RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Χορτοφαγία στην Ελλάδα: Οι καταναλωτές ζητούν υγιεινές και βιώσιμες επιλογές

Comments are closed.

Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Χορτοφαγία στην Ελλάδα: Οι καταναλωτές ζητούν υγιεινές και βιώσιμες επιλογές

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

14/04/202511:04

Χορτοφαγία στην Ελλάδα: Οι καταναλωτές ζητούν υγιεινές και βιώσιμες επιλογές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Χορτοφάγων (EVU), η οποία συγχρηματοδότησε την εν λόγω έρευνα, έχει ενεργό συμμετοχή στις παραπάνω έρευνες.

Χορτοφαγία στην Ελλάδα: Οι καταναλωτές ζητούν υγιεινές και βιώσιμες επιλογές

Γράφει RTHESS NEWSROOM

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Χορτοφάγων HellasVeg, παρουσιάζει τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγε για την Χορτοφαγία στην Ελλάδα το 2024, με έμφαση γενικότερα στην φυτική διατροφή και ειδικότερα στις αγοραστικές προτιμήσεις σε προϊόντα φυτικής προέλευσης. Πρόκειται για μια πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την HellasVeg, με τη συνεργασία της εταιρείας δημοσκοπήσεων Καντάρ Ελλάδας ΑΕ σε δείγμα 750 ατόμων και ενσωματώνει συγκριτική ανάλυση με ευρωπαϊκά δεδομένα του 2023.

Τα κύρια ευρήματα, αναδεικνύουν τόσο την σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος για φυτικές διατροφές, όσο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία στην κάλυψη αυτής της ζήτησης. Οι Έλληνες καταναλωτές επιθυμούν προϊόντα φυτικής προέλευσης που να είναι γευστικά, υγιεινά, οικονομικά προσιτά και διαθέσιμα στην αγορά. Ωστόσο η επιτυχής προώθηση αυτών των προϊόντων, απαιτεί την καλύτερη ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη της, την υιοθέτηση καινοτομίας στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και την υποστήριξη σε επίπεδο πολιτικής τροφίμων.

 

 

Τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας καταδεικνύουν μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα

 

Οι Έλληνες επιθυμούν να μειώσουν το κρέας, αλλά δυσκολεύονται στη πράξη.

Παρ’ ότι η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό παμφάγων στην Ευρώπη (73%), η έρευνα αποκαλύπτει ότι αυξάνεται η επιθυμία για πιο υγιεινές και βιώσιμες επιλογές διατροφής. Το 10% των Ελλήνων καταναλώνει πλέον κρέας μόλις μια φορά την εβδομάδα (από το 7% το 2022), ενώ καταγράφεται σημαντική μείωση στην κατανάλωση του χοιρινού (-16%), βόειου κρέατος (15%), καθώς και στην κατανάλωση γαλακτοκομικών (-8%).

 

Η Υγεία, η ευημερία ζώων και το περιβάλλον, είναι οι βασικοί λόγοι αλλαγής διατροφής

Η υγεία αναδείχθηκε ο κυριότερος παράγοντας για τη μείωση κατανάλωσης κρέατος (56%), ακολουθούμενη από την ευημερία των ζώων (53%) και την προστασία του περιβάλλοντος (31%). Ωστόσο, η έρευνα αναδεικνύει ένα “χάσμα” μεταξύ πρόθεσης και δράσης, καθώς οι Έλληνες καταναλωτές συχνά δεν έχουν ακριβή επίγνωση της πληθώρας που καταναλώνουν σε ζωικά προϊόντα.

 

Τα όσπρια κυριαρχούν στις προτιμήσεις για τρόφιμα φυτικής προέλευσης

Τα όσπρια είναι το πιο δημοφιλές τρόφιμο φυτικής προέλευσης, με το 85% των Ελλήνων να τα καταναλώνει τακτικά. Παράλληλα, το 76% δηλώνει ότι σκοπεύει να διατηρήσει ή να αυξήσει την κατανάλωση φυτικών προϊόντων, αρκεί να είναι γευστικά (28%), οικονομικά (27%) και υγιεινά (23%).

