Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται εδώ και λίγες εβδομάδες οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του Ναού της Παναγίας Χαλκέων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Σκαλωσιές έχουν υψωθεί πέριξ του Ναού, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η εκκλησία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται και εργασίες συντήρησης του εσωτερικού δισκόσμου ο οποίος έχει υποστεί φθορές λόγω του χρόνου.
Σημειώνεται πως οι εκκλησιαστικές λειτουργίες πραγματοποιούνται κανονικά παρά τις εργασίες, ενώ ο ναός είναι ανοιχτός για το κοινό κυρίως απογευματινες ώρες μετά τις 17:00.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για την ολοκλήρωση των εργασιών θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό περί τα 1.250.000 ευρώ.
Λίγα λόγια για τον Ναό
Ο ναός της Παναγίας Χαλκέων βρίσκεται στην καρδιά του Ιστορικού κέντρου της πόλης ανάμεσα στην Πλατεία Αριστοτέλους και το Ρωμαϊκό Φόρουμ.
Χτισμένη το 1028 μΧ. όπως αναφέρεται στην μαρμάρινη κτητορική επιγραφή του ιδρυτή πάνω από την Δυτική είσοδο του ναού, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα σταυροειδούς εγγεγραμμένου σε τρούλο ναό έχοντας τέσσερις στήλες και τρεις τρούλους εκ των οποίων ο ένας κεντρικός.
Το όνομα «Παναγία Χαλκέων» το πήρε από την περιοχή στην οποία βρίσκεται , και όπου από τα Ρωμαϊκά χρόνια μέχρι και σήμερα υπάρχουν χαλκάδικα, μαγαζιά δηλαδή που φτιάχνουν και πωλούν χάλκινα οικιακά ή εκκλησιαστικά σκεύη.
Με την άλωση της πόλης το 1430 από τους Οθωμανούς Τούρκους, η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί που ονομαζόταν Καζαντζηλάρ Τζαμί.
Ολόκληρο το οικοδόμημα είναι χτισμένο από πλίνθους, λόγω των οποίων ονομάστηκε «Κόκκινη Εκκλησία». Η εξωτερική όψη είναι διακοσμημένη με πλήθος καμαρών και παραστάδα, στοιχεία κωνσταντινοπολίτικης επιρροής. Εσωτερικά, μεγάλο μέρος της διακόσμησης με σκαλιστά μάρμαρα και νωπογραφίες έχει διατηρηθεί.
Δημιουργός της ήταν ο πρωτοσπαθάριος και διοικητής της Λαγουβαρδίας, Χριστόφορος. Μάλιστα, ο τάφος του Χριστόφορου φιλοξενείται στο εσωτερικό της εκκλησίας και συγκεκριμένα βρίσκεται ενταγμένος στον βόρειο τοίχο του ναού, καθιστώντας τον το μοναδικό ναό στη Θεσσαλονίκη στο εσωτερικό του οποίου βρίσκεται ο τάφος του ιδιοκτήτη του.
Ρεπορτάζ: Βάσια Γκανάρα
Comments are closed.