Λίγο μετά την μεταπολίτευση 1976 -1977 η παραγωγός και σκηνοθέτης Μαρία Χατζημιχάλη –Παπαλιού με μια κάμερα στο χέρι κατέγραψε όλες τις κινητοποιήσεις των 15.000 τυφλών οι οποίοι με σύνθημα Ψωμί, Παιδεία και όχι Επαιτεία διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους. Η ταινία έγινε όπλο στα χέρια τους και δημιούργησε ένα κύμα συμπαράστασης απ όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα η ταινία εκδιώχθηκε και λογοκρίθηκε , η Ευρώπη όμως και οι κοινωνικές οργανώσεις συμπαραστάθηκαν στα αιτήματα των τυφλών με την υπογραφή σπουδαίων προσωπικοτήτων όπως αν Πωλ Σαρτρ, Σιμόν ντε Μπωβουάρ, Φελίξ Γκουαταρί, Μισέλ Φουκώ, Κώστα Γαβρά, Ιβ Μοντάν, Σιμόν Σινιορέ, Νίκο Πουλαντζά, Γιάννη Κόκκο, Μίκη Θεοδωράκη, Ρέι Τσαρλς .
Η ταινία θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 στις 18:30μμ στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης στο Λιμάνι.
Η παραγωγός και σκηνοθέτης Μαρία Χατζημιχάλη Παπαλιού μίλησε στο μεσημεριανό μαγκαζίνο του Ράδιο Θεσσαλονίκη και τη Θεοδώρα Καρακιουλάχ για την ταινία και πως βοήθησε να γίνουν γνωστά τα αιτήματα των τυφλών, τις εκδιώξεις αλλά και το κύμα συμπαράστασης από σημαντικά πρόσωπα του καλλιτεχνικού και όχι μόνο χώρου της Ευρώπης.
Ο Αγώνας των Τυφλών κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας 1977 FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου).
Συμμετείχε και διακρίθηκε σε πολλά Διεθνή Φεστιβάλ όπως: το Φεστιβάλ Καννών (Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών) (1978), στο Φεστιβάλ του Μανχάιμ (1978), στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο (1978), στο Φεστιβάλ Ντέι Πόπολι (1978), στο Φεστιβάλ Λε Ζεμό (1978), στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1977) κ.ά. Αφιερώματα έγιναν σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η ταινία βρίσκεται από το 1980 στην ταινιοθήκη του Κέντρου Ζορζ Πομπιντού.
Η ταινία θα προβληθεί σε νέα αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια (DCP), που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης «Χώρα, σε Βλέπω», με αγγλικούς υπότιτλους.
Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:
Comments are closed.