Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη όλο και περισσότερο με αυτό το έγκλημα.
Παρατηρούμε ότι όλο και περισσότερες φωνές θέτουν θέμα συζήτησης ο όρος γυναικοκτονία να πάρει νομική υπόσταση.
Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το έγκλημα της γυναικοκτονίας;
Το έγκλημα της έμφυλης βίας;
Στο Μεσημεριανό Μαγκαζίνο του Ράδιο Θεσσαλονίκη και τη Θεοδώρα Καρακιουλάχ μίλησε η δικηγόρος του κέντρου ΔΙΟΤΙΜΑ, της γυναικείας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης εξειδικευμένη σε ζητήματα φύλου και ισότητας, Μαρίνα Φαρμακίδη.
“Θα πρέπει να προβλεφθεί διακριτά το αδίκημα της γυναικοκτονίας κάτι το οποίο έχει γίνει σε πάρα πολλές χώρες, για να αποδοθούν τα έμφυλα χαρακτηριστικά που πραγματικά έχει. Δυστυχώς το αδίκημα της γυναικοκτονίας δεν έχει προβλεφθεί στο νέο νομοσχέδιο.
Εμείς στη ΔΙΟΤΙΜΑ υποστηρίζουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα επιφέρει μια σημαντική διαφορά στην αντιμετώπιση του αδικήματος αυτού από τις αρχές στην καταγραφή του, στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και στην πρόληψή του.
Ούτε η οικονομική και ψυχολογική βία έχει προβλεφθεί στο νέο νομοσχέδιο παρά την παρότρυνση προς αυτή την κατεύθυνση της επιτροπής που παρακολουθεί την εναρμόνιση των κρατών μελών με την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που είναι η σύμβαση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ενώ ρητά ορίζεται ότι η οικονομική και ψυχολογική βία θα πρέπει να ποινικοποιηθούν”.
Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής στο παραπάνω ηχητικό.
Comments are closed.