Μία σημαντική καταγραφή έκανε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με την είσοδο ενός μετεωροειδούς στον ελληνικό εναέριο χώρο στις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Φεβρουαρίου. Τα συστήματα παρακολούθησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου και τρία ακόμα συστήματα κατέγραψαν το φαινόμενο από τέσσερις διαφορετικές κάμερες.
Αρχικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το μετεωροειδές εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο περίπου μεταξύ Ιωαννίνων και του δήμου Καλαμπάκας, νότια του Μετσόβου, σε υψόμετρο περίπου 80 χιλιομέτρων από το έδαφος. Η λαμπρότητα της φωτοβολίδας υποδηλώνει ότι ένα κομμάτι του μετεωροειδούς είναι πιθανόν να έχει επιβιώσει της καύσης και να έχει φτάσει στο έδαφος, ονομάζοντας τον “μετεωρίτη”.
Το βίντεο που καταγράφηκε δείχνει το μετεωροειδές να διασπάται σε τουλάχιστον δύο κομμάτια μετά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, μετέπειτα εμφανίζεται ένα τρίτο κομμάτι, ενώ προς το τέλος φαίνεται και η έκρηξη πριν εξαφανιστεί. Η διάρκεια του φαινομένου είναι περίπου 2,5 δευτερόλεπτα, και η ταχύτητα εισόδου κυμαίνεται μεταξύ 17-24 χιλιομέτρων ανά ώρα.
Οι επιστήμονες εξετάζουν περαιτέρω πληροφορίες και συντονίζουν την έρευνα για να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο και τις πιθανές επιπτώσεις του στο έδαφος.
Comments are closed.