Πίσω από το τιμόνι ενός SUV, μακριά από τις τυποποιημένες ασφάλτινες διαδρομές, τους αναρίθμητους σηματοδότες, τα καταπιεστικά σήματα του Κ.Ο.Κ και τα «καταπιεστικά» μποτιλιαρίσματα του επερχόμενου Fly Over της νύφης του Θερμαϊκού, ξεδιπλώνεται ένας διαφορετικός κόσμος, που από μόνος του προάγει έναν εναλλακτικό και ελκυστικό για τους περισσότερους τρόπο ζωής!
Ένας μαγικός….επί τροχών κόσμος, με προσέγγιση και φιλοσοφία μοναδική, όπου καθετί αποκτά νέα μορφή και περιεχόμενο!
Οδηγώντας το νέο SUV της Dacia, το Duster, ταξίδεψα σε έναν κόσμο στον οποίο η περιπέτεια, η ξεγνοιασιά και η επαφή του ανθρώπου με τη φύση και τα στοιχεία της κλέβουν την παράσταση. Εκεί, με άλλα λόγια, η έννοια του πραγματικά «ελεύθερου χρόνου» συναντά εκείνη της απόλυτης «ελευθερίας κίνησης». Αυτός είναι ο κόσμος της γης του «Πατέρα των Επιστημών», όπως αποκάλεσε η ανθρωπότητα όλη τον Αριστοτέλη τον Σταγειρίτη!
Μια ματιά να ρίξει κανείς στην Ιστορία των Επιστημών, θα διαπιστώσει ότι όλα τα παραπάνω είναι αληθή! Ο Αριστοτέλης ήταν μία από τις ιστορικές προσωπικότητες της αρχαίας Χαλκιδικής, με καταγωγή τα Στάγειρα. Παιδαγωγός, ηθικολόγος, πολιτικός, φιλόσοφος, ψυχικός ανατόμος, μελετητής της φύσεως και γνώστης των θείων και ανθρωπίνων πραγμάτων! Όπως αυτά που μπορεί να δει κανείς στο θεματικό πάρκο που φέρει το όνομά του, στο χωριό Στάγειρα του Δήμου Αριστοτέλη, 85χλμ από τη Θεσσαλονίκη.
Η πύλη της βόρειας Χαλκιδικής
Όλες οι περιηγήσεις στη γη του Αριστοτέλη ξεκινούν από το ορεινό τμήμα. Από ψηλά βλέπει κανείς τη θέα και ξεσηκώνεται ευθύς αμέσως να καταστρώσει τα σχέδια των εξορμήσεών του. Το φυσικό τοπίο της βόρειας Χαλκιδικής κάνει τη διαφορά εκείνη που συγκινεί τον επισκέπτη, από την πρώτη κιόλας φορά, καθώς οι περισσότεροι οικισμοί με τα χρωματιστά αρχοντικά σπίτια βρίσκονται πνιγμένοι μέσα σε ένα τοπίο κατάφυτο, που παίζει με τις διαθέσεις όλων. Η Αρναίας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε ένα υψόμετρο 600 μέτρων, στις παρυφές του Χολομώντα. Η Λιαρίγκοβα, όπως ονομαζόταν η Αρναία, αναδείχθηκε σε εμπορικό κέντρο της Χαλκιδικής κατά τον 18ο αιώνα, όταν άκμασαν στην περιοχή της τα μεταλλεία των Σιδηροκαυσίων, η μελισσοκομία και η παραγωγή μάλλινων χαλιών. Το κεφαλοχώρι επαναστάτησε το 1821 κατά των Οθωμανών κυρίαρχων, πληρώνοντάς το ακριβά: της επιτέθηκε ο Μπαϊράμ πασάς και την πυρπόλησε. Έγινε τελικά τμήμα του ελληνικού κράτους τον Νοέμβριο του 1912, στις αρχές του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου.
