέτυχε η προσπάθεια όπως και άλλες στη συνέχεια. «Στόχος τους να δώσουν την καρδιά της Θεσσαλονίκης σε επιχειρηματικά συμφέροντα και να τους δώσουν και 200.000.000 ευρώ» ανέφερε.
Ο Νίκος Παπαδήμος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας έθεσε ερωτήματα για τις εκτάσεις που θα δομηθούν μέσα στην έκθεση, ανέφερε ότι θα τοποθετηθούν 1.200 δέντρα και δεν θα υπάρξουν δημόσιοι χώροι πρασίνου.
«Όλη η πόλη θα πασχίζει να απαλλαγεί από αυτόν τον χώρο και δεν θα μπορεί για δεκαετίες. Να σκεφτόμαστε τις επόμενες γενιές όταν είμαστε η πιο καρκινογόνα πόλη και έχει ανάγκη ζωής με τέτοιες θέσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Νέαπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης επιμένοντας στη λύση δημιουργίας εκθεσιακού κέντρου στα δυτικά.
Ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι την αρμοδιότητα της απόφασης την έχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
«Θα πάμε σε ανατροπή του σχεδίου;» διερωτήθηκε λέγοντας ότι σε μεγάλο βαθμό ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει πετύχει ό,τι ζήτησε.
«Το μόνο ερωτηματικό είναι το χρηματοοικονομικό για να εξασφαλιστεί το έργο. Είναι απαραίτητο να μπει ιδιώτης μέσα;» διερωτήθηκε
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης ανέφερε ότι επιθυμεί το Συνεδριακό Κέντρο στην πόλη, διαφώνησε για το μέγεθος των εκθέσεων που θα φιλοξενούνται που δεν θα είναι ήπιας μορφής.
Στην συνεδρίαση παρενέβησαν εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης αναφέροντας τις θέσεις τους για την ανάπλαση της ΔΕΘ.
Η παράταξη «Θεσσαλονίκη Για Όλους» απείχε από το Δημοτικό Συμβούλιο σε ένδειξη πένθους για την απώλεια του Γιάννη Μπουτάρη ενώ ζήτησε την αναβολή του χωρίς να γίνει δεκτό το αίτημα.
Comments are closed.