RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Από τα λάθη στo «Εύρηκα»: Θα μπορούσε η Tεχνητή Nοημοσύνη να φέρει επαναστατικές ανακαλύψεις;

Comments are closed.

Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Από τα λάθη στo «Εύρηκα»: Θα μπορούσε η Tεχνητή Nοημοσύνη να φέρει επαναστατικές ανακαλύψεις;

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

08/02/202512:00

Από τα λάθη στo «Εύρηκα»: Θα μπορούσε η Tεχνητή Nοημοσύνη να φέρει επαναστατικές ανακαλύψεις;

Το 1928, ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακάλυψε κατά λάθος την πενικιλίνη, το πρώτο αντιβιοτικό στον κόσμο, μια ανακάλυψη που έφερε επανάσταση στην ιατρική και έσωσε εκατομμύρια ζωές.

Tech Pilot
Φωτ. Tech Pilot

Γράφει Dr. Erol User

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτή η μνημειώδης ανακάλυψη προήλθε από ένα απρογραμμάτιστο και απροσδόκητο γεγονός – την τυχαία μόλυνση ενός τρυβλίου Petri από μούχλα Penicillium notatum. Η οξεία παρατήρηση και η διορατικότητα του Φλέμινγκ μετέτρεψαν αυτό το τυχαίο γεγονός σε μετασχηματιστική επιστημονική πρόοδο.

Προχωρώντας σχεδόν έναν αιώνα μπροστά, ο κόσμος της τεχνητής νοημοσύνης βιώνει τη δική του εκδοχή απροσδόκητων φαινομένων: την ψευδαίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Αν και παραδοσιακά θεωρείται ως ελάττωμα, η ψευδαίσθηση της ΤΝ -έτσι αποκαλούμε όταν τα συστήματα ΤΝ παράγουν αποτελέσματα που αποκλίνουν από την πραγματικότητα- μπορεί να έχει τη δυνατότητα να πυροδοτήσει την καινοτομία με τρόπους παρόμοιους με τη στιγμή της πενικιλίνης του Φλέμινγκ.

Κατανοώντας τους παραλληλισμούς και τις διαφορές μεταξύ αυτών των φαινομένων, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε το δημιουργικό δυναμικό της ΤΝ για να τροφοδοτήσουμε ανακαλύψεις στην επιστήμη, την τεχνολογία και την τέχνη.

Τι είναι η ψευδαίσθηση της τεχνητής νοημοσύνης;
Η ψευδαίσθηση ΤΝ συμβαίνει όταν τα παραγωγικά μοντέλα ΤΝ παράγουν αποτελέσματα που είναι κατασκευασμένα, άσχετα ή ασυνεπή με τα δεδομένα εισόδου ή το πλαίσιο του πραγματικού κόσμου.

Για παράδειγμα, ένα γλωσσικό μοντέλο μπορεί να δημιουργήσει πειστικές αλλά εντελώς φανταστικές εξηγήσεις, ενώ ένα ΤΝ παραγωγής εικόνων μπορεί να δημιουργήσει σουρεαλιστικές, πρωτόγνωρες εικόνες που αψηφούν την πραγματικότητα. Αυτές οι ψευδαισθήσεις προκύπτουν συχνά από την πιθανολογική φύση των μοντέλων ΤΝ, τα οποία συνθέτουν πρότυπα από δεδομένα εκπαίδευσης χωρίς άμεση αναφορά σε πραγματικές πληροφορίες.

Αν και συνήθως θεωρούνται λάθη, οι παραισθήσεις μπορούν να εμπνεύσουν νέες ιδέες, λειτουργώντας ως μια μορφή «δημιουργικού αυτοσχεδιασμού» από τις μηχανές. Όταν προσεγγίζονται με περιέργεια και κριτική σκέψη, αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να οδηγήσουν σε νέες έννοιες, σχέδια και λύσεις.

