Μπροστά στον κίνδυνο να παρακολουθούν μαθήματα σε παγωμένες αίθουσες βρίσκονται φέτος μαθητές και εκπαιδευτικοί, καθώς οι ανάγκες θέρμανσης των σχολικών μονάδων, που διαχειρίζονται οι δήμοι, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, για αυτό και διεκδικούν από την κυβέρνηση, γενναία αύξηση των σχετικών κονδυλίων.
Οι δήμοι της Θεσσαλονίκης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού η ενεργειακή κρίση έχει εκτινάξει στα ύψη τα λειτουργικά τους κόστη. Μάλιστα, δήμαρχοι προχωρούν σε επιπλέον δράσεις, ώστε να μειώσουν το ενεργειακό κόστος των σχολικών μονάδων.
Δήμος Νεάπολης Συκεών
Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης μίλησε στη Thessnews για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία σχετικά με την θέρμανση, την επιχορήγηση που δεν επαρκεί αλλά και της ενέργειας που έχει προβεί ο δήμος για να μειώσει την κατανάλωση. «Έχει υπάρξει μία μικρή έκτακτη χρηματοδότηση η οποία όμως δεν καλύπτει ούτε κατά το 10% τις ανάγκες, πολύ δε περισσότερο δεν δίνει τη δυνατότητα να εξοφλήσουμε τα τεράστια χρέη τα οποία έχουν προκληθεί το προηγούμενο διάστημα είτε από τον φωτισμό είτε από τη θέρμανση.
Οι υπουργοί έκαναν μια προσέγγιση. Πριν από τρία χρόνια ξοδεύαμε χοντρικά ένα εκατομμύριο για την θέρμανση των σχολείων, τώρα αυξήθηκε κατά 70-80% η τιμή του φυσικού αερίου άρα με 1,7 εκατομμύριο καλύπτουμε. Δεν είναι έτσι όμως. Πρέπει να υπολογιστεί η ποσότητα η οποία αυξήθηκε διότι ο ΕΟΔΥ, το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Υγείας επέβαλαν πέρυσι πόρτες, παράθυρα ανοικτά καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος και ανοιχτά τα καλοριφέρ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα των υπερτριπλασιασμό της κατανάλωσης», ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης και τόνισε πως στόχος είναι να μειωθεί η σπατάλη στα σχολεία τα οποία σύμφωνα με μελέτες είναι τα πιο σπάταλα κτίρια.
«Κάναμε τρεις αλλεπάλληλες συσκέψεις Ιούλιο και Αύγουστο και στα τέλη Αυγούστου καλέσαμε και όλους τους διευθυντές των σχολείων, τους παρουσιάσαμε την τραγική κατάσταση και είπαμε ότι είναι πανευρωπαϊκός, κοινωνικός και περιβαλλοντολογικός στόχος να μειώσουμε τη σπατάλη γιατί τα σχολεία σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει είναι τα πιο σπάταλα κτίρια», τόνισε ο ίδιος.
Μάλιστα, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις που θα ακολουθήσουν τα σχολεία ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
«Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για φέτος, τα καλοριφέρ παράδειγμα θα ανάβουν καθόλη τη διάρκεια των μαθημάτων αλλά σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Δεν θα είναι στους 26 – 27 βαθμούς που ήταν σπατάλη. Υπάρχει εξάλλου ο νόμος του κράτους που λέει για 19 με 20 βαθμούς. Επίσης δεν θα ανάβουμε σπάταλα τα φωτιστικά στους διαδρόμους, τις τουαλέτες, στα φωτοτυπικά κ.α. », σημείωσε.
Σχετικά με τις ενέργειες του εν λόγω δήμου για μείωση της κατανάλωσης ο κ. Δανιηλίδης επισήμανε ότι «Εδώ και τρία χρόνια εμείς σαν δήμος προωθούμε την παραγωγή ενέργειας από το δήμο είτε με φωτοβολταϊκά επάνω στις ταράτσες κτιρίων είτε με το μεγάλο έργο σε συνεργασία με τον δήμο Σιθωνίας όπου σε 200 περίπου στρέμματα που παραχωρείται στη Σιθωνία θα κάνουμε επένδυση περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ σε φωτοβολταϊκές μονάδες, ώστε να καλύπτουμε 100% τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των δύο δήμων. Τέλος, μετατρέπουμε τις ταράτσες σε κήπους με συγκεκριμένη επένδυση και μόνωση κάτι που επίσης συμβάλλει στη μείωση της ανάγκης για κατανάλωση ενέργειας».
Σημειώνεται ότι ο δήμος Νεάπολης Συκεών διαθέτει 87 σχολικές μονάδες, οι οποίες στεγάζονται σε 42 κτήρια. Από αυτές μόνο οι 3-4 χρησιμοποιούν πετρέλαιο για θέρμανση.
Δήμος Παύλου Μελά
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον δήμο Παύλου Μελά με τους αρμόδιους να κάνουν έκκληση για επιπλέον επιχορηγήσεις. Στη Thessnews μίλησε και ο αντιδήμαρχος παιδείας του δήμου Παύλου Μελά, Μιχάλης Χριστοδούλου παραθέτοντας αναλυτικά τα στοιχεία για τις επιχορηγήσεις, ενώ εξέφρασε και τις ανησυχίες του για το ζήτημα της θέρμανσης στα σχολεία.
«Ήρθε σήμερα μια έξτρα επιχορήγηση, αλλά σίγουρα δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες για την θέρμανση των σχολείων. Θα μείνουν σίγουρα υπόλοιπα και υπόλοιπα αρκετά μεγάλα. Αν δεν δοθεί κάποια έξτρα επιχορήγηση πέρα από αυτά που δόθηκαν τώρα θα έχουμε πιστεύω σοβαρό πρόβλημα. Σήμερα πήραμε ένα έμβασμα 146.000 από την συνολική χρηματοδότηση των σχολείων που είναι 28 εκατομμύρια σε τακτική δόση, κάθε τρίμηνο δηλαδή. Ήρθε ένα ποσό, μια δόση σαν έξτρα επιχορήγηση όπως μισή δόση είχε έρθει και στην αρχή τις χρόνιας. Χρειαζόμαστε όμως επιχορήγηση πέρα από την τακτική. Χρωστάνε 400.000 στο αέριο η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στον δήμο Παύλου Μελά υπάρχουν 82 σχολικές μονάδες από τις οποίες οι 60 θερμαίνονται με φυσικό αέριο και οι 22 με πετρέλαιο. Οι λέβητες πετρελαίου αναμένεται να γεμίσουν στις 15 Οκτωβρίου.
Comments are closed.