Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, “αγρότες” εισέπραξαν εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. για γη που δεν τους ανήκε ή δεν τη δούλεψαν.
Tο Politico στο δημοσίευμα του σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) διώκει δεκάδες υποθέσεις, στις οποίες Έλληνες πολίτες έλαβαν αγροτικά κονδύλια από το 2017 για βοσκοτόπους που δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθώσει ή για αγροτικές εργασίες που δεν πραγματοποίησαν ποτέ, στερώντας από αγρότες τα χρήματα που δικαιούνταν.
Υπό διερεύνηση είναι ο τρόπος με τον οποίο στήθηκε το σχέδιο, καθώς και η πιθανή εμπλοκή κρατικών αρχών, ιδίως ατόμων στον ΟΠΕΚΕΠ που είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη της διανομής των χρημάτων.
Ενώ οι επιτήδειοι έχουν ήδη προσαχθεί στα δικαστήρια, δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά προσώπων στον Οργανισμό.
Αντίθετα, κάθε φορά που οι αρχές του Οργανισμού προσπαθούσαν να αναλάβουν δράση για την εξάρθρωση του σχεδίου, απομακρύνονταν από τον εκάστοτε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνει το περιοδικό.
Σύμφωνα με το Politico τα υπεξαιρεθέντα κεφάλαια ενδεχομένως να φτάνουν τα 45 εκατ. ευρώ ετησίως, σε μια από τις μεγαλύτερες απάτες των τελευταίων ετών.
Τον Μάρτιο του 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην Ελλάδα πρόστιµο 283 εκατ. ευρώ για κακοδιαχείριση στον ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά µε πληρωµές βοήθειας της ΕΕ που έγιναν το 2020, το 2021 και το 2022.
Στις 11 Σεπτεµβρίου, ο σηµερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, έθεσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την εποπτεία του υπουργείου του και συµφώνησε σε ένα σχέδιο δράσης για κάθαρση στον οργανισμό.
Comments are closed.