Ο παράλληλος Φλέμινγκ

Η ανακάλυψη της πενικιλλίνης από τον Φλέμινγκ και οι ψευδαισθήσεις της τεχνητής νοημοσύνης μοιράζονται μια θεμελιώδη ομοιότητα: και οι δύο περιλαμβάνουν την ανάδυση κάτι απροσδόκητου που εμπεριέχει μετασχηματιστικές δυνατότητες. Και στις δύο περιπτώσεις, η ανθρώπινη διορατικότητα είναι ζωτικής σημασίας για την αναγνώριση της αξίας αυτών των ανωμαλιών.

– Απροσδόκητα αποτελέσματα: Ακριβώς όπως ο Φλέμινγκ παρατήρησε μια μούχλα που ανέστειλε την ανάπτυξη βακτηρίων, οι ψευδαισθήσεις ΤΝ συχνά παράγουν εκπληκτικά αποτελέσματα που αποκλίνουν από τις προσδοκίες.

– Ανθρώπινη ερμηνεία: Η ικανότητα του Φλέμινγκ να βλέπει πέρα από την επιφάνεια του μολυσμένου τρυβλίου του Petri αντικατοπτρίζει τον ρόλο των ερευνητών, των καλλιτεχνών και των καινοτόμων στην εξαγωγή νοήματος και αξίας από τις ψευδαισθήσεις που δημιουργούνται από την ΤΝ.

– Καταλύτες για την καινοτομία: Παρομοίως, οι ψευδαισθήσεις ΤΝ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανακαλύψεις στον δημιουργικό σχεδιασμό, στις επιστημονικές υποθέσεις, ακόμη και στις μεθοδολογίες επίλυσης προβλημάτων.

Βασικές διαφορές

Ενώ οι παραλληλισμοί είναι εντυπωσιακοί, οι διαφορές μεταξύ της ανακάλυψης του Φλέμινγκ και των ψευδαισθήσεων της ΤΝ είναι εξίσου σημαντικές και αναδεικνύουν τις μοναδικές προκλήσεις και ευκαιρίες που παρουσιάζει η ΤΝ:

1. Πηγή των ανωμαλιών: Η ανακάλυψη του Φλέμινγκ προέκυψε από φυσικά φαινόμενα – τις εγγενείς ιδιότητες ενός καλουπιού. Οι ψευδαισθήσεις της ΤΝ είναι τεχνητές κατασκευές, που προκύπτουν από πιθανολογικούς υπολογισμούς και πρότυπα δεδομένων εκπαίδευσης.

2. Μονοπάτι επικύρωσης: Η πενικιλίνη του Φλέμινγκ απαιτούσε εκτεταμένο εργαστηριακό πείραμα και επικύρωση για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά της. Οι ψευδαισθήσεις της τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν προσεκτική ανθρώπινη επίβλεψη και ανάλυση για να προσδιοριστεί η εφαρμοσιμότητα και η σημασία τους.

3. Έλεγχος και αναπαραγωγή: Οι τυχαίες επιστημονικές ανακαλύψεις είναι συχνά μεμονωμένα γεγονότα. Οι ψευδαισθήσεις ΤΝ μπορούν να προκληθούν σκόπιμα και να αναπαραχθούν, παρέχοντας ένα σταθερό εργαλείο για εξερεύνηση.

Αξιοποίηση των ψευδαισθήσεων τεχνητής νοημοσύνης για καινοτομία

Για να αξιοποιήσουμε την ψευδαίσθηση ΤΝ ως δημιουργική και καινοτόμο δύναμη, χρειαζόμαστε δομημένες προσεγγίσεις και ανοιχτόμυαλη εξερεύνηση:

1. Δημιουργικότητα και σχεδιασμός
Η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να παραισθήσεις μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πλεονέκτημα για τις δημιουργικές βιομηχανίες. Οι σχεδιαστές, οι αρχιτέκτονες και οι καλλιτέχνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παραγωγικά μοντέλα για να παράγουν νέες έννοιες και αισθητική που δεν θα μπορούσαν ποτέ να προκύψουν μόνο από την ανθρώπινη ιδεολογία. Για παράδειγμα, οι σουρεαλιστικές εικόνες που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη έχουν εμπνεύσει φουτουριστική αρχιτεκτονική και μόδα.

