Στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε η νεκρώσιμη ακολουθία του μεγάλου ευεργέτη και δωρητή, Νικόλαου Παπαγεωργίου.
«Εάν υπάρχει ένας μόνο όρος που περιγράφει την πολυετή διαδρομή του Νικόλαου Παπαγεωργίου, δεν είναι άλλος από τη λέξη «προσφορά». Την ακατάβλητη διάθεσή του να δίνει χωρίς να περιμένει ότι οπωσδήποτε θα λάβει» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Tο σκοτάδι της απώλειάς του θα διαλύει πάντα το φως που εκπέμπουν η παρακαταθήκη και η μνήμη του. Τον αποχαιρετούμε με οδύνη αλλά και με ευγνωμοσύνη.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με θαυμασμό στον εθνικό ευεργέτη. “Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου, όμως, ήταν πρώτα και πάνω απ΄ όλα προσηλωμένος και σε μια άλλη παράδοση: στην ευεργεσία. Γιατί, πράγματι λίγα μέρη συναγωνίζονται τη Σιάτιστα σε αριθμό ευεργετών και μέγεθος δωρεών. Πιστοί και εδώ, συνεπώς, σε μία πρακτική που τα ίχνη της χάνονται στο βάθος των αιώνων, οι αδελφοί Παπαγεωργίου ιδρύουν, το 1991, το ομώνυμο ´Ιδρυμα. Διαθέτοντας 30 εκατομμύρια δολάρια, ποσό τεράστιο για την εποχή, για την ανέγερση ενός πλήρους νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.
Ήταν ένας εμβληματικός κρίκος σε μια μεγάλη αλυσίδα προσφοράς. Γιατί το Ιδρυμα εδώ και 30 χρόνια, κατασκευάζει και συντηρεί σχολεία και εκκλησίες. Παρέχει υποτροφίες σε νέους που δεν έχουν τα μέσα να σπουδάσουν. Και στέκεται δίπλα σε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες στην περιοχή της Σιάτιστας, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ένα έργο, ωστόσο, που αποτυπώνεται καθημερινά στη λειτουργία του νοσοκομείου που έχει για όνομα το επώνυμο της οικογένειας Παπαγεωργίου” ανέφερε μεταξύ άλλων ενω αναφέρθηκε στην συν΄’αντηση που ειχε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη όταν τον επισκέφτηκε με αίτημα την ανέγερση του Νοσοκοκομείου.
«Προχωρήστε. Και αν θέλετε να το δείτε χτίστε το μόνοι σας», είχε πει ο πατέρας μου στον Παπαγεωργίου όταν του πρωτοπαρουσίασε τα σχέδιά του. Ως Πρωθυπουργός ήξερε τότε καλά τις ελληνικές παθογένειες όσο και τις πεπερασμένες δυνατότητες των δημοσίων ταμείων. Ο συνομιλητής του κατάλαβε αμέσως γιατί δεν έπρεπε απλώς να μείνει στη γενναία του δωρεά. Ανέλαβε, έτσι, την ευθύνη να εμπλακεί προσωπικά στην υλοποίηση του ονείρου του. Θέτοντας, με τη σειρά του, το δεύτερο γερό «λιθάρι» στο οικοδόμημα. Με λίγες λέξεις επίσης και εκείνος: «το χρήμα για τη ζωή είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός».
“Προχώρησε, λοιπόν, και το πέτυχε. Προσφέροντας στους Θεσσαλονικείς, στη δυτική Θεσσαλονίκη, και στους Μακεδόνες, αυτό που απαιτεί ο πραγματικός αυτοσκοπός της ζωής: την υγεία” είπε ο Πρωθυπουργός.
Σκύβω, λοιπόν, το κεφάλι μπροστά σε έναν μεγάλο Έλληνα. «Ως Έλλην Πρωθυπουργός μαζί με τον ανώνυμο κόσμο στον οποίον με τόσο μεγάλη σεμνότητα αναφερθήκατε θέλω απλά να σας πω, είστε άξιος της πατρίδος». Αυτό είχε γράψει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην ευχαριστήρια επιστολή του προς τον Νικόλαο Παπαγεωργίου, μετά τη συνάντησή τους και τη δωρεά του. «Για πάντα άξιος της πατρίδος», νομίζω ότι θα συμπληρώναμε σήμερα, όλοι, στη δύσκολη στιγμή που τον αποχαιρετούμε. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει» κατέληξε ο κ Μητσοτάκης .
Ο πρωθυπουργός έφτασε γύρω στις 5 το απόγευμα στον γεμάτο κόσμο ναό μαζί με τη σύζυγό του, Μαρέβα Μητσοτάκη. Έγιναν δεκτοί από το δήμαρχο Βοΐου, Χρήστο Ζευκλή, αλλά και τον μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιο.
Στη συνέχεια Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους προς τους συγγενείς του εκλιπόντος και παρακολούθησαν τη νεκρώσιμη ακολουθία.
Comments are closed.