γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος
Η τακτική χρήση απολυμαντικών προϊόντων καθαρισμού, όπως η χλωρίνη, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης θανατηφόρων πνευμονικών συνθηκών, ανέφεραν ερευνητές.
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm) διαπίστωσε ότι η χρήση των προϊόντων αυτών, ακόμα και μόνο μία φορά την εβδομάδα, θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ – COPD) κατά σχεδόν το ένα τρίτο.
Η έρευνα περιελάμβανε στοιχεία από περισσότερες από 55.000 νοσοκόμες στις ΗΠΑ και οι επιστήμονες εξέτασαν την έκθεση σε συγκεκριμένα απολυμαντικά, όπως η χλωρίνη, το υπεροξείδιο του υδρογόνου, το αλκοόλ και χημικές ουσίες γνωστές ως τεταρτοταγείς ενώσεις αμμωνίου (quats), οι οποίες συχνά χρησιμοποιούνται για την απολύμανση επιφανειών και τα έπιπλα.
Όλα αυτά συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο COPD από 24% έως 32% στη μελέτη.
Η ΧΑΠ είναι ένας όρος ομπρέλα για μια σειρά από καταστάσεις που επηρεάζουν τους πνεύμονες, συμπεριλαμβανομένου του εμφυσήματος, της χρόνιας βρογχίτιδας και του χρόνιου άσθματος. Η κατάσταση επηρεάζει περίπου 1,2 εκατομμύρια άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σχεδόν 30.000 άτομα να πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση με απολυμαντικά με προβλήματα αναπνοής όπως το άσθμα, αλλά πιστεύεται ότι πρόκειται για το πρώτο κομμάτι της έρευνας για τον εντοπισμό μιας σύνδεσης μεταξύ των απολυμαντικών και της ΧΑΠ.
Ο Δρ Orianne Dumas, ερευνητής της Inserm, δήλωσε: “Οι δυνητικές δυσμενείς επιπτώσεις της έκθεσης στα απολυμαντικά έχουν λάβει πολύ λιγότερη προσοχή, αν και δύο πρόσφατες μελέτες σε ευρωπαίους πληθυσμούς έδειξαν ότι η εργασία ως καθαριστής συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ΧΑΠ. “Από όσο γνωρίζουμε, είμαστε οι πρώτοι που αναφέρουν μια σύνδεση μεταξύ των απολυμαντικών και της ΧΑΠ στους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και να διερευνήσουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες που μπορεί να αποτελούν τη βάση αυτής της σύνδεσης”.
Πρόσθεσε: “Ειδικότερα, πρέπει να διερευνήσουμε τον αντίκτυπο της επαγγελματικής έκθεσης σε χημικές ουσίες στη ζωή στη ΧΑΠ και να διευκρινίσουμε τον ρόλο κάθε συγκεκριμένου απολυμαντικού.
“Ορισμένα από αυτά τα απολυμαντικά, όπως τα λευκαντικά και τα quats, χρησιμοποιούνται συχνά σε συνηθισμένα νοικοκυριά και η πιθανή επίδραση της οικιακής χρήσης των απολυμαντικών στην ανάπτυξη της ΧΑΠ είναι άγνωστη.
“Οι παλαιότερες μελέτες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ του άσθματος και της έκθεσης σε προϊόντα καθαρισμού και απολυμαντικά στο σπίτι, όπως η χλωρίνη και τα σπρέι, οπότε είναι σημαντικό να διερευνηθεί περαιτέρω αυτό.”
Από το 2009 μέχρι το 2017, 663 από τους 55.000 νοσηλευτές της μελέτης διαγνώστηκαν με ΧΑΠ.
Με τα αποτελέσματα αυτά, η σύσταση για πολύ καλό αερισμό των χώρων τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη χρήση αυτών των ουσιών είναι απαραίτητη. Ειδικά όταν η χρήση γίνεται σε περιορισμένους χώρους (wc) και πολύ συχνά!
Από το φύλλο της THESSNEWS #83 (09/12/2017-10/12/2017)
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.