Ρεπορτάζ: Βάσια Γκανάρα
Το 2021 σημειώθηκαν 17 γυναικοκτονίες στο πλαίσιο των συντροφικών ή συζυγικών σχέσεων. Από την αρχή του 2022 μετράμε ήδη 16 γυναικοκτονίες, ενώ σχηματίστηκαν 5.145 δικογραφίες για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας , δηλαδή 28 δικογραφίες την ημέρα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εισαγωγική τοποθέτηση της ημερίδας από την Μαριάννα Αθανασάκη δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, οι γυναίκες ηλικίας από 15 εως 44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενιακή βία απ’οτι καρκίνο ή τροχαία ατυχήματα. Οι δράστες είναι σε ποσοστό πάνω από 80% άνδρες, οι περισσότεροι ηλικίας μεταξύ 30-45 ετών.
Το 85% των δραστών που διώχθηκαν ποινικά το 2020 για ενδοοικογενειακή βία ήταν άντρες.
«Η βία δεν διαχωρίζει με βάση το φύλο. Διατρέχει οριζόντια όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι από τις γυναίκες θύματα που φιλοξενήθηκαν σε δομές το 38% είχε ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ενώ το 47% των θυμάτων ήταν εργαζόμενες γυναίκες. Αν τα θύματα δεν καταγγείλουν την βία, αν εμείς που είμαστε γύρω τους δεν τους παροτρύνουμε να μιλήσουν, αν δεν ενεργοποιηθούμε ως πολίτες απέναντι σε αυτό το έγκλημα δεν θα μπορέσουμε να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο. Το πρόβλημα της ενδοοικογενιακής βίας είναι σύνθετο και πολυεπίπεδο. Για την αντιμετώπισή του είναι αναγκαία η συνεργασία σε πολλά επίπεδα και από πολλούς φορείς», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Μαριάννα Αθανασάκη.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ., Αστυνομικός υποδιευθυντής και Διδάκτωρ Ψυχολογίας στο ΑΠΘ Απόστολος Καλιαμπός, ο οποίος μίλησε για τα συναισθήματα των θυμάτων, τον κύκλο της βίας, το προφίλ των θυμάτων αλλά και των δραστών.
«Στον κύκλο της βίας υπάρχει αυξανόμενη ένταση. Στην πρώτη φάση υπάρχει σχετικά μικρός βαθμός βίας με σπρωξίματα, απειλές, λεκτικές προσβολές και απόδοση ευθυνών στο θύμα. Το θύμα μπορεί να προσπαθήσει να καταπραύνει τον θύτη με το να κάνει ό,τι αυτός θέλει. Στη δεύτερη φάση εκδηλώνεται το βίαιο ξέσπασμα. Ο θύτης μπορεί να προκαλέσει ζημιές στον χώρο και κατόπιν να επιτεθεί λεκτικά ή και να τραυματίσει το θύμα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καλιάμπος.
Σχετικά με το προφίλ των δραστών είναι η κτητική συμπεριφορά, παραδοσιακές αντιλήψεις για τον ρόλο τους, έλλειψη αυτοελέγχου, έλλειψη επίγνωσης των συνεπειών και προβολή της ευθύνης στους άλλους.
Ακόμη, σύμφωνα με στοιχεία της Γ.Α.Ν.Θ. που παρουσίασε η Καλλιόπη Γκούρμη Αστυνόμος Β’ από το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας το οκτάμηνο του 2022 διαχειρίστηκαν 863 υποθέσεις. Σε αυτές οι δράστες ήταν 745 άνδρες και 163 γυναίκες, ενώ θύματα ήταν 763 γυναίκες και 226 άντρες.
Αντίστοιχα το 2021 διαχειρίστηκαν 952 υποθέσεις στις οποίες δράστες ήταν 820 άνδρες και 189 γυναίκες, ενώ θύματα 819 γυναίκες και 270 άνδρες. Αρκετά μικρότερο ήταν το ποσοστό των υποθέσεων βίας με 479 το 2020 (δράστες 421 άνδρες, 79 γυναίκες και θύματα 404 γυναίκες, 130 άνδρες).
Στη Θεσσαλονίκη το νέο γραφείο βρίσκεται στο Αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας λειτουργεί επίσης στο ΑΤ Λευκού Πύργου. Από το 2019 λειτουργούν σε όλη την χώρα 73 γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας.
Τέλος τον λόγο πήρε ο Ιωάννης Γραμματικός Πρωτοδίκης, ο οποίος ”άνοιξε” την τοποθέτηση του τονίζοντας πως «το φαινόμενο της ενδοοικογενιακής βίας έχει πάρει δυστυχώς μορφή χιονοστιβάδας», ενώ έκανε τη συζήτηση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα με τη χρήση παραδειγμάτων από ζευγάρια που συναντά καθημερινά στις δικαστικές αίθουσες, όπου τα θύματα αλλάζουν τις αρχικές τους καταθέσεις.
Κλείνοντας, ο ίδιος τόνισε πως « ο φόβος είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας που μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να περάσει ολόκληρη τη ζωή του υπομένωντας και ζώντας καθημερινά δυστυχισμένα. Το θάρρος και η ελπίδα είναι οι βασικοί οδηγοί των ανθρώπων – θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας. Θα πρέπει να κυριαρχεί στον νου, η εξής φράση του Γερμανού φιλόσοφου Φρίντριχ Νίτσε: Όταν οι λάθος άνθρωποι φεύγουν από τη ζωή μας, τα σωστά πράγματα θα αρχίσουν να συμβαίνουν».
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Δούβαλης η επικεφαλής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΠΚΜ, Άγγελος Χαριστέας, ενώ το «παρών» έδωσαν βουλευτές της ΝΔ και ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού.
Comments are closed.