Στην απολογία του στον ειδικό Εφέτη Ανακριτή που ερευνά την τραγωδία των Τεμπών, ο αξιωματικός φέρεται να υποστηρίζει ότι ο ίδιος αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα εισηγήθηκε την ενεργοποίηση του Ειδικού Σχεδίου Ανθρωπίνων Απωλειών, ( συγκριμένα στις 02.30 τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου) αλλά δεν εισακούστηκε.
Ωστόσο άμεσα δρομολογήθηκε η έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας-Σ.Ο.Π.Π, όπου και αποφασίστηκε η εκσκαφή του χώρου του δυστυχήματος (για την ευκολότερη πρόσβαση γερανοφόρων).
Ο εν αποστρατεία στρατηγός της Πυροσβεστικής φέρεται να καταθέτει ότι εάν υπήρξε αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος, τότε αυτή προκλήθηκε από αυτή καθαυτή την εκσκαφή του χώρου, η οποία έλαβε χώρα σε εκτέλεση σχετικής απόφασης του Σ.Ο.Π.Π.
Μάλιστα στην απολογία του (προς ισχυροποίηση του ισχυρισμού του) ζήτησε να ερευνηθεί από τον ειδικό Εφέτη Ανακριτή, αν τελικά υπήρξε απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την ενεργοποίηση – εφαρμογή του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών και αν αυτή κοινοποιήθηκε στην Πυροσβεστική.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Αξιωματικού του Π.Σ, τόσο ο ίδιος όσο και οι Πυροσβέστες, είχαν επιφορτιστεί μόνο με την αναζήτηση, τον εντοπισμό και τη διάσωση ατόμων, την κατάσβεση των εστιών πυρκαγιάς, τη συγκέντρωση και απομάκρυνση σορών και τμημάτων αυτών, από όλο το πεδίο του δυστυχήματος, κάτι που ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 72 ώρες μετά την τραγωδία με την περισυλλογή 56 σορών.
Αν είχε ενεργοποιηθεί το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών στον τόπο της τραγωδίας θα είχαν συμμετάσχει ιατροδικαστές για τη συλλογή υλικού και ειδικοί για τη συλλογή στοιχειών από τον περιβάλλοντα χώρο. Το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών προβλέπει την ταυτόχρονη εμπλοκή ΕΛΑΣ, ΠΣ, ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ, ΥΠΑ, ΓΕΕΘΑ, Υπουργείου Υγείας, Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών, κλπ.
Όπως ισχυρίζεται ο υψηλόβαθμος Αξιωματικός της Πυροσβεστικής, πληροφορήθηκε από τα Μ.Μ.Ε. ότι απομακρύνθηκε όγκος χωμάτων και στο απολογητικό του υπόμνημα προς τον ειδικό Εφέτη Ανακριτή φέρεται να εκφράζει την απορία γιατί η Τροχαία Λάρισας (ως η αρμόδια προανακριτική Αρχή) αφού έμαθε για την απομάκρυνση χωμάτων την 1η Μαρτίου 2023, την επομένη δεν την παρεμπόδισε και εκτιμά ότι δύο είναι τα τινά: είτε η αρμόδια υπηρεσία δε θεωρούσε ότι στα απομακρυνθέντα υλικά υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, είτε δεν έκανε σωστά τη δουλειά της.
Comments are closed.