Mε την κοινή διακήρυξη φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, επισφραγίζεται η προσπάθεια δημιουργίας θετικής ατζέντας μέσα από θέματα που μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες, όπως ανάπτυξης, οικονομίας, εμπορίου και μεταναστευτικού.
Κατά τα άλλα, o K. Μητσοτάκης επανέλαβε πως μόνη διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα.
“Σήμερα, 100 χρόνια μετά τη συνθήκη της Λωζάνης συνάπτεται συνθήκη ειρήνης και φιλίας, μια συνθήκη που σέβεται απόλυτα τα δικαιώματα κάθε χώρας και αναδεικνύει τη δυνατότητα συνεργασίας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Θα συνεχίσουμε τα θετικά βήματα, θα διευρύνουμε την ατζέντα. Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ελλάδα και την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας, που είναι και η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα” ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Είμαστε γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, είναι αρκετά φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες, πόσω μάλλον σε δύο αδέλφια. Θέλουμε να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης. Δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί» ανέφερε ο Ερντογάν κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων.
Διαφωνία για την μουσουλμανική μειονότητα
Ο Τούρκος πρόεδρος στις κοινές δηλώσεις με τον Κ. Μητσοτάκη επέμεινε λεκτικά και μάλιστα δύο φορές, να μιλά για τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης.
«Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Και θέλουμε να διασφαλίσουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες. Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη συνθήκη της Λωζάνης», απάντησε ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο να μην προχωρά σε κάποιο σχόλιο.
Η επίσκεψη στην Άγκυρα
Την άνοιξη στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε την σχετική πρόσκληση.
Comments are closed.