Ήταν μια κομβική στιγμή αντίστασης που έδωσε το έναυσμα για την πτώση της Χούντας στην Ελλάδα.
Λιγότερο ιστορικά προβεβλημένη αλλά ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η δράση πολλών φοιτητικών οργανώσεων στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Πολλοί αγωνιστές κατά τη διάρκεια της επταετίας συνελήφθησαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν και καταδικάστηκαν από τα έκτακτα στρατοδικεία. Ο αγώνας για τα πιστεύω τους δεν κόπασε ποτέ παρά τις διώξεις.
Η κατάληψη της Πολυτεχνικής του ΑΠΘ
Αποκορύφωμα αυτών των αγώνων ήταν η κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής από 3.000 φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το μεσημέρι της 16ης Νοεμβρίου του 1973.
Στην υπό κατάληψη Πολυτεχνική Σχολή φοιτητές όλων των σχολών του Πανεπιστημίου ενώθηκαν δημιουργώντας κεντρική επιτροπή που οργάνωσε επιμέρους επιτροπές περιφρούρησης, σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ενημέρωσης για την καλύτερη λειτουργία της κατάληψης.
Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι οι Φίλοι του Χώρου Μνήμης Αντιδικτατορικής Αντίστασης 1967-1974 στη Θεσσαλονίκη ετοίμασαν ένα βίντεο με κύριο σκοπό την προβολή του στα σχολεία για να γνωρίσουν οι μαθητές της την ιστορία του Πολυτεχνείου της πόλης τους.
Το βίντεο περιλαμβάνει ντοκουμέντα, κείμενα και φωτογραφίες που αναφέρονται στην φοιτητική εξέγερση στα Πολυτεχνεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στη διαδήλωση νεολαίας στο Ηράκλειο την πρώτη μέρα της δικτατορίας.
Ο αγωνιστής Θωμάς Βασιλειάδης
Από τους πρωτεργάτες της κατάληψης στο ΑΠΘ ήταν ο Θωμάς Βασιλειάδης (φωτ.). Ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού κινήματος υπήρξε ένα παράδειγμα ανθρώπου που μαχόταν σε όλη του ζωή για τους κοινωνικούς αγώνες και τα ιδανικά της δημοκρατίας.
«Ένας λαϊκός λεβέντης» σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που απέδωσε στο πρόσωπό του ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρίστος Ζαφείρης. Φίλος του Βασιλειάδη στα φοιτητικά τους χρόνια, ο κ. Ζαφείρης αναφέρεται στη «βαθιά θεωρητική κατάρτιση του αλλά και στην απλότητα και την εργατικότητα του ως απλού μέλους σε μια ομαδική δράση». Αυτά ήταν κάποια από τα χαρακτηριστικά του Βασιλειάδη που τον έκαναν να ξεχωρίζει και να μνημονεύεται μέχρι και σήμερα.
«Ένας αγωνιστής που με την ιδεολογική του συνέπεια και καθαρότητα είχε κερδίσει την εκτίμηση και το σεβασμό των διωκτών του και των πολιτικών του αντιπάλων», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Χρίστος Ζαφείρης.
Τα ιστορικά γεγονότα
Το ξημέρωμα της 17 Νοεμβρίου οι φοιτητές ζητούσαν μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού που είχε στηθεί στην κατάληψη την στήριξη του αγώνα τους από τον κόσμο. Το Πολυτεχνείο περικυκλώθηκε από μονάδες της αστυνομίας και του στρατού ενώ δυο άρματα μάχης στράφηκαν απέναντι από την κατάληψη. Οι φοιτητές μετά από άρνηση της υποκριτικής πρότασης διαπραγμάτευσης της αστυνομίας και υπό τον φόβο της εισβολής του στρατού εκκένωσαν σταδιακά το κτήριο με τον Βασιλειάδη να έχει ηγετικό και κομβικό ρόλο στην ασφαλή έξοδο των συναγωνιστών του.
Ο ίδιος θα συλληφθεί μαζί με άλλους 150 φοιτητές, για τρίτη φορά μέσα στην επταετία βιώνοντας φυλακίσεις και βασανισμούς, και θα κρατηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.
Τιμή στη μνήμη του Βασιλειάδη
Οι μνήμες εκείνων των φοιτητών του ’73 μένουν ζωντανές στο ΑΠΘ και την Πολυτεχνική του Σχολή. Έτσι στη 1 μετά το μεσημέρι σήμερα φίλοι και συναγωνιστές του Θωμά έχουν προγραμματίσει να τον τιμήσουν μπροστά στην πλάκα που έχει εντοιχιστεί στη μνήμη του στην είσοδο της Πολυτεχνικής.
Πηγή: Φίλοι του Χώρου Μνήμης Αντιδικτατορικής Αντίστασης 1967-1974 στη Θεσσαλονίκη
Comments are closed.