Στην κατηγορία των «πιθανώς καρκινογόνων» ουσιών η ασπαρτάμη
Σε συνέντευξη τύπου πριν την επίσημη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο επικεφαλής του τομέα τροφίμων του Οργανισμού, Φραντσέσκο Μπράνκα, επιχείρησε να εξηγήσει την απόφαση.
«Αν οι καταναλωτές πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα αναψυκτικό με γλυκαντικό ή σε αναψυκτικό με ζάχαρη πιστεύω ότι υπάρχει μια τρίτη επιλογή που πρέπει να εξετάσουν, να πιουν δηλαδή νερό» είπε αρχικά χαρτολογώντας.
«Τα αποτελέσματα των ερευνών δεν δείχνουν ότι η περιστασιακή χρήση ασπαρτάμης θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τους περισσότερους καταναλωτές» πρόσθεσε ο Μπράνκα.
Όπως κατέληξε, ο ΠΟΥ δεν καλεί τις εταιρείες να αφαιρέσουν τελείως την ασπαρτάμη από τα προϊόντα τους αλλά αντίθετα καλεί σε ρύθμιση τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές.
Μετά το πόρισμα των ομάδων του ΠΟΥ ο οργανισμός JECFA (Food and Agriculture Organization joint committee on Food Additives) ανακοίνωσε ότι παραμένει η σύστασή του για κατανάλωση ασπαρτάμης κάτω από τα επίπεδα των 40 mg την ημέρα.
Σημειώνεται ότι το όριο αυτό έχει θεσπιστεί από το 1981 και χρησιμοποιείται από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές για τα τρόφιμα.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.