Ο πλοίαρχος του Smyrna Di Levante στο Στέφανο Διαμαντόπουλο (Audion, Photo & Video)
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκη – Σμύρνη είναι γεγονός!
Τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, ξενικά ο πρώτος απόπλους του Smyrna di Levante από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Κυριακή, 9 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση του πλοίου, το οποίο θα κάνει το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Σμύρνη τρεις φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.
Συγκεκριμένα, το πλοίο θα σαλπάρει από τη Θεσσαλονίκη κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και από τη Σμύρνη κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή. Τα δρομολόγια θα διαρκούν 14 ώρες και ειδικότερα, τα πλοία θα αποπλέουν από τα λιμάνια στις 7 το απόγευμα και θα δένουν άγκυρα στις 9 το πρωί.
Το πλοίο Smyrna di Levante
Πρόκειται για ένα πολυτελές κιτρινόμαυρο πλοίο, το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει έως 948 επιβάτες και δεκάδες οχήματα στην άλλη μεριά του Αιγαίου.
Διαθέτει 41 τετράκλινες καμπίνες με ιδιωτικό μπάνιο, έξι δίκλινες καμπίνες με ιδιωτικό μπάνιο, 18 δίκλινες καμπίνες με κοινόχρηστο μπάνιο, δύο τετράκλινες καμπίνες για ΑμεΑ και έξι σουίτες δύο επιβατών. Επίσης, διαθέτει ειδικό χώρο για τα κατοικίδια. Το πλοίο εξασφαλίζει σε κάθε επιβάτη ένα ασφαλές και απολαυστικό ταξίδι από το Θερμαϊκό στην Κοσμοπολίτικη Μικρασιάτισσα.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα Σύμβουλο της πλοιοκτήτριας Levante Ferries, Στρατό Απέργη, το πλοίο δημιούργησε 150 νέες θέσεις εργασίας που αναμένονται να διπλασιαστούν το επόμενο έτος.
Ερωτηθείς για το άν υπάρχει κρατική επιδότηση, ο κ. Απέργης απάντησε ότι: «Προετοιμάζαμε εδώ και τρία χρόνια αυτή τη γραμμή, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Είναι 100% ιδιωτική πρωτοβουλία». Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και το καλοκαίρι του 2023, όπου η επιβατική κίνηση αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα.
«Για την εταιρεία μας, αυτή η σύνδεση είναι μια ανάπτυξη. Έχει μια ιδιαιτερότητα αυτή η γραμμή γιατί δεν είναι ευρωπαϊκή αλλά ένας διεθνής προορισμός, καθώς η Τουρκία είναι μια τρίτη χώρα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
«Παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 64% των γειτόνων μας έχουν πολύ φιλική διάθεση απέναντι σε εμάς. Παράλληλα δεκάδες χιλιάδες φίλοι ήρθαν και γεύτηκαν την ελληνική φιλοξενία» τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο Σταύρος Καλαφάτης.
«Πεδίο δόξης λαμπρό να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ένας κόμβος φιλίας και συνεργασίας των λαών. Αυτό επιδιώκουμε και είμαστε σίγουροι ότι αυτή η πολύ σημαντική πρωτοβουλία που ξεκινάει από αύριο θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης.
«Είμαστε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και βλέπουμε δίπλα μας ένα ακόμα κρουαζιερόπλοιο. Φέτος, θα ξεπεράσουμε τα 70 κρουαζιερόπλοια που θα ελλιμενιστούν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης” σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Βρισκόμαστε πάνω στο πλοίο που θα κάνει το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη- Σμύρνη. Είναι ένα ευτυχές αποτέλεσμα μιας πολυχρόνης προσπάθειας της δημοτικής αρχής και χαιρόμαστε που πλέον η Θεσσαλονίκη συνδέεται με το λιμάνι της Σμύρνης και ουσιαστικά επικοινωνεί με την Ασία, σαν κόμβος καί για την Ευρώπη καί για τα Βαλκάνια. Είναι ένα ακόμα κομμάτι στην προσπάθεια ανάπτυξης της πόλης μας” κατέληξε.
Ο Γιάννης Μπουτάρης, ένας εκ των εμπνευστών της ακτοπλοϊκής σύνδεσης σχολίασε ότι η πρώτη σχετική συζήτηση έγινε το 2011 στο πρώτο ταξίδι του δήμου Θεσσαλονίκης στη Σμύρνη.
«Υπήρχε παλιά η γραμμή Βόλος – Σμύρνη. Ξεκινήσαμε μια κουβέντα με τον τότε πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σμύρνης και τον τότε δήμαρχο της Σμύρνης. Είχαν κάνει οι Τούρκοι μια μελέτη και ήταν πολύ συμφέρουσα. Υπολόγιζαν ότι πάνω από 17.000 φορτηγά διέσχιζαν όλη την Τουρκία για να περάσουν τα σύνορα με την Ελλάδα».
«Ξεκίνησαν οι συζητήσεις με πλοιοκτήτες. Υπήρξαν αντιδράσεις από τα γνωστά συμφέροντα στην Αθήνα. Τελικά, και παρά τα εμπόδια της πανδημίας, ανέλαβε αυτή η εταιρεία. Ήμουν ακόμα δήμαρχος όταν μας κάλεσαν στο Hilton στην Αθήνα και μας έδειξαν τα σχέδια τους και ήταν έτοιμοι. Η πανδημία τους καθυστέρησε» κατέληξε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
«Η έναρξη της διεθνούς σύνδεσης μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σμύρνης είναι ένας στόχος που επιτυγχάνεται και διευρύνει τις δυνατότητες διακίνησης εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας ενισχύοντας τον τομέα των μεταφορών και προωθεί παράλληλα την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Η διεύρυνση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της Θεσσαλονίκης αποτελεί διαχρονικό στρατηγικό στόχο για την ΟΛΘ Α.Ε. Στη βάση αυτή δρομολογήσαμε άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, ώστε να διαμορφωθούν στον λιμένα Θεσσαλονίκης οι υποδομές για την υποδοχή και εξυπηρέτηση της νέας διεθνούς γραμμής, συμβάλλοντας στην ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του επιβατικού κοινού και των μεταφορικών εταιρειών» δήλωσε ο Θάνος Λιάγκος, Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΘ Α.Ε.
Στο πλοίο ξεναγήθηκε και ο υφυπουργός οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος μετά της συζύγου του.
Οι τιμές των εισιτηρίων κατά άτομο είναι ως εξής:
Κατάστρωμα: 81 ευρώ
Κατάστρωμα μετ’ επιστροφής: 154,30 ευρώ
Αεροπορική θέση: 95 ευρώ
Αεροπορική θέση μετ’ επιστροφής:: 180.90
Σημειώνεται πως παιδιά από 2 έως 10 ετών πληρώνουν μισό εισιτήριο, ενώ νεογέννητα παιδιά έως 2 ετών πληρώνουν αποκλειστικά τους φόρους.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.