Στην Αρναία αξίζει κανείς να περπατήσει στα παραδοσιακά της στενάκια και να ανακαλύψει την ιστορία και την αρχοντιά της, πραγματοποιώντας μια επίσκεψη στα δύο της Μουσεία, το Ιστορικό και το Λαογραφικό! Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου με το γυάλινο δάπεδο που βρίσκεται δίπλα στο Δημαρχείο και φυσικά την κεντρική πλατεία της με τον αιωνόβιο πλάτανο, ο οποίος τους καλοκαιρινούς μήνες χαρίζει δροσιά σε όσους βρεθούν κάτω από τα πελώρια κλαδιά του.
Στην Αρναία όπως και στο Νεοχώρι και στο Παλαιοχώρι η συντήρηση των γραφικών πλακόστρωτων έχει πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση της Ελληνικός Χρυσός.
Παράλληλα, η μεταλλευτική εταιρεία με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής χρηματοδότησε την ίδρυση και λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Στρατονίκης, ένα από τα “στολίδια” της περιοχής με εκθέματα που αφορούν παραδοσιακά αντικείμενα παλαιότερων εποχών, όπως οικοσκευές, αργαλειούς, ενδυμασίες κτλ.
Κινούμενοι σε φυσικό πεδίο
Εκεί που τελειώνει η άσφαλτος αρχίζει η πραγματική περιπέτεια και μαζί της μια διαφορετική προσέγγιση στην «τέχνη του Περιπατείν». O Αριστοτελικός Περίπατος ξεκινά από το προστατευμένο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, Άλσος του Αριστοτέλη και τα οθωμανικά λουτρά των Σιδηροκαυσίων, και καταλήγει στα Αρχαία Στάγειρα, λίγο έξω από την Ολυμπιάδα. Το μήκος του περίπου 22km, τα οποία ακολουθούν μια κόψη του Στρατωνικού όρους που οδηγεί τον πεζοπόρο μέσα από σκιερά μονοπάτια με πυκνή βλάστηση σε ξέφωτα με θέα το γαλάζιο του Ακάνθιου και του Στρυμωνικού Κόλπου. Από την αρχή μέχρι και το τέλος της διαδρομής, η διάσχισή του αποτελεί μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία, καθώς καταφέρνει να μεταφέρει τους πεζοπόρους σε ένα αξέχαστο ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία. Στο τελευταίο χιλιόμετρο της διαδρομής, η θέα του τείχους των Αρχαίων Σταγείρων σηματοδοτεί το τέλος του «περιπάτου». Το σηματοδοτημένο περιπατητικό μονοπάτι καταλήγει εκεί που ξεκινούν τα «άλλα μονοπάτια της ελληνιστικής πόλης των Αρχαίων Σταγείρων», εκεί που γεννήθηκε ο Αριστοτέλης, περιπλανήθηκε η μητέρα του Μεγαλέξανδρου, Ολυμπιάδα, και εκεί όπου ο μεγάλος στρατηλάτης μυήθηκε στην αριστοτελική σκέψη.
Η περιπατητική διαδρομή συνδυάζει τη θαλασσινή αύρα με την οργιώδη βλάστηση του αριστοτελικού βουνού. Στη διαδρομή αποκαλύπτονται μνημεία όπως η αρχαία αγορά, το επιβλητικό τείχος, τα απομεινάρια των σπιτιών καθώς και αρκετά βυζαντινά ευρήματα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι πεζοπόροι, οι οποίοι φτάνοντας στο τέλος του μονοπατιού, βουτάνε στα κρυστάλλινα νερά του Στρυμωνικού κόλπου, απολαμβάνοντας τη δροσιά τους!
Ο Αριστοτελικός Περίπατος δεν είναι απλώς μια περιπατητική διαδρομή! Είναι εμπειρία παγκόσμιας μοναδικότητας- εμπειρία ζωής! Και μην ξεχνάτε, εκεί έξω δεν περπατάτε μόνοι σας, αλλά παρέα με τον Αριστοτέλη.
Η Ολυμπιάδα από την πλευρά της είναι ένας γραφικός οικισμός στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, που αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης μεταλλευτικής δραστηριότητας και ιδανικού τουριστικού προορισμού για όσους αναζητούν χαλαρωτικές διακοπές σε συνδυασμό με πλήθος δραστηριοτήτων. Η περιοχή, συνδυάζοντας την ομορφιά της φύσης με την ανάπτυξη, προσφέρει στους επισκέπτες αξέχαστες εμπειρίες και αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.
Πέρα από τις πανέμορφες παραλίες και τα γραφικά σοκάκια, η Ολυμπιάδα διαθέτει πλούσιες επιλογές για να γεμίσει ο επισκέπτης τον ελεύθερο του χρόνο.
Αθλητικές δραστηριότητες όπως beach volley, γαστρονομικές εμπειρίες μέσα από παραδοσιακά πιάτα και φυσικά, το ξακουστό μυδοπίλαφο με μύδια Ολυμπιάδας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο της διαχρονικής στήριξής της προς την τοπική κοινωνία που τη φιλοξενεί, η Ελληνικός Χρυσός είναι κάθε χρόνο χορηγός του καλοκαιρινού τουρνουά Beach Volley, καθώς και της γιορτής μυδιού, ενώ συγχρηματοδοτεί την ανάπλαση και διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας της Ολυμπιάδας σε ένα σύγχρονο σημείο αναφοράς του προορισμού.
Οι ιππόκαμποι του Στρατωνίου
Το Στρατώνι φιλοξενεί επίσης κάτι το ιδιαίτερο στο θαλάσσιο χώρο του, τη σπάνια και μοναδική αποικία ιππόκαμπων, η οποία προσελκύει επιστήμονες από όλο τον κόσμο.
Ο πληθυσμός των ιππόκαμπων στο Στρατώνι αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της τοπικής βιοποικιλότητας που ευδοκιμεί στην περιοχή της Β.Α. Χαλκιδικής παράλληλα με τη μεταλλευτική δραστηριότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνικός Χρυσός υποστηρίζει τη μελέτη της θαλάσσιας ζωής και ιδιαίτερα του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος, έχοντας εγκαταστήσει ένα εκτεταμένο σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης. Παράλληλα, ενισχύει το «Ιππόκαμπος Ενάλιο Ινστιτούτο», χρηματοδοτώντας την κατασκευή και εγκατάσταση του υποβρυχίου συστήματος παρακολούθησης «ΝΟUS», με στόχο την επιστημονική παρακολούθηση, προστασία και διατήρηση του μοναδικού αυτού πληθυσμού στη συγκεκριμένη περιοχή. Ακόμη με στόχο την ανάπτυξη ενός καταδυτικού πάρκου στην περιοχή χρηματοδοτείται η χωροθέτηση του με απώτερο σκοπό η συγκεκριμένη υποδομή να αποτελέσει και ένα καταφύγιο για τους ιππόκαμπους και άλλα είδη.
Μοναδικής ομορφιάς είναι και το Καταφύγιο Άγριας Ζωής Μπροστόμνιτσα, μια έκταση 24.000 στρμ. που υπάγεται στο δασαρχείο Αρναίας και στα γεωγραφικά όρια του δήμου Αριστοτέλη. Εκτός από τις θαυμάσιες παραλίες για… λίγους, το καταφύγιο διαθέτει στην πανίδα του αγριόχοιρο, λαγό, κουνάβι, νυφίτσα, αλεπού, τσακάλι, ζαρκάδι, αγριόγατα και λύκο.
Επίσης σε ύφαλο, στην περιοχή του καταφύγιου στη Μπροστόμνιτσα ζει και αναπαράγεται ο Ιππόκαμπος του Στρατωνίου.
