Οι φυλακές, γνωστές και με την οθωμανική ονομασία «Γεντί Κουλέ», λειτούργησαν από το 1890 μέχρι το 1989. Τότε έκλεισαν και μεταφέρθηκαν στα Διαβατά.
Εκεί φυλακίστηκαν μερικοί από τους πιο ξακουστούς εγκληματίες της χώρας. Μεταξύ αυτών, και ο φερόμενος ως «δράκος του Σέιχ Σου», αλλά και πολιτικοί κρατούμενοι τα χρόνια του εμφυλίου.
Στο εσωτερικό του υπάρχει αυλή, παρατηρητήριο, εκκλησάκι, κελιά απομόνωσης, φυλακές γυναικών και στρατιωτική πτέρυγα.
Ο χώρος εκτελέσεων βρισκόταν 300 μέτρα έξω από τις φυλακές.
Έπειτα το Γεντί Κουλέ περιήλθε στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και μετατράπηκε σε μουσείο και χώρος εκδηλώσεων.
Σήμερα, νέοι και νέες αλλά και πλήθος κόσμου, ειδικότερα την περίοδο του καλοκαιριού επιλέγουν να συγκεντρώνονται στα τείχη, να συζητούν, να τραγουδούν και να απολαμβάνουν την εντυπωσιακή θέα της πόλης, με τον Θερμαϊκό να απλώνεται μπροστά τους. Δεν ειναι η πρωτη φορα άλλωστε που οι νέοι δείχνουν με την στάση τους όλα αυτά που επιθυμούν να έχει η πόλη τους.
Μάλιστα, οι βραδιές αυτές είναι ακόμη πιο μαγικές καθώς αυτή την περίοδο διεξάγεται το Φεστιβάλ Επταπυργίου, όπου εξαιρετικοί καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν 6 παραγωγές, σε 12 παραστάσεις μέχρι τις 19 Ιουλίου.
Τα κακώς κείμενα της περιοχής
Το πρόβλημα της καθαριότητας είναι φανερό σε ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης, ο περιβάλλον χώρος του Επταπυργίου λοιπόν δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.
Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η έλλειψη μικρών καλαθιών για τα απορρίμματα. Ακόμα και γύρω από το Επταπύργιο, δεν υπάρχουν καλάθια για τα σκουπίδια, με αποτέλεσμα πολλοί επισκέπτες, να πετούν τα σκουπίδια τους όπου βρουν.
Παράλληλα, εξίσου σημαντικό θα ήταν η ύπαρξη δημοσίων τουαλέτων για τους τουρίστες που που ανεβαίνουν στην Άνω Πόλη για να επισκεφτούν το Επταπύργιο.
Ακόμη, εξαιρετικά επικίνδυνο σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής κρίνεται το εγκαταλλελημένο κτήριο που ανήκει στον δήμο και βρίσκεται επί της οδού Επταπυργίου.
Οι κάτοικοι κάνουν λόγω για έλλειψη διαγράμμισης και ανεπαρκούς πεζοδρομίου.
Μάλιστα, κατά περιόδους αποτελεί στέκι τοξικομανών, ενώ σημειώνεται πως ακριβώς δίπλα στεγάζεται το 2ο γυμνάσιο Συκεών.
Της Βάσιας Γκανάρα
Comments are closed.