Πολλοί θα θυμάστε την γιαγιά να κόβει δυο ντομάτες από τον κήπο, να σερβίρει µε περηφάνια το κατσικίσιο τυρί της και στο πλάι να φέρνει και ελιές πράσινες µε ψωμί για να δοκιμάσετε. Οι ευωδίες, τα χέρια, οι κινήσεις µα πάνω απ’ όλα αυτή η γεύση που τα κάλυπτε όλα µε ένα πέπλο οικειότητας και αγάπης. Το κατσικίσιο γάλα άλλωστε είναι ότι πιο συγγενές υπάρχει στο μητρικό και πάντα µας οδηγεί στις πρώτες αναμνήσεις και στον τόπο µας. Αυτό µας συνέβη και όταν δοκιμάσαμε το εκλεκτό Κατσικίσιο τυρί Αρβανίτης!
Ελαφρύ και ωφέλιμο
Από τη φύση του το κατσικίσιο τυρί είναι πολύ ελαφρύ για το πεπτικό σύστημα λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε λακτόζη, σε σχέση µε το αγελαδινό. Πέρα από αυτό, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο και βιταμίνη Α, γεγονός που συμβάλλει στην υγεία των οστών, των ματιών και της επιδερμίδας. Και αν δεν σας φτάνουν όλα αυτά για να το δοκιμάσετε, περιέχει επίσης σελήνιο, ψευδάργυρο και ένα σωρό άλλα ιχνοστοιχεία που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες.
Οι ενήλικες καλά θα κάνουν λοιπόν να το εντάξουν στη δίαιτα τους, αλλά έχει σημαντική ανταπόκριση και στα παιδιά! Η απαλή του γεύση και η αίσθηση ελαφρότητας που αφήνει σε συνδυασμό µε τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει, το καθιστούν το ιδανικό σνακ για το σχολείο και ένα λαχταριστό συνοδευτικό για την σαλάτα ή το μεσημεριανό.
Κατσικάκια παντού
Ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο πληθυσμό κατσικιών στη γηραιά ήπειρο! Τα πλάσματα αυτά, ζουν επί το πλείστον ελεύθερα και είναι πολύ επιλεκτικά µε την τροφή και το νερό τους, τα οποία συμβάλλουν και στην γεύση του γάλακτος και κατ’ επέκταση του τυριού τους. Ειδικότερα, η περιφέρεια Μακεδονίας έρχεται πρώτη στην Ελλάδα σε σχετική έρευνα για την παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος (34.753 τόνους/2023)!
Επιστροφή στις ρίζες
Για να επανέλθουμε στο κυρίως θέμα µας, το Κατσικίσιο τυρί Αρβανίτη κατάφερε να µας θυμίσει όσα νοσταλγούμε. Όσα ξεχάσαμε μες την έντονη καθημερινότητα µας κι όσα ουσιώδη αμελήσαμε να μοιραστούμε. Μεστή, απλή γεύση που όμως κουβαλά αναμνήσεις που δεν σβήνονται στο πέρασμά του χρόνου. Μία επιστροφή στις ρίζες, που δεν είναι άλλες από την παιδική µας ηλικία, την επαρχία, την ζωή χωρίς φτιασιδώματα και περιττά. Τελικά όλη αυτή η νοστιμιά είναι εμποτισμένη µε έναν αληθινό τρόπο ζωής, που καλό είναι να επανερχόμαστε και να τον επισκεπτόμαστε, για το καλό µας.
Περιηγηθείτε και μάθετε περισσότερα για το τυροκομείο: ΑΡΒΑΝΙΤΗ
Comments are closed.