Στα χνάρια του Ξέρξη… Νέα Ρόδα -Τρυπητή -Αμμουλιανή
Από την Ιερισσό μέχρι τα Νέα Ρόδα, ο περιπατητής δεν χορταίνει να βλέπει τις αμέτρητες εικόνες που εναλλάσσονται κατά μήκος της διαδρομής, καθώς το πέρασμα από το διάσελο αποκαλύπτει μια ξεκάθαρη εικόνα του τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής. Το 458π.Χ. σύμφωνα με τον ιστορικό Ηρόδοτο, ο φοβερός και τρομερός Ξέρξης, βασιλιάς των Περσών, πέρασε τον στόλο του από την Άκανθο στη Θέρμη (τότε Θεσσαλονίκη), αποφεύγοντας τα νερά του Άθωνα, τα οποία θα δοκίμαζαν τα όρια των πλοίων του. Έτσι διέταξε τους μηχανικούς του να ανοίξουν μία διώρυγα, τα ίχνη της οποίας συναντάμε στα σημερινά Νέα Ρόδα, και από εκεί αν κανείς ακολουθήσει τη σχετική σήμανση του Δήμου Αριστοτέλη, φτάνει σχεδόν δίπλα στο λιμανάκι της Τρυπητής!
Η έξοδος από τη διώρυγα αποκαλύπτει μια άλλη μαγευτική περιοχή, της ανατολικής Χαλκιδικής, η οποία περιβάλλεται από κρυστάλλινα καταγάλανα νερά και χρυσαφένιες αμμουδιές που δημιουργούν ίσως το ιδανικότερο σκηνικό για εναλλακτικές διακοπές γεμάτες ήλιο… Βρίσκεται μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου ποδιού και δεν είναι άλλη από την νήσο Αμμουλιανή!
Σίγουρα αξίζει να πάτε! Η απόστασή της από το λιμανάκι της Τρυπητής είναι ελάχιστη και είναι μιας πρώτης τάξεως απόδραση, ακόμη και ημερήσια!
Στην Αμμουλιανή η βλάστηση είναι χαμηλή και το ψηλότερο δέντρο είναι οι ελιές, όμως εσείς θα την επισκεφθείτε για τις ήσυχες αμμουδερές παραλίες, με πρώτη και γνωστότερη τις Αλυκές, η οποία προσεγγίζεται είτε ποδηλατώντας είτε οδηγώντας μοτοσυκλέτα ή αυτοκίνητο. Γνωστές και μη εξαιρετέες είναι και οι υπόλοιπες παραλίες του νησιού, όπως τα Καραγάτσια, ο Άγιος Γεώργιος και το Πόρτο Άγιο.
Σαν «adventureman» θα σας πρότεινα και λίγη περιπέτεια. Όχι, δεν εννοώ να γίνετε Indiana Jones, αλλά να πάρετε ένα καϊκάκι και να σας πάει στα Δρένια, γνωστά και ως Γαιδουρονήσια. Μικρά, ακατοίκητα νησάκια, που έχουν πάνω τους κάτι από την αίγλη της έννοιας «Παράδεισος», καθώς είναι ελάχιστοι εκείνοι που τα επισκέπτονται.
Συμβάλλοντας κάθε χρόνο στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του Δήμου, η Ελληνικός Χρυσός αναλαμβάνει τον καθαρισμό των ακτών πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να τις απολαύσουν κατά τους θερινούς μήνες.
Στο κατώφλι του Αγίου Όρους… την Ουρανούπολη
Από την Τρυπητή, από όπου πήρατε το καραβάκι και περάσατε στην Αμμουλιανή, ξεκινά μια αμμώδης ακτή που παρομοιάζεται τέλεια με τεράστια θαλασσινή αγκαλιά, η οποία καταλήγει στην Ουρανούπολη, το κατώφλι του Αγίου Όρους!
Οι πολυσύχναστες παραλίες της ξετυλίγονται η μία μετά την άλλη σε απόσταση 5 χιλιομέτρων. Η καθαριότητα και η οργάνωσή τους είναι και το μεγάλο τους ατού, οι αμμώδεις ακτές είναι πλήρως οργανωμένες και προσφέρουν στους χιλιάδες επισκέπτες το αυθεντικό ελληνικό καλοκαίρι μέσα από διάφορες δραστηριότητες και θαλάσσια σπορ. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για βελτίωση της προσβασιμότητας στην περιοχή, σχεδιάζεται η υλοποίηση ενός υδατοδρομίου και υδάτινου πεδίου. Η χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών θα καλυφθεί από το πρόγραμμα ΕΚΕ της Ελληνικός Χρυσός.
Η Ουρανούπολη ξεχωρίζει από τον Βυζαντινό Πύργο του Προσφορίου, ο οποίος βρίσκεται στο μικρό της λιμανάκι, είναι καθημερινά επισκέψιμος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε χώρο του διατηρείται έκθεση βυζαντινών αρχαιοτήτων και εικόνων! Για τους φυσιοδίφες υπάρχουν δύο περιπατητικά μονοπάτια που περνούν μέσα από κατάφυτους από πεύκα λόφους και οδηγούν για μεν το πρώτο στην παραλία της Κομίτσας, και για το δεύτερο, στη Μονή Ζυγού, η οποία απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τον Πύργο της Ουρανούπολης. Εκεί βρίσκονται τα σύνορα που χωρίζουν την Ιερή Πολιτεία από την υπόλοιπη περιοχή.
Το θαύμα της φύσης, οι Καταρράκτες της Βαρβάρας
Καταφύγιο μικρών ζώων και εκατοντάδων πουλιών, οι καταρράκτες της Βαρβάρας ανάμεσα στην Ολυμπιάδα και στο Νεοχώρι, προσφέρουν καταφύγιο σε κοτσύφια, καρδερίνες, σπίνους και σουσουράδες. Στο δάσος από φλαμουριές, οξιές, δάφνες και φουντουκιές που τους περιτριγυρίζουν, θα δείτε ακόμα μικρές και μεγάλες αλεπούδες, ασβούς, μικρά φίδια και ερπετά. Μέσα στο πυκνό δάσος της Κηπουρίστρας στη Χαλκιδική ο διπλός, πανέμορφος καταρράκτης ξεπροβάλλει με τρόπο θεαματικό μέσα από την υπέροχη βλάστηση, δημιουργώντας ένα τοπίο παραμυθένιο. Ένα ξέφωτο δροσιάς και γαλήνης που μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι. Η Ελληνικός Χρυσός έχει εκτελέσει τις εργασίες συντήρησης του δρόμου που οδηγεί στους καταρράκτες της Βαρβάρας, έτσι ώστε τα καθαρά και κρύα νερά τους να είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες.
Επικοινωνία:
Κεντρικά γραφεία Αθήνας
Λεωφ. Βας.Σοφίας 23Α (και Ν.Βάμβα 2)
Τ.Κ. 10674 Αθήνα
Τηλ: +30 214 6870000
Fax: +30 214 6870095
E-mail: GR-info@eldoradogold.com
Γραφεία Μεταλλείων
Στρατώνι Χαλκιδικής, 63074, Ελλάδα
Τηλ: +30 23760 25000
Fax: +30 23760 21081
Γραφεία Σκουριών
Σκουριές Χαλκιδικής, 63074, Ελλάδα
Τηλ: +30 23760 25600
Γραφεία Ολυμπιάδας
Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, 57014, Ελλάδα
Τηλ: +30 23760 25200
Γραφεία Μαντέμ Λάκκου
Στρατώνι Χαλκιδικής, 63074, Ελλάδα
Τηλ: +30 23760 25400
Comments are closed.