RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Burger με πρωτεΐνη από σκουλήκια- Τι δείχνει έρευνα του εργαστηρίου χημείας του ΑΠΘ (AUDIO)
https://www.rthess.gr/epikairotita/burger-me-proteini-apo-skoulikia-ti-deichnei-erevna-tou-ergastiriou-chimeias-tou-apth-audio/
https://www.rthess.gr/epikairotita/burger-me-proteini-apo-skoulikia-ti-deichnei-erevna-tou-ergastiriou-chimeias-tou-apth-audio/
https://www.rthess.gr/epikairotita/burger-me-proteini-apo-skoulikia-ti-deichnei-erevna-tou-ergastiriou-chimeias-tou-apth-audio/
https://www.rthess.gr/epikairotita/burger-me-proteini-apo-skoulikia-ti-deichnei-erevna-tou-ergastiriou-chimeias-tou-apth-audio/
https://www.rthess.gr/epikairotita/burger-me-proteini-apo-skoulikia-ti-deichnei-erevna-tou-ergastiriou-chimeias-tou-apth-audio/
https://www.rthess.gr/epikairotita/burger-me-proteini-apo-skoulikia-ti-deichnei-erevna-tou-ergastiriou-chimeias-tou-apth-audio/
viber
NOW ON AIR
Home > Επικαιρότητα > Burger με πρωτεΐνη από σκουλήκια- Τι δείχνει έρευνα του εργαστηρίου χημείας του ΑΠΘ (AUDIO)
Burger με πρωτεΐνη από σκουλήκια- Τι δείχνει έρευνα του εργαστηρίου χημείας του ΑΠΘ (AUDIO)
27.09.2022

Burger με πρωτεΐνη από σκουλήκια- Τι δείχνει έρευνα του εργαστηρίου χημείας του ΑΠΘ (AUDIO)

Εναλλακτική παραγωγή τροφίμων με πρωτεΐνη από… έντομα. Burger με 50% από πρωτεΐνη και λίπος εντόμου.
Video

 

Θεοδώρα Καρακιουλάχ || karakioulach@gmail.com

«Αξιοποίηση σαλιγκαριών και εδώδιμων εντόμων ως καινοτόμο πηγή πρωτεΐνης στην ανάπτυξη τροφίμων» είναι ο τίτλος του έργου «HelEntoFood» που τρέχει τα τελευταία 3,5 χρόνια το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η έρευνα έδειξε ότι το 50% του κρέατος που εμπεριέχεται σε ένα burger, μπορεί να αντικατασταθεί από την πρωτεΐνη και το λίπος εντόμου.

Στο Μεσημεριανό Μαγκαζίνο του Ράδιο Θεσσαλονίκη μίλησε η Αδαμαντίνη Παρασκευοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Χημείας ΑΠΘ και διευθύντρια του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων.

«Στο έργο αυτό μελετούμε την πρωτεΐνη των εντόμων και κατά πόσο αυτή μπορεί να ενσωματωθεί σε συστήματα τροφίμων. Επιλέξαμε το burger ως παράδειγμα ενσωμάτωσης αυτής της πρωτεΐνης . Δοκιμάσαμε με διάφορα ποσοστά προσθήκης και καταλήξαμε ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε το 50% του κρέατος με πρωτεΐνη και το λίπος εντόμου. Δουλεύουμε με τις προνύμφες του εντόμου Tenebrio molitor , ο κοινός αλευροσκώληκας”.

Η επισιτιστική κρίση, η περιβαλλοντική και κλιματική κρίση είναι οι λόγοι που οδηγούν τους επιστήμονες στις αναζήτηση εναλλακτικών μορφών παραγωγής πρωτεΐνης τονίζει η κα Παρασκευοπούλου.

«Ήδη έχουν εγκριθεί οκτώ έντομα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα ιχθυάλευρα και πολύ πρόσφατα εγκρίθηκε και η χρήση τους στην κτηνοτροφία για την εκτροφή των χοίρων».

Μέχρι τώρα έχει εγκριθεί ο αλευροσκώληκας είτε κατεψυγμένος είτε αποξηραμένος, ο γρύλος σε μορφή απολιπασμένου αλεύρου και ένα είδος ακρίδας.

«Αυτά μπορούν να αντικαταστήσουν ένα μέρος των ζωοτροφών, το κρέας , να προστεθούν σε προϊόντα αρτοποιίας , σε σκευάσματα για τους αθλητές, σε μπάρες και άλλα».

Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής στο παραπάνω βίντεο.

 

Φωτογραφία από Engin Akyurt: https://www.pexels.com/el-gr/photo/2282532/

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.

Ροή Ειδήσεων

Sound Wave -

Ροή Ειδήσεων

Sound Wave -
Download the app