«Παγώνουμε προσωρινά την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες, μέχρι να σταθμίσουμε τα νέα δεδομένα» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο Υπουργός στην επεξήγησή του ανέφερε «οι διαδικασίες έχουν παγώσει διότι το 99% των Σύρων προσφύγων επικαλούνταν ως βασικό και μοναδικό λόγο τη δίωξή τους από το καθεστώς Άσαντ, το οποίο έπαψε να ισχύει».
Χαρακτήρισε «δραματική» την αλλαγή στο γεωπολιτικό τοπίο στη Συρία, ενώ σημείωσε «δεν ξέρουμε τι θα προκύψει αύριο, αν αυτό που θα προκύψει είναι καλύτερο ή χειρότερο, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές και τη γεωπολιτική σταθέροτητα».
Όσον αφορά την Τουρκία που φιλοξενεί 3.000.000 Σύρους πρόσφυγες, επεσήμανε πως «επεξεργάζεται σχέδιο εγακτάστασης-μετεγκατάστασης κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων σε μια ζώνη ασφαλείας στη Βόρεια Συρία».
Comments are closed.