Στοιχεία, που σοκάρουν παρουσίασε η Στυλιανή Πάτση, αστυνομική υποδιευθύντρια τμηματάρχης τμήματος καινοτόμων δράσεων και στρατηγικής της υποδιεύθυνσης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, στην ημερίδα της ΕΛΑΣ για την παραβατικότητα ανηλίκων.
Τον τριπλασιασμό των υποθέσεων ηλεκτρονικού εγκλήματος μέσα σε 6 χρόνια δείχνουν τα στοιχεία της διεύθυνσης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛΑΣ.
Συγκεκριμένα, ενώ το 2017 εξιχνιάστηκαν 3.120 υποθέσεις το 2023 έφτασαν τις 10.898.
Έντονη ανησυχία προκαλεί το διαδικτυακό μπούλιγκ, αλλά και η παιδική πορνογραφία μέσω Διαδικτύου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Europoll, το 2023 ένα στα τρία παιδιά είδαν περιεχόμενο σεξουαλικών εικόνων στο διαδίκτυο, χωρίς προηγουμένως να τις αναζητήσουν«Τα παιδιά αγνοούν ότι μια τέτοια φωτογραφία αποτελεί ποινικό αδίκημα» εξήγησε η αξιωματικός της ΕΛΑΣ.
«Οι ανήλικοι στην προσπάθεια τους να είμαι δημοφιλείς δημοσιοποιούν πολλά στοιχεία για την προσωπική τους ζωή, πολλά από αυτά που είναι ευαίσθητα δεδομένα. Όλη τους η ζωή βρίσκεται online χωρίς να ξέρουν ότι όλα αυτά μπορεί να γυρίσουν εναντίον τους. Έχουν ανοικτά προφίλ, κάνουν περισσότερους φίλους και κάνουν περισσότερες δημοσιεύσεις για να γίνουν πιο δημοφιλείς» ανάφερε η κ. Πάτση για την δραστηριότητα των παιδιών στα social media. Επίσης ανέφερε τον κίνδυνο αλλοίωσης και χρήσης στοίχων ακόμα και από δημοσιεύσεις γονέων με παιδιά μέσω τεχνητής νοημοσύνης.
Για τον σχολικό εκφοβισμό, η κ. Πάτση ανέφερε ότι «από τα παιδιά που εκφοβίζουν, το 37% θα διαπράξουν αδικήματα και ως ενήλικες».
Η πρόληψη θέλει χρόνο για να αποδώσει καρπούς.
Το περιστατικό δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη ανέφερε ο Λαζαρος Γρηγοριάδης. υπαστυνόμος Β Υποδιεύθυνση ανηλίκων ΕΛΑΣ. λέγοντας ότι οι δράστες δεν έγιναν από τη μια μέρα στην άλλη και παρότρυνε τους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό και να προσπαθούν να απομονώσουν το άρρωστο κομμάτι της οπαδικής βίας.
Αναφέρθηκε στα όρια της οικογένειας που δεν δίνουν στα παιδιά την βεβαιότητα των σταθερών ορίων.
“Περνάμε στα παιδιά μας μια ηθική ανηθικότητας. Τους βάζουμε πάντα το λάθος απαξιώνοντας αρχές και θεσμούς … το κράτος αστα να πάνε … οι αστυνομικοί δεν θα ασχοληθούν μαζί σου … έτσι το παιδί δεν πάει στον δάσκαλο στην αστυνομία κλπ. για να πει το πρόβλημα του”.
«Ό,τι κάνουμε οι ενήλικες, αυτό μιμούνται τα παιδιά και δυστυχώς όσα κάνουμε οι μεγαλύτεροι τον τελευταίο καιρό δεν είναι τόσο καλά πράγματα» ανέφερε ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ και σημείωσε ότι δυστυχώς κάποιοι γονείς βλέπουν διεκπεραιωτικά κάποια πράγματα και μένουν στο αν έχουν φάει και αν έχουν μελετήσει τα παιδιά τους και δεν συζητάνε μαζί τους.
«Η παραβατικότητα αφορά σεξουαλικές κακοποιήσεις, κλοπές, ληστείες, βία και παραβάσεις του ΚΟΚ» σημείωσε ο κ. Γρηγοριαδης.
Στην ημερίδα τονίστηκε η ανάγκη πρόληψης από την οικογένεια και το σχολείο.
«Η τεχνολογία άλλαξε την κατάσταση και το φαινόμενο της βίας των ανηλίκων γνώρισε έξαρση. Έκανε τους νέους με τις πολλές πληροφορίες να συγχύζονται. Όλη αυτή η σύγχυση δημιουργεί ένα πεδίο, όπου ευδοκιμούν φαινόμενα βίας και επιθετικότητας» ανέφερε ο Απόστολος Καλλιαμπός, αστυνομικός υποδιευθυντής, ψυχολόγος της ΕΛΑΣ.
Ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως αν δεν προσέξουμε τα παιδιά μας νωρίς, υπάρχει
πιθανότητα να αυξηθεί η επιθετικότητα.
«Γίνονται ραγδαίες αλλαγές και οι νέοι είναι αρκετά ευάλωτοι.
Η βία είναι κι ένα μήνυμα των νέων ότι εδώ υπάρχει μια δυσκολία.
Η πρόληψη πρέπει να στραφεί σε συγκεκριμένους παράγοντες.
Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους νέους να μάθουν να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις. Να μάθει ένας νέος να προασπίζεται τα δικαιώματά του. Οι νέοι έχουν πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη να ακουστούν.Αν δείξουμε ενσυναίσθηση, αν ακούσουμε τις ανάγκες τους και πάμε να μάθουμε μαζί τους πως να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και το στρες τους, μπορούν να αλλάξουν και να βελτιωθούν» ανέφερε ο κ. Καλλιαμπός.
Νταφούλης: Παραγωγικό φαινόμενο η βία ανηλίκων
«Τα μικρά πειράγματα μεταξύ των παιδιών μπορούν να εξελιχθούν σε σοβαρά πειράγματα» σημείωσε ο Βάιος Νταφούλης, διδάκτωρ ψυχιατρικής, διευθυντής της παιδοψυχιατρικής κλινικής του Ιπποκράτειου Βάιος Νταφουλης.
Η οπαδική βια υπήρχε και στο παρελθόν. Για να δημιουργηθεί χρειάζεται μια ομάδα ατόμων.
«Χρειαζόμαστε πρόληψη από το σχολικό περιβάλλον. Υπάρχει και το cyber bullying» τόνισε ο κ. Νταφουλης μεταξύ άλλων, ενώ περιγράφοντας την εμπειρία του από το Ιπποκράτειο ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που τα θύματα γίνονται θύτες, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει πολύς πόνος.
Μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα είναι το μήνυμα της ΕΛΑΣ
Ο Αντώνης Παρασκευάς, βοηθός γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης μετέφερε το μήνυμα του υποστράτηγου, λέγοντας ότι πολλά παιδιά δεν γνωρίζουν τα όρια της παραβατικότητας και δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό που κάνουν έχει νομικές επιπτώσεις.
Ως εθνικό θέμα χαρακτήρισε την παραβατικότητα ανηλίκων ο συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Γιάννης Παπαγεωργίου, αναφέροντας της προτεραιότητες του πρωθυπουργού για την πάταξη του φαινομένου.
Για το ποινολόγιο και τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων στε σχολεία μίλησε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονικης Στρατός Σιμοπουλος.
Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και βουλευτές.
Ρεπορτάζ: Δέσποινα Κρητικού
Comments are closed.