«Το Σαββατοκύριακο, οι συνεργάτες μου πήγαν, έχουμε ήδη έναν παλιρροιακό σταθμό στη Σαντορίνη για να μετρούμε τη στάθμη της θάλασσας. Νομίζω ότι αύριο θα έχουμε άλλον έναν. Γιατί το θέμα αυτό το είχα αναδείξει, δεν είχαμε παλιρροιακούς σταθμούς, δηλαδή σε όλο το Αιγαίο έχουμε δέκα παλιρροιακούς σταθμούς οι οποίοι μεταδίδουν στοιχεία.
Η υδρογραφική υπηρεσία ίσως έχει παραπάνω. Προσπαθεί τώρα να έχει αυτά τα δεδομένα, να πηγαίνουν σε πραγματικό χρόνο, ώστε σε περίπτωση που γίνει ένα θαλάσσιο κύμα να μπορέσουμε να το μετρήσουμε και να έχουμε μια στοχευμένη προειδοποίηση. Και αν όντως ο καιρός το επιτρέψει, εγώ θα είμαι, εκεί γιατί ξέρετε, όταν βάλεις παλιρριογράφους πρέπει να είσαι εκεί».
Ως προς το ερώτημα για το τι δείχνουν μέχρι στιγμής τα στοιχεία, απάντησε πως: «Είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτό το σεισμικό σμήνος. Αυτό την προηγούμενη φορά το 2011 κράτησε, θα έλεγα είχε σταματήσει και μετά, αλλά συνολικά κράτησε σχεδόν ένα χρόνο.
Και όπως το 2011, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μετακινήσεις οι οποίες φαίνονται στη Σαντορίνη και είναι ανάλογες αυτές που είχαν γίνει το 2011 και κανείς περιμένει να δει, να δούμε περισσότερα στοιχεία για τις μετακινήσεις. Γιατί ξέρετε, σε όλα τα πράγματα, δηλαδή πρέπει να έχουμε να υπάρχουν τα στοιχεία πρέπει να είναι ανοικτά και προσβάσιμα από όλους.
Πρόσφατα άνοιξε τα στοιχεία του το Κτηματολόγιο και ο κ. Γκανάς είναι ο μόνος που παρουσίασε μετρήσεις πάνω στην Σαντορίνη για το πώς γίνεται, τις μετατοπίσεις και όπως σας είπα είναι σε ένα βαθμό τα μεγέθη ανάλογα το 2011.
Αυτό αν είχαμε φερ’ ειπείν μετρήσεις όσες είχαμε το 11, δηλαδή το 11, είχαμε τουλάχιστον 10 – 12 σταθμούς στην Σαντορίνη επάνω θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη εικόνα, πώς εξελίσσεται το φαινόμενο».
Comments are closed.