Με την απειλή της λειψυδρίας να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή μετά από δεκαετίες της χώρας, εντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη της εφημερίδας «Τα Νέα», ότι χάνουμε ετησίως ποσότητες νερού ίση με πέντε λίμνες του Μαραθώνα εξαιτίας της παλαιότητας και των διαρροών του δικτύου.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως χάνουμε νερό και από την οικιακή χρήση, περίπου 750 λίτρα νερού την ημέρα, από καζανάκια που μπορεί να τρέχουν, 70 λίτρα νερού από κάποια βρύση που μπορεί να τρέχει.
Απώλειες νερού έχουμε και από την άρδευση σε ποσοστό που φτάνει το 60%. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν περιορίσουμε αυτές τις απώλειες θα μπορούσαμε να εξοικονομήσομε έως 58 εκατ. κυβικά πόσιμου νερού.
Στο δημοσίευμα παρατίθεται η δήλωση του υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη κατά την ενημέρωση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος στη Βουλή την περασμένη Τρίτη.
«Με βάση τη χρήση του δείκτη “Εξοικονόμηση πόσιμου ύδατος από μείωση διαρροών”, προκύπτει ότι τα περίπου 58 εκατ. κυβικά μέτρα εξοικονόμησης πόσιμου ύδατος ανά έτος από τη μείωση διαρροών αντιστοιχούν στην ετήσια ζήτηση νερού μιας πόλης 600.000 κατοίκων» είπε ο κ. Σπανάκης.
Με άλλα λόγια, αντιστοιχούν σε πέντε λίμνες του Μαραθώνα, ο μέσος όγκος της οποίας είναι 12 εκατ. κυβικά μέτρα.
Σύμφωνα με την Ελισσάβετ Φελώνη, καθηγήτρια Υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, «στα δίκτυα διανομής οι διαρροές ξεπερνούν το 20%. Μέσα στο κλειστό δίκτυο της πρωτεύουσας οι απώλειες αγγίζουν το 23%, λόγω της παλαιότητάς του – η μέση ηλικία του είναι τα 60 έτη». Στην πρόσφατη παρουσίαση των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημάνθηκε ότι το 2019, κατά δήλωση των ΔΕΥΑ (Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης), το ποσοστό απώλειας νερού από διαρροές κυμαινόταν μεταξύ 9,5% και 62%, με τη μέση τιμή να ανέρχεται σε 35,6%. Σε χθεσινή συνέντευξή του (ΣΚΑΪ), ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε πως περί το 40%-50% του νερού χάνεται από διαρροές στα δίκτυα, ενώ συμπλήρωσε: «Πλέον όλοι οι πάροχοι νερού θα περνούν την οποιαδήποτε αύξηση από έλεγχο μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, που μέχρι τέλος του μήνα μπαίνει σε πλήρη λειτουργία. Ο έλεγχος βασίζεται στην ευρωπαϊκή οδηγία που δεν σου λέει τίποτα άλλο πέραν του ότι οφείλεις να έχεις ρύθμιση κόστους, χωρίς κέρδος στο νερό».