 

Τα προβλήματα και οι προκλήσεις στην μετάβαση στη φυτική διατροφή

Παρά την πρόθεση για την κατανάλωση φυτικών τροφίμων, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν εμπόδια όπως η έλλειψη επαρκών φυτικών επιλογών στην αγορά, το υψηλό κόστος αυτών των προϊόντων, η έλλειψη ενημέρωσης και εμπιστοσύνης για τις εναλλακτικές φυτικές πρωτεΐνες και τις νέες τεχνολογίες, η αντίληψη ότι τα επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα δεν είναι υγιεινά.

 

Οι Έλληνες ζητούν πολιτικές στήριξης των φυτικών προϊόντων

Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη πολιτικών παρεμβάσεων: Το 71% των Ελλήνων απαιτεί μεγαλύτερη διαφάνεια στις πιστοποιήσεις προϊόντων, ποσοστό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (64%). Επιπρόσθετα, το 68% υποστηρίζει την κατάργηση των φόρων σε τρόφιμα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ το 66% ζητά μειωμένους φόρους στα υγιεινά τρόφιμα.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Χορτοφάγων HellasVeg, παρακολουθώντας δυναμικά τις εξελίξεις στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων και τη σταδιακή, συνειδητή μετάβαση τους σε πιο φυτικές τροφές (επιστρέφοντας κατά βάση στο μεσογειακό μοντέλο), καλεί τους φορείς χάραξης πολιτικής και τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν στρατηγικές που ενισχύουν την βιώσιμη διατροφή και να συμβάλουν στην δημιουργία ενός πιο υγιεινού και φιλικού προς το περιβάλλον διατροφικού μοντέλου. Η μετάβαση είναι εφικτή – αρκεί να γίνουν τα σωστά βήματα και να υιοθετηθούν οι κατάλληλες συνδυαστικές στρατηγικές.

Για το πλήρες κείμενο της έρευνας μπορείτε να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο https://hellasveg.gr/meletigr2024/

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

15.4.202508:58

  Πολλοί χρήστες του TikTok αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να αδυνατίσουν, δίχως να ασχοληθούν εντατικά με την γυμναστική. Στο TikTok εκατομμύρια χρήστες αναρτούν σχετικά posts που υπόσχονται συμβουλές ομορφιάς και ευεξίας με χαμηλό κόστος. Μεταξύ των βίντεο που κυκλοφορούν ευρέως

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

14.4.202511:49

  Οι προετοιμασίες για το το ψήσιμο το Πάσχα είναι πυρετώδεις και αφήνουν λίγο ελεύθερο χρόνο, οπότε μπορεί άθελά σας να παραμελήσετε την ασφάλειά σας. Ωστόσο τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται τα μάτια είναι συνηθισμένα στις κουζίνες και πάνω από

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

12.4.202523:11

HΆννα Ευθυμίου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης , αναγνώρισε ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ των προσφερόμενων και των ζητούμενων ειδικοτήτων στην αγορά «Είναι μια πρόκληση, στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε», συμπλήρωσε, ενώ τόνισε  ότι υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι που δεν βρίσκουν

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

12.4.202514:38

«Θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα πάντα. Αυτό είναι κάτι που υπόσχεται η επιστήμη», επεσήμανε αναφερόμενος στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία θα αναλάβει πολλά, χωρίς να αντικαταστήσει τους ερευνητές. «Οι ερευνητές με την ΑΙ, αντί να

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

11.4.202519:38

  Συναντήσαμε τον καθηγητή Επιστήμης Δεδομένων και Λειτουργιών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και συνομιλήσαμε μαζί του για την χρησιμότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητα. Ο Κίμων Δρακόπουλος, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

11.4.202517:18

  Σουβλάκια κοτόπουλο με πιπεριά ανακαλεί από την αγορά ο ΕΦΕΤ, καθώς διαπιστώθηκε η παρουσία σαλμονέλας. Συγκεκριμένα, ο φορέας και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων, προέβη σε δειγματοληψία δείγματος παρασκευάσματος κρέατος από κρέας πουλερικών, με ημερομηνία

Rthess

Επικαιρότητα

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

16.4.202507:51

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή