Θεοδώρα Καρακιουλάχ || karakioulach@gmail.com
Τα πετρόχτιστα σπίτια, τα μικρά δρομάκια, η πλατεία με το μεγάλο πλάτανο, η μυρωδιά από το δάσος και τα χρώματα του χειμώνα, σε προκαλούν να συγκρίνεις το Λέχοβο με πίνακα της Αναγέννησης.
Η σύνδεση μεταξύ του Λεχόβου και της Αμμουλιανής με υδροπλάνο είναι μια πρωτοποριακή σκέψη η οποία ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες περιοχές.
Ποιό είναι όμως το Λέχοβο και για τι είναι μαρτυρικό;
Οι πρώτοι κάτοικοι το εγκαταστάθηκαν στο χωριό το 1600 και του έδωσαν το όνομα Καντίλ Κιόι, το χωριό δηλαδή με το καντήλι. Αργότερα την περίοδο του Αλή Πασά, η κάτοικοι της Ηπείρου βρήκαν καταφύγιο στο Λέχοβο. Ήταν σπουδαίοι τεχνίτες της πέτρας, ξακουστοί πετράδες και διέδωσαν την τέχνη τους στις επόμενες γενιές.
Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, το χωριό πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε ολοσχερώς. Το Λέχοβο μαρτύρησε από τους Ναζί και πλέον είναι μέλος του «Δικτύου Μαρτυρικών χωριών και πόλεων της Ελλάδας» με προεδρικό διάταγμα του 1998.
Η μεγάλη ιστορία του, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και η μοναδική τοποθεσία του – μερικά χιλιόμετρα από την λίμνη Βεγορίτιδα και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν – μπορούν να ορίσουν την περιοχή ως τοπόσημο για την Μακεδονία αλλά και την ευρύτερη Ελλάδα.
Η σύνδεση με υδροπλάνο
Πριν μερικούς μήνες έγινε συνάντηση φορέων μεταξύ της κοινότητας Λεχόβου και αντίστοιχα με την Αμμουλιανή, το μονάκριβο νησί της Χαλκιδικής, έτσι ώστε να υπάρξει σύνδεση των δύο περιοχών με …. υδροπλάνο!
«Το Λέχοβο έχει αρχίσει να λειτουργεί ως τουριστικός προορισμός» τονίζει στο μεσημεριανό μαγκαζίνο του Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της κοινότητας Λεχόβου, Ευάγγελος Στεφανίδης.
«Έγινε μια επαφή με την κοινότητα της Αμμουλιανής και με τον πρόεδρος της τουριστικής αναπτυξιακής για μια συνεργασία όσον αφορά την ανταλλαγή τουριστών. Συζητήσαμε την προοπτική να γίνει μια βάση υδροπλάνων στη λίμνη Βεγορίτιδα και να μπορούν οι επισκέπτες να έχουν άμεση αεροπορική συγκοινωνία μεταξύ Αμμουλιανής και του Δήμου Αμυνταίου».
Το Λέχοβο συνδέει την ιστορική μνήμη με την φύση και μεταφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει την περιοχή με «Τα Μονοπάτια της Ειρήνης».
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο υλοποίησε ο Ενωτικός Σύλλογος Λεχοβιτών «Προφήτης Ηλίας», ο οποίος συμπληρώνει σχεδόν εκατό χρόνια παρουσίας, σε συνεργασία με τη Ελληνογερμανικό Ταμείο του Μέλλοντος και του Γερμανικού Προξενείου Θεσσαλονίκης.
Σαράντα χιλιόμετρα πεζοπορικής διαδρομής ενώνουν τα χωριά Λέχοβο, Ασπρόγεια, Σκλήθρο, Νυμφαίο, Αγραπιδιά, Λιμνοχώρι, Αετό μέσα σε βουνά, ποτάμια και λίμνες που φτάνουν ακόμα και τα 2.000 μέτρα υψόμετρο με απαράμιλλη θέα που συνδυάζει την μοναδική πανίδα και χλωρίδα της περιοχής.
Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής στο Video που ακολουθεί.
Comments are closed.