Πολλή συζήτηση έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες γύρω από το όνομα των γερακιών που φιλοξενούνται φέτος στο περίπτερο 13 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Τιμώμενης Χώρας στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Τα πτηνά, σύμβολα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αποτελούν πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών αφού συνδυάζουν το παραδοσιακό όσο και το σύγχρονο πρόσωπό τους. Ειδικότερα, πρόκειται για μία βαθιά ριζωμένη παράδοση που εκκινεί από την εποχή των Βεδουίνων και συνεχίζεται έως και σήμερα.
Τα πουλιά αυτά, συνοδευόνται από εξειδικευμένο κτηνίατρο του Βασιλικού Νοσοκομείου Γερακιών του Ντουμπάι και Εμιρατινό αρχιγερακάρη, τον κ. Παναγιώτη Αζμάνη.
Ο κ. Αζμάνης απόφοιτος του ΑΠΘ και πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένος ειδικός στην ζωολογική κτηνιατρική με ειδικότητα τα πτηνά, μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, δίνοντας λεπτομέριες για αυτό το ιδιαίτερο ζώο, τους συμβολισμούς του, την ιερακοθηρία, το ειδικό κάλυμα που φορούν στο πρόσωπο, την σύνδεσή του με την Ελλάδα και πολλά άλλα.
Το Βασιλικό Νοσοκομείο Γερακιών
Το Βασιλικό Νοσοκομείο ιδρύθηκε το 1985 από τον Αντιβασιλέα του Ντουμπάι. Ήταν σύμβολο πολιτιστικής διπλωματίας μεταξύ των φυλών και ήταν ένα μέσο διαλόγου. Όπως αναφέρει ο κ. Αζμάνης, οι βασιλικές οικογένειες χρησιμοποιούν τα γεράκια ως ένα δώρο υψηλής αξίας , εντιμότητας και σεβασμού προς του βασιλείς των άλλων φυλών.
Ακόμη, τα γεράκια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τους Άραβες συμβολίζουν τον αγώνα για επιβίωση, την ελευθερία,την αγνότητα και την περηφάνια. Το γεράκι πάντα βοηθούσε τους βεδουίνους στην έρημο να εξασφαλίσουν παρά πάνω τροφή για την οικογένεια τους. Η παράδοση αυτή ανάγεται σε πάνω από 4.000 χρόνια και για τους Εμιρατιανούς είναι ένα σύμβολο σε πολλά οικόσημα του κράτους, όπως πχ στα χρήματα.
Τρία διαφορετικά είδη γερακιών στη ΔΕΘ
Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται τρία διαφορετικά είδη γερακιών. Το Ασπρογέρακο, το στεπογέρακο και ο πετρίτης.
Το Ασπρογέρακο είναι το γεράκι της Αφρικής, είναι αρκετά ευαίσθητο και είναι το σύμβολο της βασιλικής οικογένειας, το στεπογέρακο είναι το κλασικό γεράκι της Ερήμου και είναι αυτό που χρησιμοποιούσαν οι Βεδουίνοι έδω και εκατοντάδες χρόνια, ενώ ο πετρίτης χαρακτηρίζεται ως το ταχύτερο πλάσμα του ζωικού βασιλείου και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 320 χλμ/ώρα.
Τι είναι αυτό που φορόυν τα γεράκια στο πρόσωπό τους και που χρησιμεύει;
Όπως εξηγεί ο κ. Αζμάνης τα νεαρά σε ηλικία γεράκια φορούν κουκούλα για κάποιες ώρες στο πρόσωπο τους, καθώς δεν έχουν συνηθίσει τη έκθεση στον κόσμο. «Η κουκούλα είναι για καλό δικό τους. Το γεράκι είναι ουσιαστικά ένα μάτι πάνω σε ένα φτερό. Το 80% των ερεθισμάτων των γερακιών βασίζεται στην όραση τους, έτσι φορώντας την κουκούλα προστατεύονται και ηρεμούν», σημειώνει.
Τι είναι η Ιερακοθηρία και ποια η σύνδεσή της με την Ελλάδα;
«Η ιερακοθυρία δεν είναι ούτε σπορ, ούτε άθλημα, ούτε μέσο αυτοπροβολής, επίδειξης ή νεοπλουτισμού όπως ακούγεται αλλά είναι μια τέχνη, η οποία είναι βαθιά ριζωμένη τόσο στα ΗΑΕ όσο και στην Ελλάδα από την εποχή του Ομήρου και του Αριστοτέλη», τονίζει ο κ. Αζμάνης.
Παράλληλα, η ιερακοθηρία είναι μια γέφυρα στην προκειμένη περίπτωση επικοινωνίας μεταξύ των δυο λαών. Είναι διαδεδομένη σε πάνω από εκατό χώρες του κόσμου και μάλιστα αυτή η τέχνη προστατεύεται από την UNESCO. «Τα ζώα αυτά είναι ζώα εργασίας όχι κατοικίδια. Πρέπει να γυμνάζονται και να πετούν κάθε μέρα».
«Η ιερακοθηρία έχει πολλές σύγχρονες εφαρμογές, όπως η εκδίωξη μεταναστευτικών σμηνών, ώστε να μην έχουμε προσκρούσεις με τα μαχητικά και πολεμικά αεροπλάνα. Επίσης χρησιμοποιούνται για την προστασία των βιοκαλλιεργειών, ώστε να μειώνονται τα φυτοφάρμακα, η χρήση των φυτοφαρμάκων που τελικά θα καταλήξουν και στο πιάτο μας και τέλος είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της δημόσιας περιουσίας. Πολλές φορές έχουμε υπερσυγκέντρωση πολλών σμηνών, όπως τα κορακοειδή που συγκεντρώνονται σε πλατείας και τα περιττώματα τους περιέχουν ορικό οξύ το οποίο είναι πάρα πολύ διαβρωτικό αλλά επίσης τα πουλία πολλές φορές αποτελούν εστίες μόλυνσης μεταφέροντας ασθένειες. Έτσι λοιπόν τα γεράκια είναι ο φυσικός εχθρός αυτών των πουλιών», καταλήγει ο Έλληνας κτηνίατρος.
Στον αντίποδα όλων των παραπάνω αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία σχετικά με την παρουσία των γερακιών στη ΔΕΘ, τονίζοντας πως πρόκειται για «την επιτομή της θλιβερής εκμετάλλευσης,του βασανισμού της άγριας ζωής και της υποκουλτούρας», όπως υποστηρίζουν, ενώ τα χαρακτηρίζουν ως «αποσκευές».
Comments are closed.