2. Επιστημονική ανακάλυψη
Όπως το καλούπι του Φλέμινγκ αποκάλυψε μια απροσδόκητη αντιβακτηριακή ιδιότητα, έτσι και οι παραισθήσεις της ΤΝ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αντισυμβατικές λύσεις στην επιστήμη. Για παράδειγμα, η ΤΝ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πιθανών μορίων φαρμάκων, ορισμένα από τα οποία αρχικά «παραισθήθηκαν» αλλά αργότερα επικυρώθηκαν ως υποσχόμενοι υποψήφιοι μέσω εργαστηριακών δοκιμών.

Οι παραισθησιογόνες εκροές της ΤΝ μπορούν να χρησιμεύσουν ως πειράματα σκέψης, αμφισβητώντας τις παραδοσιακές υποθέσεις και ενθαρρύνοντας την εξωστρεφή σκέψη. Παρουσιάζοντας αντισυμβατικές ιδέες, η ΤΝ μπορεί να καταλύσει την καινοτομία σε όλους τους κλάδους.

3. Καταιγισμός ιδεών και επίλυση προβλημάτων
Οι παραισθησιογόνες εκροές της ΤΝ μπορούν να χρησιμεύσουν ως πειράματα σκέψης, αμφισβητώντας τις παραδοσιακές υποθέσεις και ενθαρρύνοντας την εξωστρεφή σκέψη. Παρουσιάζοντας αντισυμβατικές ιδέες, η ΤΝ μπορεί να καταλύσει την καινοτομία σε όλους τους κλάδους.

4. Ηθική διερεύνηση

Κατά την αξιοποίηση των ψευδαισθήσεων της ΤΝ, οι ηθικές εκτιμήσεις πρέπει να παραμένουν υψίστης σημασίας. Οι παρερμηνευμένες ή ανεξέλεγκτες ψευδαισθήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παραπληροφόρηση ή εσφαλμένα συμπεράσματα. Η εξισορρόπηση της δημιουργικότητας με την υπευθυνότητα διασφαλίζει ότι αυτά τα αποτελέσματα χρησιμοποιούνται εποικοδομητικά.

Από το σφάλμα στην ευκαιρία

Η τυχαία ανακάλυψη του Φλέμινγκ μας υπενθυμίζει ότι οι ανακαλύψεις συχνά προκύπτουν από το απροσδόκητο. Η ψευδαίσθηση της τεχνητής νοημοσύνης, αν και διαφορετική στην προέλευσή της, προσφέρει παρόμοιες υποσχέσεις. Αλλάζοντας την οπτική μας από το να αντιμετωπίζουμε τις ψευδαισθήσεις ως απλά σφάλματα στο να τις βλέπουμε ως ευκαιρίες για εξερεύνηση, μπορούμε να αξιοποιήσουμε το δημιουργικό δυναμικό της ΤΝ για να επιτύχουμε μετασχηματιστικά αποτελέσματα.

Όπως δείχνει η ιστορία του Φλέμινγκ, η πραγματική μαγεία δεν βρίσκεται στην ίδια την ανωμαλία αλλά στην ικανότητα να αναγνωρίσουμε τη σημασία της και να την εφαρμόσουμε με νόημα. Με τις ψευδαισθήσεις της ΤΝ, το μέλλον της καινοτομίας μπορεί κάλλιστα να στηρίζεται στην ικανότητά μας να βλέπουμε το εξαιρετικό μέσα στο φαινομενικά ελαττωματικό.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο Dr. Erol User

