Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;
Του Βασίλη Μασουρα
Η συγκεκριμένη γαστρονομική επιλογή έχει την τιμητική της, την ημέρα της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο παστός μπακαλιάρος που καταναλώνουμε, εμφανίστηκε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα . Με εξαίρεση τα νησιά, όπου υπήρχε πάντα φρέσκο ψάρι, στην υπόλοιπη Ελλάδα ο παστός μπακαλιάρος ήταν η φθηνή και εύκολη λύση.
Μία απο τις επικρατεστερες ερμηνείες που δικαιολογούν την αρρηκτη σύνδεση του μπακαλιάρου με την 25η Μαρτίου είναι η θρησκευτική.
Ειδικότερα, η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής «σπάει» δύο φορές, ώστε οι πιστοί να ενδυναμώνονται, καθώς η συγκεκριμένη νηστεία είναι από τις πιο αυστηρές και δεν επιτρέπεται ούτε το λάδι. Πιο συγκεκριμένα , η Εκκλησία επιτρέπει την ψαροφαγία την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.
Ο παστός μπακαλιάρος έγινε ένα από τα εθνικά μας πιάτα και βρίσκεται πάντα στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, συνήθως παρέα με μπόλικη σκορδαλιά.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.