Με επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι πρόκειται για μια αμήχανη και αδιέξοδη πρόταση μομφής που αναδεικνύει έμπρακτα το υπαρξιακό του πρόβλημα.
«Πριν 1,5 μήνα είχα προβλέψει ότι το επόμενο στοίχημα είναι να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα αντί για τρίτο και πράγματι ο αρχηγός του με επιβεβαιώνει απόλυτα με μια αμήχανη και αδιέξοδη πρόταση δυσπιστίας που αναδεικνύει έμπρακτα το δικό του υπαρξιακό πρόβλημα. Τι άλλο να δηλώνει αυτή η άκαιρη πρωτοβουλία εκτός από την απελπισμένη του απόπειρα να δείξει ότι ο χώρος του παραμένει συσπειρωμένος χωρίς οι δυνάμεις του να φυλλορροούν προς άλλα κόμματα; Και γιατί άραγε θυμήθηκε τώρα τις εκλογές που πριν λίγους μήνες απέρριπτε, αν όχι για να κλείσει εσωκομματικές πληγές;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τόνισε δε ότι για μια ακόμα φορά ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αυτό που ξέρει καλά: Να διαστρέφει την αλήθεια κατασκευάζοντας μια εικονική πραγματικότητα καταστροφής. «Κάθε πρόταση και δύο ψέματα. Έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου να αποδομήσουμε ένα ένα τα ψέματα που είπατε σήμερα γιατί ξεπεράσατε και τον χειρότερο εαυτό σας», επισήμανε.
Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι «δεν παραλείψατε να επιτίθεστε με το γνωστό οργισμένο ύφος σε εμένα με προσωπικούς χαρατκηρισμούς και να εκτοξεύετε διχαστικά μηνύματα. Κάνατε λόγο για πολίτες γονατιστούς να σας παρακαλούν να κυβερνήσετε ξανά. Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Κόντρα στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα προχωρά με το βλέμμα μπροστά υπογραμμίζοντας ότι δε χρειάζονται ούτε άλλα ψέματα ούτε άλλη τοξικότητα.
«Οι πολίτες έχουν ανάγκη από ρεαλιστικές και δημιουργικές σκέψεις. Ακόμα και όταν επιμένετε στο αίτημά σας για εκλογές, δεν υπήρξε καμία αναφορά για πειστική, συνολική εναλλακτική πρόταση. Ο λόγος σας ήταν ένα κακόηχο βουητό τυφλών καταγγελιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συνέχισε τονίζοντας «τι ακριβώς ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ; Να καταδικαστεί μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση για να κυβερνήσεις ποιος; Αυτός που επι 2,5 χρόνια δεν τόλμησε να κάνει ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του. Αυτός που δεν έχει αλλάξει ούτε ένα από τα στελέχη της ηγετικής ομάδας, η οποία ηττήθηκε κατά κράτος. Αυτός που επικαλείται ως νέα μια πολιτική που έχει καταδικαστεί από το λαό ως η χεριτόερη εμπειρία που βίωσε η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά. Δεν είναι η πρώτη φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση που χρησιμποιεί κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα.
Πρωτοφανείς κρίσεις κατά τη διετία της διακυβέρνησης ΝΔ
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αντιστρέφετε λέξεις για να αντιστρέψτε την πραγματικότητα. Χρησιμοποίησε δε τη φράση του Σαίξπηρ «η αλήθεια μπορεί να χρησιμοποιείται σαν μαλακό γάντι που μπορεί να φοριέται και ανάποδα. Και η κυβέρνηση το σηκώνει όχι για να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά για να μιλήσει στους πολίτες για την πραγματική εικόνα της χώρας σήμερα. Απέναντι μας δεν έχουμε τα λάθη του χθες, αλλά τις προκλήσεις του σήμερα και τις επιτυχίες του αύριο».
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, όλες οι δράσεις της κυβέρνησης αναπτύχθηκαν σε συνθήκες πρωτοφανών κρίσεων χωρίς να υπάρχει πρόσφατο ιστορικό προηγούμενο και θεσμική μνήμη διαχείρισης τέτοιων γεγονότων, μιλώντας για τη χειρότερη πανδημία των τελευταίων 100 ετών και τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση του τελευταίου μισού αιώνα, αλλά και για τα ακραία καιρικά φαινόμενα της Μήδειας, του Ιανού, της Ελπίδας, τους σεισμούς, τις πυρκαγιές, την υβριδική επίθεση στον Έβρο από την Τουρκία τον Μάρτιο του 2020 με την ακραία εργαλειοποίηση του προσφυγικού και στην προκλητικότητα στον Αιγαίο.
«Ο Λένιν έλεγε ότι υπάρχουν χρόνια που δε συμβαίνει απολύτως τίποτα και υπάρχουν εβδομάδες που χωράνε χρόνια. Ε, αυτές οι εβδομάδες κρατάνε κοντά δυο χρόνια. Ούτε βαρυγγομούμε ούτε λιγοψυχούμε. Η ανάληψη ευθύνης είναι για τα δύσκολα. Καταφέραμε να περάσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες μέσα από όλες αυτές τις θύελλες», επισήμανε.
Διαχείριση κακοκαιρίας
Όπως είπε, οι τεράστιες εξωγενείς προκλήσεις ,μππορεί να δυσκόλεψαν, όμως δεν άλλαξαν την πορεία της χώρας προς την πρόοδο. «Η Ελλάδα είναι διπλωματικά και αμυντικά πιο ισχυρή από ποτέ, με την κοινωνία και την οικονομία όρθιες απέναντι στην επέλεαση του κορωνοϊού. Είμαστε ικανοποιημένοι; Απαντώ αρνητικά, όμως όχι γιατί είμαστε στη λάθος κατεύθυνση, αλλά επειδή δεν έχουμε όλοι σε όλα την ταχύτητα που πρέπει και αυτό ισχύει και για τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στην τελευταία χιονοθύελλα στην Αττική. Λυπάμαι που η συγγνώμη μου δεν έγινε αντιληπτή από όσυς δεν την έμαθαν ποτέ και ποτέ δεν την διατύπωσαν. Δεν απευθύνεται σε εσάς, αλλά σε όσους ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας της επιχειρησιασκής ανεπάρκειας του ιδιωτικού φορέα και της οργανωτικής αδυναμίας του κράτους. Όσοι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέοιες πρακτικές, πρέπει να μάθουν ότι η συγγνώμη του πρωθυποουργού είναι μια πολιτική πράξη», τόνισε.
Ξεκαθάρισε δε ότι τετοια γεγονότα δεν πρέπει να επαναληφθούν και ότι η κυβέρνηση έχει το θάρρος να γνωρίζει τα λάθη της και να προχωρά στη δημιουργία ενός ξεχωριστού υπουργείου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, την πιο γρήγορη εμπλοκή του στρατού σε τέτοιες κρίσεις και την καλύτερη συγκρότηση επιτροπών διαχείρισης κρίσης. «Αυτά για όσους κάνουμε τα διδάγματα προτάγματα και τα υπηρετούμε όχι με βάση τις κραυγές του κόμματος που δεν έχει βρει να πει μια κουβέντα για τον παραχωρησιούχο. Κάνετε πρόταση δυσπιστίας που δεν έκλεισε η Αττική Οδός όταν στην περυσινή κακαοκαιρία εγκαλούσατε την κυβέρνηση επειδή έκλεισε την Αθηνών Λαμίας;», σημείωσε.
Για την Πανδημία
Στην μάχη με τον κροωνοϊό, ο πρωθυπουργός είπε ότι παρά τις μεγάλες απώλειες, η χώρα κινείται στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, σημειώνοντας ότι στη σφοδρότητα της μετάλλαξης Δέλτα η Ελλάδα υστερούσε στους εμβολιασμούς.
«Σήμερα χάρη στις μεγάλες προσπάθειες του υγειονομικού κόσμου το 84% των ενηλίκων είναι θωρακισμένο. Αν ήμασταν σε αυτό το ποσοστό τον Σεπτέμβριο θα είχαμε γλιτώσει χιλιάδες συμπολίτες μας. Το 91% άνω των 60 ετών είναι θωρακισμένο. Αργά και σταθερά φαίνεται να υποχωρούν τα κρούσματα και το ΕΣΥ ανταποκρίνεται στην πίεση αλλά δεν τελειώσαμε με την πανδημία».
Τέλος, ανέφερε ότι οι όποιες αστοχίες δε μηδενίζουν το τεράστιο έργο που έχει γίνει, καθώς υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ επί των ημερών αυτής τη κυβέρνησης και από 560 που είχε παραδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ξεπέρασαν τις 1.100 και έγιναν 12.000 προσκλήψεις επαγγελματιών υγείας.
Comments are closed.