Multi-Award-winning entrepreneur, veteran businessman, philanthropist, business/financial coach and educator, Erol User is one of Turkish’s pioneering game changers in the business world. Born in Istanbul, in 1960, User brings over 30 years’ experience in a wide range of industries and sectors. As a distinguished entrepreneur, and Blockchain Analyst, he brings a proven track record and demonstrated excellence to transform digital services in the fields of Investment Banking, Energy, Blockchain, Cryptocurrency, Mergers, Acquisitions, Privatizations and IT. Mr. User is currently the President and CEO of User Corporation, - a world-leading investment banking company, offering advisory services both to Turkish and International companies. He is a graduate of Economic Sciences with double majors in Business Administration and Finance from Istanbul University. As someone who loves to broaden his knowledge of study, Mr. User holds; an MBA degree from Harvard Business School, a postgraduate degree in International Leadership from Sophia University, Japan, an MSc degree in Renewable Energy from Vienna Technical University. He has also obtained a postgraduate degree in Blockchain Strategy from Oxford Said Business School and in Cryptocurrency and Disruption from the London School of Economics (LSE),in Blockchain Technologies from MIT Sloan School. He is a visionary leader, with strong entrepreneur background; adept with the knowledge of organizational development, through visioning, strategic planning, evaluation, monitoring, and trusted advisory support. Mr. User is also the Founder, President and Board Member of many organizations or associations to include: JCI Turkey, Worldwatch Institute Europe, TUGIAD, DEIK, TESEV, TEMA, Conference Board, Club Of Rome, Club of Budapest, European Business Roundtable, R. Kennedy Human Rights Foundation Leadership Global Compact, Abraham’s Path, Mahatma Gandhi Arise India, The Aladdin Project and Kids parliament. He is The Chairman of the Supervisory Board of the Blockchainacademy Istanbul Aydin University.As someone who loves giving back to his community, User is passionate about supporting many philanthropic initiatives. Seeking to impact his passion to many, he has written many books on Economy, Energy, Internet of Things ,Metaverse,Crypto Money and Blockchain. User is Founder of Coinarmy Charter Member of INATBA. User is Co-Chair of INATBA Metaverse Task Force. User is Charter Founder of Metaverse World Council

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

21.2.202518:49

  Στις 28 Φεβρουαρίου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τα μέλη του σε όλη τη χώρα να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε άτομα από 16 έως 30 ετών. Παράλληλα, θα υπάρξει τρίωρο «λουκέτο» στα φαρμακεία την ίδια ημέρα και

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

21.2.202517:18

  Το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του προαναγγέλλει ότι θα ξεκινήσουν στις 26 Φεβρουαρίου να αποστέλλονται τα SMS για δωρεάν εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μετά από αρκετούς μήνες καθυστερήσεων αλλά και αναβολών, η ηγεσία του υπουργείου υγείας ανακοινώνει για

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

21.2.202509:45

  Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο τρέχον τεύχος του The Journal of Sexual Medicine, υποδεικνύουν ότι υπάρχει αντίστροφη αιτιώδης σχέση μεταξύ του ρυθμού βάδισης και του κινδύνου στυτικής δυσλειτουργία και ότι το γρήγορο περπάτημα μπορεί να είναι ένας

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

21.2.202509:23

  Πρόκειται για ένα ρομποτικό ορόσημο που στοχεύει στην ακριβή προσομοίωση του ανθρώπινου σώματος, συνδυάζοντας βιολογικά εμπνευσμένους μηχανισμούς με προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με την εταιρεία, το Protoclone διαθέτει πάνω από 200 μοίρες ελευθερίας κίνησης, ενσωματώνει περισσότερες από 1.000 μυϊκές

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

20.2.202507:58

  Η εταιρεία iSquare του Ομίλου Quest, o επίσημος διανομέας όλων των προϊόντων Apple σε Ελλάδα και Κύπρο, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό πως η Apple παρουσίασε το νέο iPhone 16e. To νέο smart phone, όπως αναφέρεται στην σχετικά ανακοίνωση, εντάσσεται

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

16.2.202510:19

  Πριν από περίπου 300 χρόνια, ο Ισαάκ Νεύτων διάσημος φυσικός για τη διατύπωση των νόμων της βαρύτητας, προέβλεψε ότι τέλος του κόσμου θα έρθει το 2060, καθώς σημείωσε την προειδοποίηση πάνω από μια σειρά μαθηματικών υπολογισμών το 1704. Για

Rthess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή