RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Η ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης – Όλα όσα δεν ξέρουμε

Comments are closed.

Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Η ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης – Όλα όσα δεν ξέρουμε

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

17/06/202413:17

Η ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης – Όλα όσα δεν ξέρουμε

o Ο όρος «τεχνητή νοημοσύνη» επινοήθηκε στο εργαστήριο του Ντάρτμουθ το 1956

Pixabay
Φωτ. Pixabay

Γράφει ThessNews-DESK

 

του Dr. Erol User                         

 

 

 

 

 

 

Σήμερα θα ήθελα να αναφερθώ στην ιστορία της τεχνητής νοημοσύνης από τις μυθικές και φιλοσοφικές καταβολές της μέχρι την επίσημη δημιουργία της και τη μετέπειτα ανάπτυξή της.

 

 

Ιστορικό πλαίσιο και καταβολές

1. Μυθικοί πρόδρομοι:
o Η ελληνική μυθολογία αναφέρει τεχνητά όντα όπως ο Τάλως, ένας χάλκινος γίγαντας της Κρήτης και ο Πυγμαλίων, ένας γλύπτης του οποίου το άγαλμα ζωντάνεψε.

o Οι μεσαιωνικοί θρύλοι περιλάμβαναν γκόλεμ και ομόγλωσσους, τεχνητά δημιουργημένα όντα στις εβραϊκές και αλχημικές παραδόσεις.

2. Φιλοσοφικά θεμέλια:

o Φιλόσοφοι από διάφορες παραδόσεις (κινεζικές, ινδικές, ελληνικές) ανέπτυξαν μεθόδους τυπικής εξαγωγής συμπερασμάτων από την πρώτη χιλιετία π.Χ.
o Τον 17ο αιώνα, φιλόσοφοι όπως ο Λάιμπνιτς, ο Χομπς και ο Ντεκάρτ προβληματίστηκαν σχετικά με τη μηχανοποίηση της ανθρώπινης συλλογιστικής.

Τεχνολογικά ορόσημα
3. Πρώιμες μηχανές και υπολογιστές:
o Υπολογιστικές μηχανές σχεδιάστηκαν από προσωπικότητες όπως ο Leibniz και ο Babbage.

o Οι πρώτοι σύγχρονοι υπολογιστές εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως ο ENIAC, επηρεασμένοι από το θεωρητικό έργο των Turing και von Neumann.

4. Η γέννηση της τεχνητής νοημοσύνης:
o Ο όρος «τεχνητή νοημοσύνη» επινοήθηκε στο εργαστήριο του Ντάρτμουθ το 1956, το οποίο οργανώθηκε από τους Μάρβιν Μίνσκι, Τζον Μακάρθι, Κλοντ Σάνον και Νέιθαν Ρότσεστερ.

o Η πρώιμη έρευνα για την ΤΝ επικεντρώθηκε στη συμβολική συλλογιστική και τα νευρωνικά δίκτυα.

Ανάπτυξη και προκλήσεις
5. Πρώιμη αισιοδοξία και ΤΝ Χειμώνας:
o Στις δεκαετίες του 1950 και του 60 σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις και αισιοδοξία στην ΤΝ, αλλά η πολυπλοκότητα της δημιουργίας ευφυών μηχανών οδήγησε σε απογοήτευση και περικοπές χρηματοδότησης τη δεκαετία του 1970, γνωστή ως «χειμώνας της ΤΝ».

6. Ανανεωμένο ενδιαφέρον και σύγχρονη τεχνητή νοημοσύνη:
o Το ενδιαφέρον για την ΤΝ αναζωπυρώθηκε τη δεκαετία του 1980 και αργότερα γνώρισε έκρηξη τη δεκαετία του 2020 με τις εξελίξεις στη μηχανική μάθηση, το ισχυρό υπολογιστικό υλικό και τα τεράστια σύνολα δεδομένων.

Αξιοσημείωτες συνεισφορές και στοιχεία
7. Βασικοί ερευνητές και συνεισφορές:
o Το θεωρητικό έργο του Alan Turing για τον υπολογισμό έθεσε τις βάσεις για την ΤΝ.
o Πρώιμα προγράμματα ΤΝ όπως το «Logic Theorist» των Allen Newell και Herbert A. Simon κατέδειξαν τις δυνατότητες της ΤΝ στην επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων.

8. ΤΝ παιχνιδιών και νευρωνικά δίκτυα:
o Η εφαρμογή της ΤΝ σε παιχνίδια, όπως το πρόγραμμα ντάμας του Samuel, ανέδειξε τις πρακτικές δυνατότητες της ΤΝ.
o Η ανάπτυξη των νευρωνικών δικτύων από τους Warren McCulloch και Walter Pitts επηρέασε τη μετέπειτα έρευνα της ΤΝ.

Γνωστική επανάσταση
9. Διεπιστημονικός αντίκτυπος:
o Η γνωστική επανάσταση ενσωμάτωσε την ΤΝ με την ψυχολογία, τη γλωσσολογία, τη νευροεπιστήμη και άλλους τομείς, οδηγώντας σε μια ευρύτερη κατανόηση της νοημοσύνης και της νόησης.

Η πορεία της ΤΝ από την κερδοσκοπική φαντασία και τη φιλοσοφική έρευνα σε έναν ισχυρό επιστημονικό κλάδο, δίνοντας έμφαση στην αλληλεπίδραση των τεχνολογικών εξελίξεων, της διεπιστημονικής έρευνας και των μεταβαλλόμενων χρηματοδοτικών τοπίων.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

6.12.202416:42

Στην εκπομπή «Δύο στις 2» ο Γιάννης Σκόρδας, δημοσιογράφος – αρθρογράφος στην ιστοσελίδα andro.gr O Xρήστος Αστερίου και η Μαρία Ρούσου, δύο έμπειροι μεταφραστές, τα «έβαλαν» με την Τεχνητή Νοημοσύνη για το ποιος μπορεί να μεταφράσει καλύτερα σημαντικά έργα της

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5.12.202416:16

  Στις 16 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή των πρώτων μηνυμάτων για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα στο πλαίσιο του προγράμματος “Προλαμβάνω”, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη σε εκδήλωση παρουσίασης του έργου προληπτικής

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5.12.202414:15

  Μια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία αναπτύχθηκε από τη Google, είναι ικανή να κάνει μετεωρολογικές προγνώσεις για περίοδο 15 ημερών με ασύγκριτη ακρίβεια και να σώζει έτσι ζωές. καθώς πολλαπλασιάζονται οι κλιματικές καταστροφές, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, η γιγάντια αμερικανική

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

4.12.202416:47

  Μεγαλείο ψυχής από 58χρόνο που νοσηλευόταν στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου και απεβίωσε λόγω εγκεφαλικής αιμορραγίας. Σήμερα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία λήψης και η δωρεά των οργάνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεφροί του 58χρονου μεταφέρθηκαν

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

4.12.202410:21

  Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατατάσσεται στην 185η θέση παγκοσμίως και στην 1η θέση στην Ελλάδα για τη Διεπιστημονική Έρευνα, σύμφωνα με τη φετινή παγκόσμια κατάταξη του Times Higher Education (THE) στον τομέα της Διεπιστημονικής Έρευνας (ISR). Το ΑΠΘ είναι

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

3.12.202413:20

                    Τα διαφυγόντα κέρδη για τους εξαγωγείς, οι απώλειες για τους αγοραστές, η αναζήτηση «γκρίζων» συστημάτων πληρωμών και η αύξηση των τιμών των αγαθών για τον τελικό καταναλωτή αναγκάζουν τους Ρώσους

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή