Στο Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών λειτουργεί το λογισμικό Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας. Το Ράδιο Θεσσαλονικη επισκέφτηκε το κέντρο και ξεναγήθηκε στο Thessaloniki Smart Mobility Living Lab για να καταγράψει από κοντά την λειτουργία του.
Στις εγκαταστάσεις μας ξενάγησε η Δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ)του ΕΚΕΤΑ.
Παρακολουθώντας το σύστημα Smart Mobility Living Lab ένα από τα μεγαλύτερα Living Labs στην Ευρώπη, διαπιστώσαμε ότι τα δεδομένα που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο είναι και το κλειδί της λύσης του μεγαλύτερου μέρους του κυκλοφοριακού προβλήματος που ταλανίζει τη Θεσσαλονίκη μετά την έναρξη των εργασιών του Fly over.
Το Thessaloniki Smart Mobility Living Lab περιλαμβάνει:
Πραγματικά δεδομένα κίνησης στη Θεσσαλονίκη.
Βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τις συνθήκες κίνησης που πηγάζουν από πολλές πηγές δεδομένων
Εξαγωγή και δημιουργία προτύπων κινητικότητας και δραστηριοτήτων
Επεκτεινόμενος εξοπλισμός του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT)
Τρεις βασικές εναλλακτικές διαδρομές, με τους πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να τσεκάρουν τον χρόνο, αλλά και τις ταχύτητες.
Ήδη σχεδιάζεται αυτά τα δεδομένα να «μεταφερθούν» στα κινητά μας με μορφή εφαρμογής ωστόσο προς το παρόν είναι σε λειτουργία η πλατφόρμα https://flyover.imet.gr/ στην οποία οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν απευθείας την κίνηση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
«Τα δεδομένα είναι διαθεσιμα για άμεση παρέμβαση ενώ επιλέγονται τα βέλτιστα σενάρια για την διαχείριση της κυκλοφορίας όπως η μονοδρόμηση οδών η αλλαγή συχνότητας στα φανάρια κλπ» τονίζει η Γεωργία Αυφαντοπούλου και εξηγεί ότι η ΠΚΜ έχει χρηματοδοτήσει το νέο κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας όπου έχουν εφαρμοστεί μέθοδοι τεχνίτης ευφυΐας.
«Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε την εφαρμογή του μηχανισμού ανάδρασης για την άμεση παρέμβαση σε σημεία με προβλήματα για να βελτιωθούν οι συνθήκες. Δεν είναι μελέτη καθώς είναι ένα φαινόμενο δυναμικό που αλλάζει μέσα από νέα δεδομένα ανα πάσα στιγμή» εξηγεί αναφερόμενη στην απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη λειτουργία του συστήματος άμεσης ενημέρωσης της κυκλοφορίας και υπογραμμίζει ότι « χρειαζόμαστε τον μηχανισμό παρακολούθησης ανάλυσης και προτάσεων παρέμβασης που η ΠΚΜ και το Υπουργείο θα εγκαταστήσει και θα εφαρμόσει»
Πλέον τα χαρακτηριστικά της λήψης δεδομένων είναι ποσοτικοποιημένα καθώς αφενός υπάρχει η απευθείας μετάδοση απ την Περιφερειακή και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας αλλά και σε 81 διασταυρώσεις όπου έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες που δίνουν μετρήσεις που χρησιμοποιούνται για να αλλάζουν τα φανάρια.
«Μέσω δεδομένων έχει ήδη παρέμβει σε 110 σηματοδότες και στόχος είναι να έχουμε την δυνατότητα παρέμβασης σε όλα τα φανάρια της Θεσσαλονικης» εξηγεί η κ Αυφαντοπούλου.
Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.) που είναι Νομικό Πρόσωπο, Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (Γ.Γ.Ε.Κ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Βασικός στόχος του Ι.ΜΕΤ. είναι η διεξαγωγή και υποστήριξη της εφαρμοσμένης έρευνας στον Τομέα των Μεταφορών στην Ελλάδα και ειδικότερα σε θέματα λειτουργίας, οργάνωσης, προγραμματισμού, προτυποποίησης, οικονομικής ανάλυσης, διαχείρισης, τεχνολογίας μεταφορικών μέσων και επιπτώσεων των χερσαίων, θαλάσσιων, εναέριων και συνδυασμένων μεταφορών.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
Comments are closed.