Το κέντρο θα παρέχει τη δυνατότητα να συναντιώνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι και εμπλεκόμενοι.
Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη διαδικασία αναδοχής και υιοθεσίας τόνισε στις δηλώσεις της η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
“Ήδη αναβαθμίσαμε το πληροφοριακό σύστημα το Σεπτέμβριο του ’23 με αποτέλεσμα το πρώτο τρίμηνο του ’24 οι υιοθεσίες να έχουν αυξηθεί κατά 23% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενο έτους” τόνισε.
«Είμαστε υπερήφανοι που δημιουργείται ένα κέντρο για τη βοήθεια του παιδιού» ανέφερε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος.
«Όταν το παιδί χρειάζεται εναλλακτική μορφή οικογενειακού περιβάλλοντος τότε έρχεται η ανάδοχη ή η υιοθεσία» τόνισε η Ιωάννα Κοσμοπούλου διοικήτρια του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΚΜ)
Αυτή τη στιγμή 1240 παιδιά ζουν σε ιδρύματα δομές κ.λ.π. Μέχρι τώρα από το κέντρο κοινωνικής πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν έρθει σε πέρας 48 εποπτείες για 23 αναδοχές και 25 υιοθεσίες από τον φορέα ενώ 206 αιτήσεις για υιοθεσίες είναι σε διαδικασία ελέγχου.
Το Γραφείο Αναδοχής και Υιοθεσίας
Εκτός από την ενημέρωση για το θεσμό της αναδοχής και της υιοθεσίας, το γραφείο θα παρέχει υπηρεσίες για τη συνάντηση του παιδιού που έχει μεταφερθεί σε ανάδοχη οικογένεια με τους βιολογικούς του γονείς μια φορά την εβδομάδα και προγράμματα στήριξης θετών και αναδόχων γονέων για να στηρίξουν το παιδί.
Παραλληλα θα διεξάγονται προγράμματα για υποψήφιους θετούς και ανάδοχους γονείς κάτι που αποτελεί και προϋπόθεση για την ένταξη τους στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Θετών/Αναδόχων γονέων,συμβουλευτική σε ανάδοχους και θετούς γονείς, συμβουλευτική σε παιδιά και έφηβους σε ανάδοχες οικογένειες, δωρεάν αξιολογήσεις και θεραπείες εργοθεραπείας για παιδιά σε αναδοχή/υιοθεσία, συναντήσεις φορέων παιδικής προστασίας, εποπτείες του επιστημονικού προσωπικού του φορέα.
Στόχος να στηριχθεί η οικογένεια, οι ανάδοχοι και θετοί γονείς, ώστε να ανταπεξέλθουν καλύτερα στο ρόλο τους και πάντα προς όφελος του παιδιού.
Πρόγραμμα επανένταξης και ημιαυτόνομης διαβίωσης
Το πρόγραμμα αφορά σε παιδιά και νέους 15 ετών και άνω, τα οποία είτε ζουν σε ιδρύματα, είτε φιλοξενούνται προσωρινά για λόγους προστασίας, σε κάποιο νοσοκομείο.
Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2025, στα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης θα έχουν ενταχθεί τουλάχιστον 200 παιδιά και νέοι με δυνατότητα παραμονής μέχρι και το 26ο έτος της ηλικίας τους.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων, με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, με πρόβλεψη και για ένα μικρό “χαρτζιλίκι” στα μεγαλύτερα παιδιά.
Ρεπορτάζ: Δέσποινα Κρητικού
Comments are closed.